Rakkaus perinnerakennuksiin toi itselliset eläjät yhteen, naapuritorppiin.

Vanhan harmaan eri sävyt tulevat kauniisti esiin Matti Reivin ja Heli Penttisen kahden talon yhdistämässä pihapiirissä Pieksämäellä. Pihamaalla käyskentelee vapaana laikukas hevonen, Mendoza. Reiska-kissa istuksii päätalon portaalla. Koirakolmikko Sauli, Kosti ja Kuura seikkailee pariskunnan jaloissa. Lämpimänä iltana pihalla soi blues, kun Matti innostuu tarttumaan kitaraan.

Maatilalla näkyy taitavan miehen kädenjälki. Vanhaa on haluttu vaalia hellävaroen. Vierailijan silmä tarttuu taidokkaasti veistettyihin puuveistoksiin ja erilaisin tekniikoin tehtyihin kyltteihin. Matti on koulutukseltaan kuvataiteilija, metsämekaanikko ja lavasterakentaja-artesaani. Heli on jo vuosien ajan tehnyt töitä yrittäjänä graafisen suunnittelun alalla.

Matti ja Heli ovat pitäneet yhtä nyt kolmisen vuotta. Ennen kuin pariskunta tapasi, Kainuusta kotoisin oleva Heli asusti parinkymmenen vuoden ajan vanhaa torppaa Sipoossa eläinkatraansa kanssa. Helin Sipoon-aikaisesta kodista voit lukea Kodin Pellervosta 8 / 2017.

Helin kotikylällä asutus oli alkanut vuosi vuodelta tiivistyä ja autoliikenne lisääntyi.

”Huomasin kaipaavani enemmän hiljaisuutta. Luntakin oli ikävä. Kävin tunnustelemassa uusia tuulia ja katsomassa maalaistaloja eri paikkakunnilla.”

 

Matti on kotoisin Jyväskylästä, mutta työt ja opiskelut olivat kuljettaneet miestä ympäri Suomen. Viimeksi Kolille, missä hän työskenteli Metsähallituksen näyttelysuunnittelijana.

”Työsopimuksen päätyttyä aloin etsiä uutta asuinpaikkaa. Huomasin ihan sattumalta ilmoituksen tästä tilasta ja päätin lähteä katsomaan paikkaa itsekseni.”

Harmaahirsinen maalaistalo oli sopivasti omassa rauhassa, noin 15 kilometrin päässä Pieksämäen keskustasta. Rakennus oli alkuperäisessä kunnossa, katto ehjä ja seinät suorat. Keskellä pihaa oli kaivo. Talo oli ollut tyhjillään lähes kaksi vuosikymmentä ja pihapiirissä kasvoi korkea heinä ja vesakko. Pysähtynyt tunnelma hurmasi.

“Kurkistelin ikkunoista sisälle. Kun näin keittiön pöydän joka oli tehty kahdesta älyttömän isosta lankusta, tiesin että tässä on kotini. Kaupat syntyivät samoin tein.”

Reiska tervehtii ja vaatii huomiota.

 

”Kunnostin ensimmäiseksi tulisijat. Kolmessa huoneessa on pönttöuunit, tuvassa leivinuuni ja keittiössä puuhella. Muutin heti, kun nuohooja oli käynyt. Muuta ei tarvittu. Ensimmäiset tavarat, jotka kannoin sisälle, olivat kitara ja vahvistin.”

Matti julkaisi kuvia talonsa tuvasta Pelastetaan vanhat talot -Facebook-ryhmässä. Heli kuului samaan ryhmään ja kiinnitti huomionsa kauniisti patinoituneisiin puupintoihin.

”Ihastuin talon pelkistettyyn alkuperäiseen kauneuteen. Ilmeisesti moni muukin, sillä Matin julkaisu keräsi paljon kommentteja ja onnitteluja sekä yli tuhat tykkäystä. Mieleeni jäi Matin lause: löytyisikö ryhmästä samanhenkistä seuraa.

Pian Heli ja Matti kirjoittelivat Facebookissa toisilleen ja lähettelivät kuvia vanhoista rakennuksistaan. Toisen elämäntapa tuntui kumman tutulta. Videopuhelut lähensivät paria entisestään, sillä juttua riitti. Joulukuun alussa 2016 Heli ajoi Pieksämäelle Matin luo.

Lue koko juttu painetusta elokuun 2019 Kodin Pellervosta. Tilaaja voit lukea koko lehden myös e-arkistosta www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli