Kesäkuumalla tekee mieli heittäytyä toviksi riippumattoon. Omin käsin solmittu värikäs kesäpeti pihalla tai verannalla houkuttaa lokoisaan lepohetkeen.

Helle-riippumatto

Koko: n. 90×200 cm.

Tarvikkeet: 2,7 kg (= 492 m) luonnonvalkoista (52), 1,2 kg (= 220 m) keltaista (57), 1,2 kg minttua (59) ja 1,2 kg vaaleanpunaista (81) Lankava Paulina-punoskudetta (80 % kierrätyspuuvilla, 20 % polyesteri, 1 kg = 180-190 m). 120 cm puisia pyörökeppejä 2 kpl (läpimitta 30 mm).

Surmansilmukka: Taita lanka keskeltä kahtia. Vie taite takakautta pyörökepin yli, pujota langanpäät lenkin läpi ja kiristä solmu kiinni keppiin.

Kohosolmu viistoon = KS (kuva 1): Tee kohosolmu oikealle viistoon näin: Pidä tukilanka vasemmalla kädellä alaviistossa työlankojen edessä, *vie työlanka etukautta tukilangan yli, siitä takaisin alas ja kiristä solmu tukilangan ympärille*, toista *-* samalla langalla vielä kerran ja kiristä solmut kiinni toisiinsa. Tee kohosolmu oikealle viistoon samalla tavalla mutta pidä tukilanka oikealla kädellä alaviistossa työlankojen edessä.

Vuorotteleva silmusolmu = VSS (kuva 2): Tee kahdella langalla kaksiosainen solmu. Vie ensin vasen lanka etukautta oikean taakse ja siitä muodostuneen lenkin läpi eteen. Kiristä solmu. Vie sitten oikea lanka etukautta vasemman taakse ja siitä muodostuneen lenkin läpi eteen. Kiristä solmu kiinni edelliseen.

Kaksoistasosolmu = KTS (kuva 3): Tee neljällä langalla kaksiosainen solmu. 1. vaihe: Vie vasemmalla oleva lanka keskimmäisten yli ja oikean ali, vie oikealla oleva lanka keskimmäisten ali ja lenkin läpi eteen. Kiristä solmu vetämällä lankoja vastakkaisiin suuntiin. 2. vaihe: Vie oikealla oleva lanka kahden keskimmäisen langan yli ja vasemmalla olevan ali, vie sitten vasen lanka keskimmäisten ali ja lenkin läpi eteen. Kiristä solmu edellisen alapuolelle = 1 KTS.

Työohje: Leikkaa valkoisesta 9 m:n pituisia tukilankoja 18 kpl ja 17 m:n pituisia 18 kpl. Leikkaa kustakin väristä 17 m:n pituisia työlankoja 12 kpl. Ripusta keppi sopivalle korkeudelle ja sido langat siihen surmansilmukoilla vasemmalta oikealle näin: *1 valkoinen tukilanka, 1 valkoinen työlanka, 4 värillistä työlankaa vuororaidoin mintulla, keltaisella ja vaaleanpunaisella, 1 valk. työlanka, 1 valk. tukilanka*, toista *-* vielä 8 kertaa. Tasoita langat 100 cm:n työleveyteen. Jätä valkoiset tukilangat suoriksi mutta solmi värilliset nipuiksi eri korkeuksille ja vapauta lankoja työn edetessä. Aloita solmeilu vasemmalta oikealle. 1. krs: Tee kohosolmuja 16 langan ryhmissä näin: *Ota 15. lanka tukilangaksi ja tee sen ympärille 1 KS vasemmalle viistoon, ota sitten 16. lanka tukilangaksi ja tee sen ympärille 1 KS samalla työlangalla. Tee tällaiset kohosolmuparit vielä seuraavilla 5 työlangalla. Ota tämän jälkeen 2. lanka tukilangaksi ja tee sen ympärille 1 KS oikealle viistoon, ota 1. lanka tukilangaksi ja tee samalla työlangalla 1 KS. Tee tällaiset kohosolmuparit vielä seuraavilla 5 työlangalla. Ota värillisten lankojen keskeltä 4 valkoista tukilankaa ja tee niillä 1 KTS*. Ota seuraavat 16 lankaa ja toista *-* vielä 8 kertaa. *Ota lopuksi työlankojen väleistä 4 valkoista tukilankaa ja tee niillä 1 KTS*, toista *-* vielä 8 kertaa. 2. krs: Tee kohosolmuja 16 langan ryhmissä näin: *Ota 7. lanka tukilangaksi ja tee sen ympärille 1 KS vasemmalle viistoon, ota sitten 8. lanka tukilangaksi ja tee samalla työlangalla 1 KS. Toista tällaiset kohosolmuparit vielä seuraavilla 5 työlangalla. Ota tämän jälkeen 10. lanka tukilangaksi ja tee sen ympärille 1 KS oikealle viistoon, ota 9. lanka tukilangaksi ja tee samalla työlangalla 1 KS. Tee tällaiset kohosolmuparit vielä seuraavilla 5 työlangalla*. Ota seuraavat 16 lankaa ja toista *-* vielä 8 kertaa. 3. krs: Tee kahdella reunalangalla 1 VSS, *jätä 2 l suoraksi, ota seuraavat 8 värillistä lankaa ja tee niillä 1 KTS niin, että solmun sisään jää 6 lankaa, jätä 2 lankaa suoraksi ja tee tukilangoilla 1 KTS*, toista *-* ja tee lopuksi viimeisillä kahdella langalla 1 VSS. Toista 1.-3. krs:ia vielä 16 kertaa tai kunnes maton pituus on n. 200 cm. Kiinnitä sitten keppi maton toiseen päähän. *Vie 2 lankaa kepin alta, seuraavat 2 päältä ja tee näillä 4 langalla 3 KTS. Siirrä sitten solmujen reunimmaiset langat keskelle ja keskimmäiset reunoille jolloin solmut eivät luista ja tee taas 3 KTS*. Toista *-* kaikilla langoilla. Tasoita lopuksi hapsut.

Viimeistely: Leikkaa 2,2 m:n pituisia ripustuslankoja 4 kpl valkoisesta ja 6 kpl kustakin väristä (= 18 kpl) sekä valkoisesta 2,5 m:n pituisia työlankoja 6 kpl. Solmi yhdet valkoiset ripustuslangat surmansilmukoilla kepin molempiin päihin ja yhdet värilliset langat jokaisen väriraidan keskelle (kuva 4). Jaa langat kahteen nippuun, laita vastakkaisista suunnista tulevat niput 20-25 cm:n matkalta päällekkäin ja sido nippu apulangalla keskeltä yhteen. Solmi apulanganpäät yhteen (= väliaikainen ripustuslenkki). Ota sitten kaksi valkoista 2,5 m:n mittaista työlankaa, pujota ne keskikohdastaan apulangan alle, jolloin ne pysyvät paikoillaan. Tee valkoisilla työlangoilla n. 12,5 cm kaksoistasosolmuja apulangan molemmille puolille niin, että kaikki ripustuslangat jäävät solmujen sisään (kuva 5). Ripusta matto apulangasta roikkumaan ja tee päällystetyn lenkin alapuolelle kääresolmu (kuva 6) näin: Ota 1 valkoinen työlanka, taita sen toisesta päästä 20 cm ja laita taite ripustuslankojen päälle (taite kohti mattoa ja langanpää ripustuslenkin päälle). Kierrä lankaa pidemmästä päästään n. 20 kertaa tiiviisti koko lankanipun ympärille, kohti mattoa. Pujota lopuksi langanpää lankalenkin läpi ja vedä lyhyestä päästä, kunnes lenkki jää piiloon vyötteen sisälle. Lyhennä lisälangan päät ja leikkaa ripustuslankojen päät heti kääresolmun alapuolelta pois. Tee maton toinen pää samoin.

Malli: Lankava, Sanna Peltoluhta. Lanka- ja ohjetiedustelut: Lankava Oy, 06 434 5500, lankava.fi.

Jaa artikkeli