Iloa ja ihmetystä ikihyviksi

Almabtrieb on juhla. Juhlittavat ovat yläniityiltä kotilaaksoon palaavia, seppelöityjä lehmiä. Matka vie Alpeille ja Innsbruckiin, näyttää Krimmlin putoukset, suuren kanjonin Garmisch-Partenkirchenissä, Linderhofin linnan, Münchenin sydämen ja Dachaun keskitysleirin. Lue ja lähde!

PERJANTAI 4.10.

Kahvitauko, illallinen.

Lufthansan lento klo 12.40–14.10 Müncheniin, missä suomenkielinen matkanjohtaja ja tilausbussi ovat ryhmää vastassa. Lentoasemalta ajetaan Itävallan Tiroliin Zillerlaaksoon. Matkalla pysähdytään kahville. Noin 4 000 asukkaan Mayrhofenissa majoitutaan Sporthotel Manniin****, minkä jälkeen kokoonnutaan illalliselle. Manni on viihtyisä ja hyvin varustettu; sen kattoterassilla voi jopa pulahtaa uima-altaaseen ihailemaan alppimaisemia.

 

LAUANTAI 5.10.

Aamiainen, illallinen. Yksi matkan kohokohdista on Almabtrieb, alppiniityiltä palaavien nautojen kotiinpaluujuhla. Kylässä on tätä varten sidottu lehmille havuista pääkoristeet, pujoteltu niihin kukkia, uskonnollisia tunnusmerkkejä, maatilojen nimiä. Kuukausia alppilaitumien vahvaa ruohoa kieleksineet märehtijät saapuvat kellot kilkaten kylään paimenten ja omistajien saattamina. Näky on ainutlaatuinen; eläinrakkaan, lehmiä hoitaneen silmät kostuvat ilon kyynelistä. Orkesteri tahdittaa käyntiä tirolilaisella musiikilla, emännät tarjoilevat valmistamiaan runsaita ruokia ja juhlakansa on sonnustautunut perinnepukuihinsa. Silmänruokaa ja kokemuksesta kiitollista mieltä riittää ikihyviksi.

Iltapäivällä vieraillaan tuottajien luona maistelemassa, millaisia juustoja lehmien maidosta syntyy ja millaisia herkkuja kylässä jalostetaan.

 

SUNNUNTAI 6.10.

Aamiainen, jause, illallinen. Hyvästellään hotelli ja lähdetään kohti Krimmlin vesiputouksia. Putous on kolmitasoinen, kukin yli 100 m. Krimml kuuluukin lajissaan Euroopan suurimpiin. Patikoidaan hienoa reittiä ja pysähdytään matkan varrella syömään jausea, retkieväitä tirolilaiseen tyyliin. Putousten ja patikoinnin jälkeen ajellaan Tirolin osavaltion pääkaupunkiin Innsbruckiin, missä majoitutaan tyylikkääseen Grauer Bär****-keskustahotelliin. Kierroksella tutustutaan n. 130 000 asukkaan kaupunkiin, jonka arkkitehtuuria leimaa Habsburgien hallituskauden ylevä vauraus. Vanhankaupungin sydämessä hohtaa Innsbruckin tunnus, parvekkeen Kultainen katto 1400-luvulta, jota peittää 2 657 lehtikullattua tiiltä. Kierroksen jälkeen illastetaan.

MAANANTAI 7.10.

Aamiainen, jause. Innsbruck tunnetaan talviurheilusta ja olympialaisista; vuoden 1964 kisoista Suomen joukkue toi 10 mitalia, niistä kolme kultaa. Kaupungin kotivuori on Nordkette, 2 637 m. Gondolihissiasemalta noustaan vuorelle katsomaan ympärillä avautuvaa komeaa maisemaa. Raikkaissa yläilmoissa nautitaan jause. Iltapäivällä palataan kaupunkiin, minkä jälkeen jää omaa aikaa tutustua Innsbruckiin.

 

TIISTAI 8.10.

Aamiainen, lounas, illallinen. Tänään matka jatkuu Saksaan, Baijerin osavaltioon. Baijerin kuningas Ludvig II (1845–1886) oli erikoinen henkilö, satukuninkaaksikin kutsuttu. Hän rakasti Richard Wagnerin (1813–1883) oopperoita ja öisiä rekiretkiä, luotti serkkuunsa Itävallan keisarinna Elisabetiin eli Sissiin (1837–1898), ihaili Ranskan Aurinkokuningas Ludvig XIV:n (1638–1715) loisteliasta tyyliä – ja käytti ylen määrin valtion varoja rakennuttaessaan satumaisia linnoja. Niistä vain Linderhof ehdittiin saattaa valmiiksi. Teemme vierailun korunkauniiseen linnaan, jota myös Pikku Versailles’ksi kutsutaan.

Lounas syödään Oberaussa ja jatketaan Garmisch-Partenkircheniin bussilla, mutta vaihdetaan hevoskyytiin, jotta päästään jylhälle Partnachkanjonille. Sieltä palataan niin ikään hevosvoimin Garmischiin ja majoitutaan alppityyliseen Atlas Posthotelliin***. Pikku kävelykierros kaupungilla ja sen jälkeen vapaata aikaa. Läksiäisillallinen paikallisessa ravintolassa.

 

KESKIVIIKKO 9.10.

Aamiainen, lounas. Viimeisenä matkapäivänä päädytään 1,5 miljoonan asukkaan Müncheniin, Baijerin pääkaupunkiin. Kävelykierroksella ydinkeskustassa myötäillään tärkeimpiä nähtävyyksiä kuten Raatihuoneen tori, Marienplatz, Frauenkirche, oopperatalo. Lounaan jälkeen jää omaa aikaa, kunnes jatketaan lähihistorian pariin Dachaun keskitysleirille. Opastetun kierroksen päätyttyä ajetaan lentokentälle. Paluulento München–Helsinki klo 20.00–23.30.

MATKAN HINTA

Matka maksaa 1 645 € / henkilö kahden hengen huoneessa, 1 hh lisämaksu 180 €. Hintaan sisältyvät Lufthansan lennot turistiluokassa, lentokenttäverot, matkustajamaksut sekä polttoainelisämaksu, matkatavarat lennoilla (1 x 23 kg ruumaan ja 1 x 8 kg matkustamoon / hlö); 5 yön majoitus jaetussa 2 hengen huoneessa; ohjelmassa mainitut ateriat; kuljetukset tilausajobussilla ja suomenkielisen matkanjohtajan palvelut matkan ajan; ohjelman mukaiset retket opastuksineen ja pääsymaksuineen sekä maistiaiset ohjelman mukaisesti; marginaalivero.

Lisämaksusta: Liityntälennot kotimaassa; lennoilla tarjotaan vain kahvia, teetä ja mehua; ruokajuomat matkakohteessa; matkavakuutus, jota suositamme; tipit, jotka ovat yleisiä Euroopassa.

Toimistokulut 10 € / varaus.

Huom. Koska kohteissa on kävelyä ja portaikkoja, matka edellyttää normaalia liikkumis- ja peruskuntoa.

Varaukset: Kouvolan Matkatoimisto Oy, (05) 744 3100, matkat@kouvolanmatkatoimisto.fi.

Lisävalaistusta Kodin Pellervon puolesta antaa Anna-Liisa Huhtala-Fiskars, 040 590 5332, huhtalafiskars@gmail.com.

Jaa artikkeli