Heinäkuu hehkuu, kun Liitsolan kylällä kirppistellään. Löytöjen metsästämisen lisäksi kyläkierroksella saa herkutella, kisailla, rapsuttaa karjaa ja tavata tuttuja.

Punaisen mummonmökin pihassa käy mukava kuhina. Punakuvioisen liinan peittämälle pöydälle on aseteltu uutta ja vanhaa – kirjoja, pitsiliinoja ja erilaisia keittiötavaroita. Ne ovat kierrätysarpajaisten palkintoja. Osallistujista ei ole pulaa, sillä kaikki arvat voittavat.

Ollaan Kirppislenkillä Liitsolan kylässä Punkalaitumella, ja soma mökki kuuluu järvenpääläisille kesäasukkaille Sinikka ja Kari Takalalle.

”Hankimme tämän Hurmalaksi ristimämme paikan kuusi vuotta sitten ja totta kai haluamme olla kesätapahtumassa mukana”, Sinikka hymyilee.

Kari myy pihaan piipahtaville makkaraa, mehua, kahvia, pullaa ja ihananmakuista rapaperipiirakkaa. Pihlajan katveessa kahden naisen kokoonpano, turkulainen Tarinatarhurit, viihdyttää kahvittelijoita musiikilla.

”Sukulaisuus velvoittaa. Tädilläni on mökki tuolla tien toisella puolella”, kitaraa näppäilevä Johanna Mäkinen kertoo vierellään hanuria soittava Anne Kiiski. Orpopojan valssin jälkeen vuoron saavat edesmenneen paikallisen viisunikkarin Mauri Kivikosken laulut.

Liisa ja Markku Uotila Punkalaitumen Mäenpään kylästä istuvat aurinkovarjon alla kuuntelemassa ja haukkaavat välillä käristemakkaraa.

”Kirppislenkkiä ei voi jättää väliin, koska täällä voi tehdä löytöjä. Erään kerran ostimme puoli tusinaa viheriäitä Reinin viinilaseja. Nyt matkaan lähti kivasti kaiverrettu kuppi alle torihinnan.”

Italialaisessa kylässä

Ritva Tervamäki myi omatekemiään pellavaliinoja, seinävaatteita ja poppanoita.

Liitsolan kirpputoripäivä järjestettiin viime suvena neljättä kertaa. Idea pulpahti kotikylään vuonna 2008 perheineen paluumuuttaneen Johanna Hirvosen ja hänen ystävänsä Satu Kelkan mieleen kesken iltalenkin.

”Hiljainen kylänraitti kaipasi menoa ja vilskettä, vaikka meillä onkin paljon kesäasukkaita. Kävin pyörällä jakamassa lappuja taloihin, jotta saatiin selville, olisiko muillakin kiinnostusta.”

Liitsolalaiset innostuivat. Johanna alkoi järjestellä tapahtumaa Pohjoisseudun Toimintayhdistyksen nimissä. Hän on mielissään siitä, että ihmiset ovat löytäneet tapahtuman ja palaavat yhä uudestaan kiertelemään kylää.

”Pihat ovat todella kauniita, ja väki puheliasta ja hyvällä tuulella. Vanhat punkalaitumelaiset tapaavat täällä tuttuja ja muistelevat menneitä. Tunnelma on kuin italialaisessa kylässä!”

Tällä kertaa kirppislenkille ilmoittautui yhteensä kolmekymmentä myyjää. Yksi heistä on leveälieriseen hellehattuun pukeutunut Ritva Tervamäki. Pöydällä on taidokkaita pellavaliinoja, seinävaatteita ja poppanoita – kaikki itse tehtyjä.

”Olen täällä kolmatta kertaa. Vielä ei ole ollut ostajia”, hän huudahtaa ja nauraa päälle.

Moni tuumaa, että verkkaisen alun syynä taitaa olla samaan aikaan kirkonkylällä järjestettävä yrittäjätori. Vähitellen kansaa alkaa virrata. Parin tunnin päästä hiekkatiellä on suorastaan ruuhkaa.

Urjalalaiset Minna ja Jukka Leppäniemi pörähtivät paikalle Zetor-traktorillaan.

Vohveleita ja tinakolvi

Perinteisten pihakirppisten lisäksi lenkin varrella on vohvelimyyntiä, kahviloita, käsityönäyttelyitä ja muuta puuhaa. Kestosuosikki on tietokilpailu. Urjalalainen Liisa Hynninen täyttää vastauskaavaketta keskittyneesti. Liitsola-aiheiset kysymykset eivät ole helpoimmasta päästä, mutta aina kannattaa yrittää. Voittaja palkitaan pullolla kuohuvaista.

Minna ja Jukka Leppäniemi, Urjalasta hekin, ovat taittaneet kymmenen kilometrin matkan traktorilla. Merkki on Zetor ja vuosimalli 1955.

”Moottori pitää sen verran ääntä, että korvatulpat ovat tarpeen”, Minna myöntää.

Pariskunta kertoo kiertävänsä kirppareita säännöllisesti. Liitsolasta on tarttunut mukaan tinakolvi ja sämpyläpussi, mutta lenkki on vielä kesken. Traktori pörähtää, eikun matkaan!

Lue koko juttu kesä-heinäkuun 2019 painetusta Kodin Pellervosta. Tilaajana koko lehden löydät myös e-arkistosta www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli