Risut taipuvat vaikka mihin. Sommittele oksista kori, kranssi, pesä tai kimppu. Jos et jouda muuta, niin kukita ainakin luuta.

Risutöihin tarvitset

  • Taipuisia risuja
  • Kauniita oksanpätkiä
  • Talventörröttäjiä
  • Ohutta rautalankaa
  • Narua
  • Sivuleikkurit
  • Oksasakset
  • Sakset

Lisäksi

  • Risukorin pohjaksi vanha kori
  • Luuta tai luudanvarsi

Rönsyilevä risukori

Iso risukori syntyy melko helposti, kun käytät pohjana vanhaa, ehkä jo hapertunutta tai rikkinäistäkin koria. Tarvitset myös ison sylillisen risuja, jotta ne riittävät ympäröimään koko vasun. Melko jäykätkin risut käyvät, sillä ne kiinnitetään koppaan pystyssä.

Peitä koppa oksilla osa kerrallaan. Käytä kiinnittämisen apuna narunpätkiä, jotka kiepautat koko kopan ympäri, niin ylä- kuin alaosaankin risujen päälle. Voit käyttää millaista narua tahansa, sillä näkyville jäävät narut voi poistaa kun kori on peittynyt kokonaan risuilla.

Ennen kuin poistat narut, kiepauta koko kopan ympäri kaksi tai kolme taipuisaa oksaa. Oksien täytyy yltää kunnolla vasun ympärille, jotta saat kiinnitettyä oksan päät yhteen ohuella rautalangalla. Kiepauta ohutta rautalankaa myös korin alaosan ympäri. Rautalanka jää piiloon, kun asettelet sen päälle taipuisan koivunrisun.

Viimeistele risuvasu lisäämällä oksien lomaan hentoja oksia. Kuvan korin yläosaan on kiinnitetty jokunen talventörröttäjä sekä mustilanhortensian kuivuneita kukintoja ja maatiaiskanan höyheniä.

Kukkiva luuta

Vanha luuta, jonka harjakset ovat pyöreässä muodossa, on omiaan tähän kepeään työhön. Ellet omista luutaa, koristeluuta on helppo tehdä itse. Kiinnitä vain sopivan ryhdikkäistä oksista koottu risunippu rautalangan avulla pitkään puuvarteen.

Kuvan luuta on koristeltu vahakukan ja mimosan oksilla. Ne kestävät ulkona pitkään ja säilyttävät värinsä, vaikka eivät ole vedessä. Kukat myös kuivuvat kauniisti ja selviävät pikkupakkasistakin.

Luudan varteen on kauniilla nauhalla sidottu pikkuruinen pajukranssi ja kevään säveliä vanhasta nuottivihkosta.

Lisää risutöitä löydät painetusta maaliskuun 2019 Kodin Pellervosta. Tilaajana voit lukea koko lehden myös e-arkistossa www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli