Talven selän taituttua on aika tutustua siemenhinnastoihin ja suunnitella kevään kylvöjä. Vanhojen, tuttujen lajien ja lajikkeiden ohella luetteloista saattaa löytää uusia kiinnostavia kasvatettavia.

Tomaattien kasvatus innostaa monia, maistuvathan itse kasvatetut hedelmät parhaimmilta. Tomaatti on vuoden vihannes, joten lajikkeita on tarjolla entistä enemmän. Siemenet kylvetään esikasvatukseen maaliskuussa.

Maatiaisen uutuuksia ovat ‘Evakko’ ja ‘Vienatar’, jotka ovat nimiensä mukaisesti kulkeutuneet meille itänaapurista. Ne kasvattavat runsaasti pienikokoisia ja makeita hedelmiä. Hyötykasviyhdistykseltä löytyy perinnelajikeuutuus ‘San Marzano 2’, joka on vanha italialainen runkotomaattilajike. Satoisalla ja viljely­varmalla lajikkeella on pitkänomaiset, kirkkaanpunaiset hedelmät.

Miniluumutomaatti ‘Umanini’ F1 on puolestaan Scheteligin uutuuslajike, jonka vaaleanpunertavissa hedelmissä on vivahdus umamin makua.

Runkotomaatti ‘San Marzano 2’

Kaalien ystävät ovat voineet herkutella jo muutaman vuoden maukkailla varsiparsakaaleilla. ‘White Sprouting Burbank’ F1 on Korpikangas Siemenen vaaleakukintoinen uutuus.

Myös kukkakaalista on kehitetty avoimia kukintoja tekeviä lajikkeita, kuten Neslon Gardenin ‘Blumini’ F1. Sen makeita kukintoja voi nauttia raakana salaateissa tai perinteiseen tapaan keitettynä. Esikasvatus erissä pidentää satokautta. Ruusukaaleista pitävät voivat kokeilla Korpikangas Siemenen taudinkestävää ‘Brest’ F1 -uutuuslajiketta.

Salaattisekoitus ‘Mixture’

Salaattimaalle väriä antaa Korpikangas Siemenen rapea keräsalaatti ‘Sioux’, joka tekee meheviä, löyhähköjä keriä. Uloimmat lehdet ovat hohtavan punaiset, sisälehdet vihreät.

Hyötykasviyhdistyksen salaattisekoitus ‘Mixture’ sisältää kaalikasvien sukuun kuuluvaa mitsunaa, vihreää ja punertavaa sareptansinappia sekä punalehtistä kähäräsinappia. Salaatteja kannattaa kylvää kesän aikana useampi erä, mikä pidentää satokautta.

Maatiaisen siemenhinnastosta löytyy pinaattihierakka ‘Fredrika’, joka on peräisin J. L. Runebergin kotimuseon pihasta Porvoosta. Pinaattihierakka eli vihannessuolaheinä on vanha lehtivihannes ja maustekasvi, jota voidaan kasvattaa monivuotisenakin. Kasvin juurakoita on helppo hyötää talvella.

Porkkana ‘Sekoitus’

Värikkäät juureksetkin ovat terveellisiä ja tarjoavat lisäksi silmänruokaa. Korpikangas Siemenen kesäporkkanauutuus ‘Purple Sun’ F1 on todellinen väripilkku. Tumman violetin kuoren alla piilee vaaleanpunainen keskus. Violetit porkkanat ovat näyttävimmillään raasteissa ja muissa raakaruuissa, sillä antosyaaniväri liukenee osittain keitinveteen.

Hyötykasviyhdistyksen porkkanasekoituksessa on neljää eri perinnelajiketta: keltaista, oranssia, valkoista ja violettia. ‘Golden Eye’ on oranssikuorinen ja keltasisuksinen juures, joka maistuu punajuurikkaalle, mutta ei tahraa. Siemeniä myy Korpikangas Siemen ja Siemenvesa. Mukulakirveli on hivenen erikoisempi juures. Se on vanha viljelykasvi, jonka pallomaisissa juurimukuloissa on miellyttävä, pähkinäinen maku. Siemeniä voi tiedustella Maatiaiselta.

Mukulakirveli

 

Yksivuotiset unikot ovat puutarhan väripilkkuja. Ne sopivat niin niityille kuin kukkapenkkeihinkin. Nelson Gardenin ‘Mother of Pearl’ -silkkiunikon ohuet terälehdet loistavat valkoisen ja vaaleanpunaisen sävyissä. Kuivattuja siemenkotia voi käyttää kuivakukkakimpuissa.

‘Black Swan’ -sulkaunikolla on näyttävät hapsuiset, puolikerrannaiset, tummanvioletit terälehdet. Tuliunikot ovat Pohjois-Amerikasta kotoisin olevia keltakukkaisia unikkokasveja. ‘Apricot Shiffon’ -uutuuslajikkeen keltaisissa terälehdissä on myös oranssin ja vaaleanpunaisen sävyä. Sulkaunikon ja tuliunikon siemeniä myy Korpikangas Siemen.

Tarhakehäkukka ‘Sunset Buff’

Kehäkukat ovat monen suosikkeja. Siemenet on helppo kylvää suoraan avomaalle kukinnan jatkuessa pakkasiin asti. ‘Sunset Buff’ -tarhakehäkukan kerrannaisten terälehtien alapuoli on karmiininpunainen ja yläpuoli vaalean lohenpunainen.

Kääpiöauringonkukka ‘Sunspot’

Auringonkukat viehättävät aurinkoisilla kukillaan. Kääpiölajikkeet jäävät vain noin puolen merin korkuisiksi, joten niitä voi kasvattaa helposti myös ruukussa tai parvekkeella. ‘Sunspot’-lajikkeen kirkkaankeltaisia kukkia kannattelevat tanakat kukkavarret. Molempien siemeniä myy Hyötykasviyhdistys.

Matalakasvuinen sinikohokki (Eudianthe coeli-rosa) on vähemmän tunnettu kesäkukka, jonka siemenet voi kylvää suoraan avomaalle. Kukinta kestää pitkälle syksyyn. Kukkien väri on yleensä sininen, mutta Korpikangas Siemenen ‘Sibella Mix’ -sekoituksessa on vaaleanpunaisen, liilan ja valkoisen sävyjä.

Tiikerikaunosilmä ‘Incredible! Swirl’

Tiikerikaunosilmää (Coreopsis tinctoria) näkee harvemmin. Se on runsaskukkainen yksivuotinen koriste- ja värikasvi, joka on myös perhosten mieleen. Esikasvatus takaa aikaisen kukinnan, mutta etelässä siemenet voi kylvää myös suoraan avomaalle. Nelson Gardenin ‘Incredible! Swirl’ tekee somia kermanvaaleita kukkia, joissa on tumma keskusta. Maljakossakin menestyvä tiikerikaunosilmä saattaa tarvita tukea.

Kesäpäivänhattu ‘Lempin kesähattu’

Kesäpäivänhatut ovat helppoja ja kestäviä kesäkukkia. Siemenet kylvetään esikasvatukseen maalis–huhtikuussa. Taimet eivät ole hallananarkoja. Maatiaisen ‘Lempin kesähatulla’ on keltaiset terälehdet ja nappimainen ruskea keskusta. Lajike kukkii heinäkuusta pakkasiin. Talvimärkyydeltä suojassa se talvehtii ja saattaa myös kylväytyä.

Sirokannusruoho ‘Licilia Peach’

Myös sirokannusruoho vaatii esikasvatuksen. Marokosta kotoisin oleva laji on helppo ja runsaskukkainen kesäkukka. Nelson Gardenin ‘Licilia Peach’ -lajikkeen siroissa, leijonankitamaisissa kukissa on persikanpunaa, oranssia ja keltaista.

Jaa artikkeli