Koko: 27×23 cm.

Tarvikkeet: 100 g valkaisematonta (1) ja 100 g mustaa (80) 12-säikeistä Liina-kalalanka (100 % puuvilla, 500 g/rulla). Virkkauskoukku 1,75 mm tai käsialan mukaan, 15 mm metallirenkaita 2 kpl, liipaisinlukkoja 2 kpl ja 75 cm luonnonvärisiä nahkahihnoja (leveys 6 mm) 2 kpl.

Työohje: Laukku virkataan tasona kahdella värillä raidoittaen. Tee ensin 3 samanlaista kolmion muotoista palaa. Aloita kolmion keskeltä näin: virkkaa valkaisemattomalla langalla aloitusketjuun 4 kjs.

1. krs: 2 p+3 kjs+3 p aloitusketjun 1. kjs:aan. 2. krs: 3 kjs+2 p samaan s:aan, 3 p+3 kjs+3 p kjs-kaareen (= kolmion kärki), 3 p edellisen kerroksen 3. kjs:aan. 3. krs: 3 kjs+2 p samaan s:aan, 3 p edellisen krs:n pylväsryhmien väliin, 3 p+3 kjs+3 p kjs-kaareen, 3 p p-ryhmien väliin, 3 p edellisen krs:n 3. kjs:aan. 4. krs: 3 kjs+2 p samaan s:aan, *3 p p-ryhmien väliin*, toista *-* vielä kerran, 3 p+3 kjs+3 p kjs-kaareen, toista *-* vielä 2 kertaa ja virkkaa lopuksi 3 p edellisen krs:n 3. kjs:aan. Merkitse palan viimeinen pylväs (kts. piirros A). Katkaise ja päättele langat. Virkkaa vielä kaksi samanlaista palaa.

Laukkuosa: Ota työhön musta lanka ja virkkaa kolmiopalat yhteen. Aloita merkitystä pylväästä. 1. krs: 3 kjs+2 p merkittyyn pylvääseen, *3 p p-ryhmien väliin*, toista *-* vielä 2 kertaa, 3 p+3 kjs+3 p kärjen kjs-kaareen, 3 p p-ryhmien väliin, toista *-* vielä 2 kertaa, 3 p edellisen krs:n 3. kjs:aan. Ota mukaan toinen kolmiopala, aloita merkitystä pylväästä ja virkkaa kuten 1. krs. Ota lopuksi kolmas pala ja tee samoin. 2. krs: 3 kjs, *3 p kaikkien p-ryhmien väliin, 3 p+3 kjs+3 p kärjen kjs-kaareen, 3 p kaikkien p-ryhmien väliin, jätä palan viimeinen ja seuraavan palan ensimmäinen p-ryhmä väliin* = 6 p (kts. piirros B). Jatka virkkaamalla seuraavat palat samoin eli toista *-* vielä 2 kertaa ja virkkaa loppuun 1 p 3. kjs:aan. Toista 2. krs:sta ja virkkaa aina 4 krs vuoroin mustalla ja valkaisemattomalla langalla katkaisematta niitä reunassa. Kun olet virkannut 18 raitaa, katkaise ja päättele musta lanka. Jatka reunustamalla koko kappale valkaisemattomalla langalla näin: Virkkaa 1 kjs ja käänny, virkkaa siksak-reunaan 1 ks jokaiseen pylvääseen ja 3 ks kärkien kjs-kaariin. Jatka virkkaamalla pitkälle sivulle 3 ks tiiviisti jokaisen p-kerroksen kohtaan. Virkkaa sitten aloitusreunaan 3 ks jokaisen luonnonvalkoisen p:n kohtaan ja 2 ks jokaisen mustan p:n kohtaan (= 84 s), virkkaa kerroksen loppuun 1 kjs ja käänny. Tee sitten 4 krs:n reunus tasona: *Virkkaa 1 ks jokaiseen s:aan ja 1 kjs kääntymiseen*, toista *-* vielä 3 kertaa. Jatka virkkaamalla toinen pitkä sivu kuten edellinen. Katkaise ja päättele lanka. Laita työ pöydälle np päälle ja suora aloitusreuna itseesi päin. Taita alareunasta n. 23 cm ylös, kohdista raidat, yhdistä sivut silmukkamerkeillä tai nuppineuloilla ja virkkaa ne yhteen. Aloita selkäpuolen oikeasta alakulmasta ja virkkaa vastakkaisten silmukoiden ulkoreunat piilosilmukoilla yhteen = 84 s. Jatka virkkaamalla myös läpän reunaan ps-kerros ja lopuksi toisen sivun vastakkaiset s:t taas yhteen. Päättele langat.

Viimeistely: Ompele metallirenkaat käsin laukun molempiin sivuihin, 23 cm:n päähän alareunasta. Tee sitten laukun hihna. Tee hihnan toiseen päähän 2 reikää: ensimmäinen 0,5 cm:n etäisyydelle päästä ja toinen 1 cm:n päähän siitä. Pujota hihnan päähän liipaisinlukko, taita 3 cm ylös, merkitse ja tee toiset reiät edellisten läpi ja ompele päät vastakkaisten reikien läpi kalalangalla yhteen. Tee toinen hihna samoin. Kiinnitä liipaisinlukot laukun renkaisiin ja solmi hihnojen päät keskeltä yhteen.

Malli: Lankava, Molla Mills. Lanka- ja ohjetiedustelut: Lankava, 06 434 5500, lankava.fi.

Jaa artikkeli