Kun Koivutie 11 napsaisee jouluvalot päälle, tunnelma kutsuu iltakävelijöitä ja tuikebongareita kauempaakin. Pimeys on koristajan paras kaveri.

Hiljaisen anjalalaisen omakotialueen puutarhat lepäävät tummina silhuetteina vuoden viimeisen kuukauden harmaudessa. Muutamasta keittiöstä loistaa pieni valo, jalkakäytävällä yksinäisen koirantaluttajan himmeä heijastin välähtää. Pimeys tihenee, ja iltapäivällä neljän maissa on jo kuin yöllä.

Joka vuosi, joulukuun kymmenes päivä, kaikki muuttuu. Koivutie 11:ssa asuva Samu Hohti livahtaa verstaalleen ja napsauttaa kytkimet kaakkoon. Valoisa joulutervehdys kiirii kaikkialle, hämärään kätkeytynyt asuinalue herää eloon. Tästä alkaa joulu!

Takapihan kuusessa on 1 200 valopalloa.

Mykistävä valomeri pysäyttää lenkkeilijät ja seisauttaa liikenteen. Tuhannet valot kuorruttavat puutarha-aidan, pensaat ja rakennukset. Talon räystäillä pikkutuikut välkkyvät havujen ja muiden joulusomisteiden lomassa, katolla killuvat isot valokellot ja -kuuset, yläilmoissa valaistuneena kiitää myös pukki reellään.

Ensimmäinen valokoriste, joulukuusi, nousi Hohdin katolle 30 vuotta sitten. Sen jälkeen homma ryöhähti, valoja alkoi siunaantua joka vuosi lisää ja lisää.

”Nyt valoja on yli 20 tuhatta, ja varastossa puolet lisää”, Samu Hohti naurahtaa.

Samu Hohdin jouluvalmistelut vievät kuukauden päivät. Onneksi velipojat ja muukin perhekunta saapuu jelppimään.

Ei yötä päivää

Valot eivät ole ikinä veljiä keskenään, sillä Samu muuttelee väriyhdistelmiä ja sommitelmia vuosittain. Verstaan komentokeskuksen 24 voltin jännitelaatikon kautta hän voi myös ohjailla valoja syttymään, sammumaan tai vilkkumaan eri tavoilla.

”Mutta kun löydän hyvän kaavan, saatan pitää valot koko joulunajan samalla tavalla.”

Energiaa valomeri syö, mutta kulut kattavat ilot moninkertaisesti. Samu laskeskelee valojen vievän sata kilowattia tunnissa, ja päälle tulevat tietenkin viheliäiset sähkönsiirtokulut. Kun led-valot kymmenisen vuotta sitten tulivat, valaistuksen teko helpottui ja halpeni.

”Kun aiemmin yksi lamppu paloi, piti vaihtaa koko sarja.”

Jotta tunnelma säilyy tuoreena, valotarjontaa kannattaa säännellä. Valot syttyvät iltapäivällä neljältä ja sammuvat kello 23. Joskus Samu ilahduttaa aikaisia töihin menijöitä ja sytyttää valot aamulla kello 6–8. Jouluaattona valot palavat läpi yön.

Koko jutun voit lukea marraskuun 2019 painetusta Kodin Pellervosta. Tilaajana käytössäsi on myös digilehti.

Jaa artikkeli