Syksyn viimeiset herkut säilyvät maassa korjuukelpoisina pakkasista huolimatta.

Kasvukausi on päättynyt. Vaikka kasvikset on korjattu ja siirretty pakasteisiin ja varastoihin, osa vihanneksista kestää kylmää. Niistä saadaankin satoa lumen tuloon asti.

Parhaiten syyskylmiä kestävät ruusu-, lehti- ja palmukaalit, joiden maku jopa paranee pakkasen puraistua. Osa taimista kannattaakin jättää kasvimaalle talven tuloon asti. Lehti- ja palmukaalit ovat koristeellisia, joten ne käyvät myös perennapenkkiin sekä kesäkukka- ja syysistutuksiin.

Terveellisiä kaalikasveja kannattaa kaivella vielä lumenkin alta, elleivät puput ole pistelleet niitä poskiinsa. Myös persilja ja mangoldi säilyvät korjuukelpoisina myöhäiseen syksyyn.

Salaattikasveista vuonankaalin pähkinänmakuiset lehtiruusukkeet tuottavat satoa. Lyhyenpäivän kasvina vuonankaalia kasvatetaankin syysviljelynä.

Persiljan voi kaivaa ylös ja istuttaa ruukkuun. Keittiön ikkunalla satokausi jatkuu, etenkin jos istutus saa lisävaloa.

Mustajuuri, palsternakka ja maa-artisokka kasvattavat maanalaisia vararavintovarastojaan parhaiten vasta päivien lyhetessä. Mustajuuria voi korjata sekä myöhään syksyllä että varhain keväällä. Palsternakatkin nostetaan mahdollisimman myöhään, sillä kylmyydessä juuren tärkkelys muuttuu sokeriksi.

Maa-artisokka on tyypillinen lyhyenpäivänkasvi, joka kukkii syysmyöhällä. Inuliinia sisältävät mukulat pulskistuvat vasta syksyllä. Mukuloita voi kaivella syötäväksi keväälläkin ennen kasvuun lähtöä. Myös piparjuuri ja juuripersilja säilyvät maassa talven yli.

Jaa artikkeli