Oulujoen kelluva rantasauna lämpiää talkoovoimin. Lautalle kuljetaan pikku lossilla. Kaiken kruunaa kirpeän kylmä pulahdus.

Saunalautta keinahtelee kevyesti Oulujoen virtausten mukana kymmenen metrin päässä rannasta. Rannalla on odottajia varten penkki. Johanna Valkama heilauttaa rannalla odottajille kättä ja astuu pieneen lossiin, joka kulkee lautan ja rannan väliä. Hän vetää lossin rantaan ja kehottaa astumaan kyytiin.

Valkama on paljain jaloin, hame päällä ja hihattomassa. Saunalautan sytytyksestä arkipäivisin huolehtivan Valkaman työ on lämmintä puuhaa, ja ilta on syksyn viimeisiä lämpimiä. Sateisina ja tuulisina päivinä lämmittäjäkin pukeutuu kumisaappaisiin ja villapaitaan. Nyt aurinko paistaa pehmeästi 80 neliön lautalle.

Sisältä kantautuu naurunremahduksia. Sauna ei ole vielä auki kaikille, mutta lauteilla on meneillään saunapilatestunti ohjaaja Tarja Suonisen johdolla.

”Aah, happea!”, huudahtaa saunasta ulos astuva nainen.

Hänen perässään kannelle saapuu vilvoittelemaan myös Tarja Suoninen. Hän kertoo, että lämpö auttaa pääsemään kiinni kremppoihin, jotka muuten jäävät tavoittamattomiin. Esimerkiksi niskan alueen venyttelyyn sauna on oiva paikka.

”Teemme saunassa vain helppoja liikkeitä, koska tilaa on rajallisesti.”

Nyt sauna tyhjenee. Väki kävelee määrätietoisesti lautan toiselle puolelle. Siellä laskeutuvat kahdet portaat hyiseen Oulujokeen. Pulahduksen jälkeen on hyvä ottaa vielä loppulöylyt ennen kuin sauna lopulta avaa ovensa koko kaupungille.

Johanna Valkama lisää puita. Tässä hommassa tarkenee. 

Protestista suosikiksi

Kesän Sauna avasi ovensa ensimmäisen kerran kuusi vuotta sitten. Oulun saunaseuran vapaaehtoiset rakensivat saunalautan protestina Oulun kaupungille, jonka virkakoneiston sisällä oli viipyillyt vuosikausia lupa julkisen rantasaunan rakentamiselle.

Heti avaamisen jälkeen Kesän Saunasta tuli hitti. Kauneimpina kesäpäivinä rannalla luikertelee pitkä jono ja saunomisvuoroa voi joutua odottamaan puolitoistakin tuntia. Yleensä löylyihin pääsee sentään vajaan tunnin odottamisella. Ruuhkatilanteen voi onneksi tarkastaa Kesän Saunan nettisivujen kameran kuvasta.

Kerralla lauteille mahtuu kaksikymmentä henkeä, tiiviisti ahdettuna hieman enemmän.

Ensimmäiset saunojat ovat jo ehtineet löylyistä vilvoittelemaan. Syksyn ihmeen täyteläinen auringonpaiste lämmittää lautan kantta. Lämmön alla on viileä pohjavire, joka puraisee heti löylyn pehmittämään hikiseen ihoon. Saunasta pitää suunnata viivyttelemättä uimaan, ettei lämpö karkaa ja ala paleltaa.

Juuso Varis istuu saunalautan ulkoterassilla. Juuso löysi saunan tänä kesänä. Sen jälkeen hän käynyt lautalla kolmesti viikossa. Joka kerta toistuu sama rituaali: leppeät kuumat löylyt, uinti kylmässä Oulujoessa, sitten taas saunaan, uudestaan uimaan. Rituaali jatkuu kahden tunnin ajan. Se on rentoutumisriitti, jonka jälkeen ovat sulaneet kaikki työpäivän tuomat paineet.

”Samaa fiilistä ei saa mistään muualta.”

Nyt on menossa Kesän Saunan viimeiset saunomiskerrat. Talven ajan lauttasauna uinuu. Juusoa mietityttää, kuinka hän pärjää saunatta. Ehkä pitää alkaa käydä avannossa.

Talven tauko on tarpeen. Silloin suunnitellaan uutta ja huolletaan vanhaa. Kun kevätaurinko alkaa lämmittää, talkoot ovat jo täydessä vauhdissa. On monta hommaa, ennen kuin lautta taas ui paikoilleen. Talkooväen ilmoittautumisia otetaan jo vastaan > kesansauna.fi.

Lue koko juttu painetusta joulukuun 2019 Kodin Pellervosta. Tilaajana voit lukea koko lehden myös digilehdestä.

Jaa artikkeli