Rollon keikkabussi kiitää sinne, missä teatteria kaivataan. Kiertävät ammattilaiset ilahduttavat yleisöä Hangosta Utsjoelle.

Keltaisen keikkabussin kyljessä lukee kissankokoisella Rollo. Sen kidasta luikertelee lämmitinjohto Helsingin Pengerkuja neljän kivijalkahuoneistoon, teatterin harjoitus- ja toimistotiloihin.

Kello 9.30 Juha Skukin pöräyttää menopelin käyntiin. Sanna Monto ja Anne Peippo pujahtavat matkustamoon ja kaivavat läppärit ja termospullot esille. Anne on teatterin uusi tuottaja, töissä kolmatta päivää. Hän odottaa innolla Hukkareissua, jonka tulee kokemaan ensimmäistä kertaa.

Rollo mennä töröttää kohti pohjoista, jättäen taakseen Helsingin ruuhkaiset lähiöt ja kiireiset töihin rientäjät. Rattia veivaava Juha on Rollon moniosaaja, teknikko joka hoitaa lavastuksen, äänet, valot, roudauksen ja joskus jopa keikkamyynnin.

Kun valtatie jytisee vanhan Mersun alla, ollaan asian ytimessä. Rollo on yksi harvoista ammattiteattereista, joka tekee pelkästään kiertueita. Sen ansiosta teatterinautinnon äärelle pääsevät nekin, joiden arkea eivät kulttuurilaitokset tavoita.

”Emme ole liikkeellä pahvikulissien ja tuolin kanssa, vaan teemme paljon työtä esitysten visuaalisen ilmeen eteen. Ja musiikki soi aina livenä”, teatterinjohtaja ja esiintyjä Sanna Monto sanoo.

Auringon noustua lähdetään liikkeelle. Rollon monitoimimies Juha Skukin ajaa.

Pienellä porukalla

Rollo perustettiin 1972. Se toimi pitkään nykytanssiteatterina. Sanna on alkuperäiseltä ammatiltaan tanssija. Hän ollut mukana Rollossa yli 30 vuotta.

”90-luvulla keksimme, ettei tanssijoita, näyttelijöitä ja muusikoita tarvita erikseen, vaan kaikki voivat tehdä kaikkea. Itse aloin tuolloin opetella laulamista.”

Kuukausipalkalla on kolme esiintyjää, teknikko sekä tuottaja. Lisäksi näytelmien teossa vierailee puvustajia, lavastajia, säveltäjiä ja valokuvaaja.

Tänä vuonna ohjelmistossa on Hukkareissu, Keittäjä Kerttu ja Kolmen Tahran kokit, uutuusnäytelmä Umpimähkän valtakunta sekä kirjastoissa esitettävä Lue, Laula, Kirjoita. Viime vuonna Rollo teki 102 keikkaa ja vieraili jokaisessa maakunnassa Hangosta Utsjoelle.

Hyvinkään kohdalla Juha kaartaa auton huoltoasemalle. Nyt kyytiin hyppää Janne Immonen, säveltäjä ja multi-instrumentalisti, josta on vuosien saatossa kouliintunut myös näyttelijä.

”Aluksi oli aika omituista ryhtyä näyttelemään, mutta nyt se sujuu jo hyvin”, hän naurahtaa.

Aiemmin Janne kiersi maailmaa Waltari-yhtyeen kosketinsoittajana. Perheelliselle miehelle arki pienessä kiertueteatterissa on osoittautunut leppoisammaksi. Joulu–tammikuun teatteri pitää esiintymistauon. Silloin Jannella on aikaa keskittyä uusien esitysten sävellyksiin.

Maaseutu vilisee ikkunoiden takana auton kiitäessä kohti Loppea. Janne kaivaa repusta Pierre Lemaitren romaanin Camille ja syventyy tekstiin. Ja taas Juhan puhelin soi.”

Jari soitti Karkkilasta. Toivotaan, että mies ehtii Lopelle ajoissa!”

Lue koko juttu huhtikuun 2019 painetusta Kodin Pellervosta. Tilaajana löydät koko lehden myös e-arkistosta www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli