Makuvankkuri lähti liikkelle, kun mies etsi elämänmuutosta.

Makuvankkuri -myymäläauto saa Joensuun Kulhossa kesälomaansa viettävän Päivi Loukiaisen nostalgian valtaan. Loukiainen selvittää ratin takana istuvalle Teemu Virrantalolle sitä riemua, kun tyttöporukka pääsi ostamaan merkkareita kauppa-autosta.

“Nyt on kyllä vähän erilaiset tuotteet kuin silloin, älä pety”, Teemu huomauttaa naurua silmäkulmissaan. Mitä vielä! Loukiainen löytää hyllystä Mantsin Makie -mehua, samaa, jota hän joi jo lapsena. Loukiaisen puoliso Risto puolestaan bongaa pakastimesta ternimaitoa.

Päijät-Hämeessä asuva Loukiainen on lähiruoan ystävä.

“Ja täällä lähiruoka tuodaan tähän omalle kylälle”, nainen päivittelee ja kertoo palaavansa ostoksille.

Vuoden 2018 maaliskuussa kauppa-autonsa startannut Teemu selvittää toimintaa. Hän kuljettaa pohjoiskarjalaisia lähituotteita maakunnan pitäjillä. Kesäviikonloppuisin Makuvankkuri on paikalla erilaisissa tapahtumissa. Puolet työajasta vie liikkeen oman Vankkuri-jäätelön valmistus Polvijärven meijerillä. Virrantalo osti meijeritoiminnan viime talvena. Se on käynnistynyt lupaavasti.

Palveluhenkisyys huokuu ratin takaa. Teemu vastailee auliisti asiakkaiden kysymyksiin ja antaa infoa tuotteesta kuin tuotteesta. Häneltä saa ruoanvalmistusvinkitkin. Kauppias myös toteuttaa asiakkaiden toiveita: jos joku haluaa 10 kiloa lampaankaretta, se on seuraavalla kerralla auton pakastimessa odottamassa.

“Totta kai toiminnan on oltava kannattavaa, mutta pelkästään eurot eivät sanele. “Tyytyväiset vakioasiakkaat ovat homman ydin.

Yleiskuva kauppa-autosta.

 

Tänä kesänä Makuvankkuri on kiertänyt maanantaisin, tiistaisin ja keskiviikkoisin. Se kulkee syvällä Pohjois-Karjalan maakunnassa Joensuun aluetta unohtamatta.

Keskiviikon reitti kulkee Tuupovaarassa, Kiihtelysvaarassa, Liperissä, Joensuun laitamilla sekä Polvijärvellä.

Reitillä Joensuun maalaistaajamassa Koverossa on yksi Teemun lempipaikoista. Koverossa kyläläisten aktiivisuus ja tekemisen meininki näkyy myös vilkkaana asiointina myymäläautossa.

“Se on jännä juttu! Koveroon ei ole muuten tulemista ilman jäätelöä.” Asko Kuukkasella onkin mukana kylmäkassi. Tottunein liikkein hän valitsee pakastimesta lähijäätelöä. Tervajäätelö on Kuukkaselle ykkönen, perässä tulee suklaa.

“Kaikkihan ne ovat hyviä”, antaa asiakas periksi mielimakujen listauksesta. Kuukkanen ei tarvitse ostoslistaa, koska hän tietää, mitä tuotteita myymäläautossa on.

“Herkut ostan täältä ja loput normaalikaupoista.” Kuukkanen nappaa vielä jäätelöpakastimesta maisteluun pienet rasiat Baileys- ja lakritsijäätelöä.

Nainen kokoaa ostoksia kauppa-auton sisällä.

Eija Pahkala keskeytti pihatyöt lähteäkseen lähituoteostoksille.

 

Makuvankkurin idea sai alkunsa, kun Teemu halusi siirtyä etätyöläiseksi ja paluumuuttaa Pohjois-Karjalaan. Taustalla oli kymmenen vuotta uraa kansainvälisen IBM jätin palveluksessa, ensin Irlannissa, sitten Helsingissä. Mies muutti perheineen Polvijärvelle vuonna 2014. Hän jäi silloin vanhempainlomalle. “Halusin aikaa ajatella.”

Polvijärven maalaismaisemassa IBM ja oma työ alkoivatkin tuntua etäiseltä.

“Jäin lomalle henkilöesimiestehtävistä, suoraan sanottuna irtisanomispöydistä. Se homma ei tuntunut minusta ollenkaan omalle, eikä hyvälle.” Ajatus askaroi, mitä tekisi tulevaisuudessa, kunnes aamupalapöydässä joku lapsista ehdotti: ”Isä, ryhdy myymäläauton kuljettajaksi!”

Teemu ei halunnut siirtää tavallista markettia pyörille, vaan itsestään lähtökohdaksi valikoitui lähiruoka, jota perhe suosi omissa ruokavalinnoissaan. Pohjois-Karjalasta löytyi noin 60 yhteistyöhön halukasta tuottajaa ja jatkojalostajaa. Teemu on tutustunut heihin ja heidän tuotteisiinsa. Elintarvikkeiden lisäksi hyllyissä on paikallisia saippuoita ja joitakin keittiöön liittyviä käsityötuotteita.

“Juureen leivottu ruisleipä on kysytyin tuote.” Ja koska Karjalassa ollaan, myynnissä on aina tuoreita karjalanpiirakoita. Niitä saa ostaa myös raakapakasteina.

Lue koko juttu painetusta elokuun 2019 Kodin Pellervosta. Tilaaja voit lukea koko lehden myös e-arkistosta www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli