Tulen ja jään liitto

Islanti on syvästä merestä syntynyt. Sen luonto on kesytön, vaihteleva ja yllättävä. Lukijamatkamme runsas ohjelma saattelee pintaa syvemmälle.

KESKIVIIKKO 3.4.

Icelandairin suora reittilento Helsinki–Keflavik klo 15.35–16.00. Tilausbussi vie meidät suoraan lentokentältä Blue Lagoonin, Sinisen laguunin kylpylään. Harva uimapaikka yllättää niin perusteellisesti kuin tämä. Keskellä karua laavamaisemaa kutsuu turkoosina ja maidonvalkeana hyvin mineraalipitoinen, noin 35-asteinen vesi. Kylpykokemus taivasalla on rentouttava ja tekee iholle hyvää. Elämyksen jälkeen voi poiketa kahvilassa tai tutustua myymälän tuotetarjontaan. Jatkamme matkaa Reykjavikiin ja siellä asetumme keskustahotelli Midgarduriin****. Majoittumisen jälkeen kokoonnumme illalliselle.

TORSTAI 4.4.

Aamiainen ja illallinen. Puolipäiväretkellä tutustumme maailman pohjoisimpaan pääkaupunkiin. Saarivaltion n. 338 000 asukkaasta kolmannes asuu Reykjavikissa. Kaupungin ydin yllättää kylämäisyydellään: katujen varsilla on värikkäitä omakotitaloja ja paljon puhdaslinjaista funkisarkkitehtuuria. On myös moderneja korkeita liikerakennuksia sekä hulppea konserttitalo Harpa, jonka lasiseinät heijastelevat valoa ja merta kuin kalan suomut. Korkein maamerkki, 74,5 m, on runoilijapappi Hallgrímurin (1614–1674) nimelle omistettu kirkko.

Kuuden alumiinisäiliön päällä kaartuu Perlanin kupoli. Se pitää sisällään konsertti- ja näyttelytiloja sekä ravintolan. Näköalatasanne avaa lintuperspektiivin yli Reykjavikin. Jättitankit ovat osa kaupungin vesitaloutta: viidessä niistä on kussakin noin neljä miljoonaa litraa kuumaa vettä. Käymme myös kalasatamassa, mihin viime vuosina on tullut lukuisia ravintoloita ja taiteilijoiden tiloja. Àsmundur Sveinsson (1893–1982) on Islannin kuuluisimpia taiteilijoita, moderni kansankuvaaja, ja mikä merkittävää, hän testamenttasi elämäntyönsä Reykjavikille. Museon veistospuisto on yksi kohteistamme.

Iltapäivällä jää omaa aikaa tutustua kaupunkiin, lähteä uimaan tai lisämaksullisille retkille ratsastamaan, katsomaan valaita tai tutustumaan tulivuoren purkauksessa syntyneeseen laavatunneliin.

Päivälliselle kokoonnumme hotellin ravintolaan.

PERJANTAI 5.4.

Aamiainen ja lounas. Teemme kokopäiväretken etelärannikolle. Saari on tunnetusti tulen ja jään liitto, mutta retkellä näemme, että se on myös muuta: peltoviljelyä, laidunmaita, lypsykarjaa, sikaloita ja kanaloita, ja lähes aina silmä tapaa sitkeitä islanninhevosia, lampaista puhumattakaan, niitä saarella on pari kertaa enemmän kuin asukkaita. Ajelemme laavakenttien, Pohjois-Atlantin rannikon, tulivuorten ja jäätiköiden muokkaamissa maisemissa. Käymme Skógan ja Seljalandsin vesiputouksilla, käppäilemme mustien rosokallioiden ympäröimällä mustalla hiekkarannalla ja suuntaamme lounaalle Víkin kylään saaren eteläkärkeen. Pitkä päivä on täynnä kiinnostavaa kuultavaa ja ihmeellistä katsottavaa.

LAUANTAI 6.4.

Aamiainen, keittolounas ja illallinen. Kultainen kierros on kokopäiväretki. Gullfoss, Kultainen putous saa vetensä Langjön jäätiköltä, pudotus on 32 m ja meluisa vesimassa saattaa enimmillään olla jopa 2 000 m3 sekunnissa. Putouksen lähellä Haukadalurissa on kuuluisa geoterminen alue. Maan uumenista kuplii ja puhkuu kiehuva vesi, rikki haisee ja muutaman minuutin välein Strokkur-geysir pärskäisee vesipatsaan 20 m korkeuteen. Kierros vie myös Þingvellirin laaksoon, kansallispuistoon, missä 900-luvulla perustettiin Islannin parlamentti. Alue elää: joka vuosi saaren sisuksissa möyryää lukematon määrä maanjäristyksiä, mutta niitä ihminen ei edes pane merkille. Islanti on syntynyt Atlantin keskiselänteelle, kahden mannerlaatan päälle. Itäinen Euraasian laatta ja läntinen Pohjois-Amerikan laatta erkaantuvat 2,5 cm:n vuosivauhtia.

Tutustumme tomaattien viljelyyn Fridheimarin kasvihuoneilla, joissa tuotanto pyörii geotermisellä energialla. Keittolounaan nautimme tilan ravintolassa. Paluumatkalla poikkeamme Álafossin villatehtaan myymälässä.

Päivien antia pohdimme yhteisellä lähtiäisillallisella hotellimme ravintolassa.

SUNNUNTAI 7.4.

Kevyt varhaisaamiainen hotellissa ja kuljetus Keflavikin lentoasemalle. Lento Keflavik–Helsinki klo 7.30–13.50.

MATKAN HINTA

Matka maksaa 1 498 € / henkilö, lisämaksu yhden hengen huoneesta koko ajalta on 380 €.

Hintaan sisältyvät Icelandairin suorat reittilennot Helsinki–Keflavik–Helsinki turistiluokassa; lentokenttäverot ja matkustajamaksut; 4 yön majoitus jaetussa 2-hengen huoneessa Midgardur****-hotellissa; aamiaiset hotellissa (lähtöaamuna kevyempi) sekä muut ohjelmassa mainitut ateriat; ohjelmassa mainitut retket kuljetuksineen ja pääsymaksuineen suomeksi opastettuina; paikalliset verot.

Icelandairin lennoilla tarjoillaan veloituksetta kahvia, teetä, vettä ja virvoitusjuomia, muut tuotteet ovat maksullisia. Huom! Erikoisruokia ei ole mahdollista tilata Icelandairin lennoille.

Matkavakuutus ei sisälly hintaan.

Varaukset: Kouvolan Matkatoimisto Oy, (05) 744 3100, matkat@kouvolanmatkatoimisto.fi.

Lisävalaistusta Kodin Pellervon puolesta antaa Anna-Liisa Huhtala-Fiskars, 040 590 5332, huhtalafiskars@gmail.com.

Jaa artikkeli