Vuokramökkeihin tulvi viime kesänä varauksia ovista, ikkunoista ja melkein savupiipuistakin. Ei tarvitse olla kummoinen ennustaja nähdäkseen, että sama buumi on kohta täällä taas, jos liikkumisrajoitukset mökkeilyn sallivat eikä ulkomaille pääse. Mutta joko on liian myöhäistä löytää vuokramökki?

”Kesän myynti alkoi tammikuussa ja kiihtyy toukokuuta kohti, mutta väitän, että jokaiselle löytyy vielä kesälläkin jotakin. Silloin tosin voi joutua ajamaan kotoa vähän pidemmälle”, kertoo Lomarenkaan liiketoimintajohtaja Juha Purhonen.

Hänen kokemuksensa mukaan etäisyyden kipuraja menee viikkovuokraajalla 400 kilometrissä ja viikonloppureissaajalla 250:ssä.

Viime tingan varaus voi myös tarkoittaa, että mökillä on itse kannettava vedet, pilkottava saunapuut ja tyydyttävä ehkä kuivanmaan mökkiin.

”Ensimmäisenä menevät yleensä isojen vesistöjen ja meren ääreltä rantahuvilat, joissa on omakotitalon varustus, kylmät ja lämpimät vedet, muutama makuuhuone ja lapsiystävällinen ranta. Viimeisenä varataan kuivan maan mökit, jotka sijaitsevat kaukana pääkaupunkiseudulta.”

Mieluiten suomalainen mökkeilee juhannukselta elokuun puoliväliin, ja silloin varauskirjat ovat täysimmillään. Jos pystyy ajoittamaan lomansa kesäkuun alkuun tai elokuun loppuun, voi lyhyemmällä varoitusajalla löytää mieleisensä mökkihelmen. Vähiten kysytyt viikot ovat yleensä myös kukkarolle ystävällisimmät.

”Parhaaseen sesonkiaikaan esimerkiksi neljästä kuuteen hengen rantahuvilan keskimääräinen vuokra liikkuu 800–850 eurossa, kun taas perinteisen sähköistetyn järvenrantamökin viikkohinta on noin 500 e. Erämökki ilman mukavuuksia maksaa noin 300–400 e.”

Sesongin ulkopuolella vuokra voi laskea noin kolmanneksen sesonkiviikon hinnoista.

Jaa artikkeli