Auta tinttejä ja niiden kavereita selviytymään kevääseen!

Kylmällä säällä tintti pörhistää untuvaisen takkinsa. Siinä on jopa kaksi kertaa enemmän höyheniä kuin kesällä. Lämpimänä pysyminen on elintärkeää, mutta se vie energiaa. Pakkanen ei ole pulma linnuille, mutta ruuan saatavuus on.

Kun maa jäätyy tai peittyy lumeen, on hyvä aika auttaa. Muista tarjota apetta mieluummin vähän ja säännöllisesti kuin paljon ja satunnaisesti. Kun perustat ruokintapaikan lähellesi, sen hoitaminen käy melko helposti.

Ikkunan takaa on ilo tarkkailla talvilintujen touhuja. Huomaat myös nopeasti, jos kaikki ruoka on nokittu nälkäisiin kupuihin. Älä kuitenkaan sijoita ruokintalaitteita alle kymmenen metrin päähän ikkunasta törmäysvaaran tähden, ja koristele lasi varmuuden vuoksi vaikka paperista leikatuin lumihiutalein.

 

Energiaa rasvaravinnolla

Ruokintapaikan lähellä on hyvä olla turvaa antava puu tai pensas. Voit pystyttää linnuille myös oman joulukuusen. Kuusen voi koristella erilaisin herkuin, esimerkiksi talipallot ovat kuin tehtyjä appelsiininkuorista leikattuihin kuppeihin. Käpyihin voit hieroa talia.

Linnut viihtyvät, kun niillä on suojaa, ja toisaalta myös hyvä näkyvyys eri suuntiin. Kovin rauhaton paikka ei ole tinttien mieleen, sillä turvapaikkoihin pyrähteleminen kuluttaa kullanarvoista energiaa.

Jotkut linnut keräilevät ruokaa varastoihinsa, vaikka kaarnankoloihin. Voit hieroa rasvaa ja talia puun kylkeen. Kokeile sulattaa valmis rasvapötkö ja kuorruta sillä puun oksia.

Oman kuorrutteen voit tehdä sekoittamalla kilon siemeniä puoleentoista kiloon suolatonta rasvaa. Saman asian ajaa myös, kun sekoitat yhden kolmanneksen kookosrasvaa ja kaksi kolmannesta rypsiöljyä ja lisäät siemeniä sekaan. Myös vähäsuolainen tai suolaton voi kelpaa mojovaksi ravintorasvaksi.

 

Parhaat herkut

Mainio energiapommi on murskattu pähkinä, joka onkin monen linnun superherkku. Murskaa pähkinät karkeaksi muruksi tehosekoittimessa tai perunanuijan avulla. Kuorittu auringonkukansiemen on kilohinnaltaan kuorellista kalliimpi, mutta siinä on enemmän syötävää.

Huomioi, että talipalloissa on eroja. Voit testata laadun todellisilla asiantuntijoilla: Laita linnuille tarjolle erilaisia talipalloja, ja seuraa mitkä syödään ensin.

Jos saat edullisesti suolatonta ihraa, se sopii mainiosti monille linnuille. Voit naulata läskiä lautaan tai kääriä kanaverkkoon ja kiinnittää herkun puun kylkeen. Halsterikin käy ruokintatelineestä.

Siivekkäiden puhvetinhoitajan pitää kuitenkin muistaa, että pilaantunut tai suolainen ruoka ei sovi linnuille. Nestettä linnut saavat ravinnosta ja lumesta.

 

Ruokintalaite jos toinenkin

Jos sommittelet ateriointipaikalle useita ruokintapisteitä, pienimmät sekä arimmat linnutkin saavat ruokailla rauhassa. Kaikki nälkäiset myös ehtivät syödä enemmän, kun samasta ruokintatelineestä ei tarvitse kilpailla. Talvella valoisa aika on lyhyt, se pitää linnut kiireisinä.

Jos tykkäät rakentelemisesta, tee linnuille iso ruokintahäkki. Tintit mahtuvat kanaverkonkin läpi, ja valitsemalla sopivan verkon häkkiin voit määritellä minkä kokoiset linnut pääsevät ruokabaariisi. Isoa naakkaparvea tuskin haluat ruoka-apajille.

Muista, että ruokintalaitteissa ei saa käyttää kyllästettyä puuta sen myrkyllisyyden vuoksi. Hyvä ruokintalaite, oli se sitten iso tai pieni, suojaa ruuan sateelta ja säilyttää appeen puhtaana.

Mukavan yösijan voit tarjota etenkin tiaisille ja pikkuvarpusille, kun puhdistat vanhan linnunpöntön tai kiinnität puuhun muutaman uuden.

Huomaathan, että jos et ruoki lintuja omalla pihallasi, tarvitset maanomistajan luvan lintujen ruokintaan. Ota huomioon, että säännöt lintujen ruokkimisesta vaihtelevat eri kunnissa ja taloyhtiöissä. 

Lähteinä Mauri Leivo: Lintulaudan elämää. Seppo Aro ja Reijo Lähteenmäki: Talvilintujen ruokinta. birdlife.fi, tringa.fi & Yle Areena Luonto-Suomen linturuokintaillat 25.11.2020 ja 5.1.2022.

 

 

Jaa artikkeli