”Joko heitit talviturkin?” kuuluu päivän small talk -kysymys, sillä uimavedet lämpenevät touko-kesäkuussa kahden kolmen asteen viikkovauhtia.

”Esimerkiksi toukokuun 20. päivän tienoilla Etelä- ja Länsi-Suomessa pintavesien lämpötila on keskimäärin 10–13 astetta, mutta kesäkuun 10. päivän tuntumassa jo 15–18 astetta”, Suomen ympäristökeskuksen hydrologi Merja Pulkkanen kertoo.

Tuhansien järvien Suomessa eivät kaikki silti ui kuin kalat vedessä.

”Lapsista uimataidottomia on joka neljäs, aikuisista joka kolmas”, tietää Niko Nieminen Suomen Uimaopetus- ja hengenpelastusliitosta.

Noin 100–150 ihmistä hukkuu joka vuosi, ja puolet turmista sattuu kesäkuukausina. Neljä viidestä hukkuneesta on miehiä, ja suurin riski on yli 60-vuotiailla. Helpoilla turvakeinoilla voitaisiin kuitenkin välttää monta kuolemaa.

”Vieraaseen veteen mennään aina varovasti, ja kovien löylyjen jälkeen vilvoitellaan ennen pulahdusta. Uidaan rannan suuntaisesti ja niin, että jalat saa pohjaan, jos tulee hätä. Rannalle otetaan mukaan kaveri krampin tai sairauskohtauksen varalta. Eikä sekoiteta alkoholia tai päihteitä uimiseen ja vesillä liikkumiseen”, Nieminen neuvoo.

Koti- tai mökkirannalle olisi myös hyvä tuoda jokin pelastusväline. Edes vanha kanisteri köyden päässä.

Uimataitoviikkoa vietetään 22.5. saakka. Hyväntekeväisyystapahtumassa uidaan läpi yön Helsingin uimastadionilla 20.–21.5. Lisätietoja suh.fi

Jaa artikkeli