Se tapahtuu ennen kuin arvaakaan. Jalka lipsahtaa, tasapaino katoaa ja itsensä löytää lattialta tai jäisen maan syleilystä. Parhaassa tapauksessa selviää kolotuksella ja mustelmilla, pahimmassa tapauksessa katkeaa luita.

Luunmurtumien määrää ei Suomessa tilastoida, mutta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastoista selviää jotain kaatumisten seurauksista: vuonna 2018 ne veivät vuodeosastohoitoon 44 000 ihmistä.

”Myös se tiedetään, että murtumista vaikeimpia eli lonkkamurtumia sattuu vuodessa noin 7 000. Niistä yli 90 prosenttia johtuu kaatumisista”, kertoo erikoistutkija Saija Karinkanta UKK-instituutista.

Ulkona kaatuvat tyypillisimmin työikäiset ja parempikuntoiset iäkkäät, jotka yhä ulkoilevat. Kaatumisen pelossa ei silti kannata talvellakaan sulkeutua sisälle, sillä tehokkain keino kaatumisten ja murtumien ehkäisyyn on nimenomaan säännöllinen ja monipuolinen liikunta.

”Tasapaino- ja lihasvoimaharjoittelua tarvitaan vähintään kahdesti viikossa ja kävelyä useita kertoja viikossa”, Karinkanta suosittelee ja kehottaa ajattelemaan kaatumisriskiä jo keski-iässä, hyvissä ajoin ennen huterampijalkaisia vanhuusvuosia.

Talveksi Karinkanta neuvoo hankkimaan kunnon jalkineet nastoineen tai liukuesteineen. Kävelysauvat tai muut apuvälineet auttavat nekin tasapainon säilyttämisessä. Jos liikkumiseen on tullut jo hiukan epävarmuutta, hoidetut väylät ja päivänvalo ovat turvallisempi valinta kuin metsäpolut iltahämärissä.

”Kaikkein pahimmilla pääkallokeleillä kannattaa miettiä, onko ulos lähteminen välttämätöntä.”

www.kaatumisseula.fi

Jaa artikkeli