Kansantanssi tikkuristi on verkkaan alkava, mutta nopeasti kiihtyvä soolotanssi, jossa pääsee kunnolla näyttämään kinttujensa ketteryyttä. Tässä on ainesta vaikka juhannushitiksi.

Kuvauspaikka: Taidekeskus Ahjo, Joensuu

Kaksi tikkua ristiin lattialle. Varpaat paljaaksi ja tasaisesti kiihtyvää musiikkia soimaan. Kuutta askelta toistetaan tikkujen muodostamassa nelikentässä niin, että rytmi noudattaa musiikin kiihtyvää tempoa eivätkä jalat koske tikkuihin. Sitä on tikkuristi, vanha kansantanssi.

Iisa-Riia Kontkanen, 19, puuskuttaa suorituksen jälkeen. Tikkuristissä käytettävän kappaleen äänitetty versio kestää alle kaksi minuuttia, mutta lopuksi rytmi on niin nopea, että tikutus saa kokeneen ja hyväkuntoisenkin tanssijan hengästymään.

 

Kolmevuotiaasta asti kansantanssia harrastaneelle Iisa-Riialle tikkuristi on painunut jo lihasmuistiin, ja sen askelikko lähtisi rullaamaan vaikka kesken yöunien. Tanssi sujuu niin virheettömästi, että neidolla on tikkuristin suomenmestaruus vuodelta 2015 ja pronssia sitä edelliseltä vuodelta.

Ensimmäisen kerran Iisa-Riia tutustui tikkuristiin noin kymmenen ikäisenä joensuulaisessa nuorisoseura Motorassa, jossa sitä opetetaan kaikille kansantanssia harrastaville.

”Heti kun pääsin kuviosta perille, opin helposti. Tykkään siitä tosi paljon. Viehättävintä on nopeus ja se, että pitää pysyä rytmissä.”

Lue koko juttu kesä-heinäkuun 2019 painetusta Kodin Pellervosta. Tilaajana koko lehden löydät myös e-arkistosta www.pellervo-e-lehdet.fi.

 

 

 

Jaa artikkeli