Uudelleenistutus, kastelu ja valo siivittävät kaupan ruukkuvihannekset uuteen kasvuun. Niistä riittää vielä pitkä ilo.

Kaupan ruukkuvihannesvalikoimassa on tarjolla niin yrttejä kuin erilaisia salaattikasvejakin. Tavallisesti käytämme ruukkukasviksista versot ja kippaamme juuriosan biojäteastiaan. Mitäpä, jos niitä kokeilisi jatkokasvattaa ikkunalaudalla – ovathan juuristo ja versot taimissa valmiina. Kotikasvatukseen sopivat erityisesti rosmariini, persilja, minttu, salvia ja timjami, mutta mikään ei estä kokeilemasta muitakin lajeja.

Elävät ruukkuyrtit kannattaa säilyttää kotona huoneenlämmössä, vaikka niitä ei aikoisikaan viljellä ikkunalla. Pehmeälehtiset yrtit, kuten basilika, sitruunamelissa ja korianteri eivät siedä lainkaan kylmää, mutta kovavartiset rosmariini ja timjami pärjäävät viileässäkin.

Eläväjuurinen jatkoon

Ruukkuvihannesten kasvatuksen alku varmistetaan jo kaupassa. Kannattaa valita yksilö, jonka juuret ovat vaaleat ja joka on kasvanut mahdollisimman isossa ruukussa. Elävät juuret pystyvät imemään vettä, ruskettuneet eivät.

Ruukkusyötävät on kasvatettu useimmiten vesiviljelyssä, jolloin ne ovat tottuneet saamaan jatkuvasti vettä ja ravinteita. Näin ne myös haihduttavat runsaasti lehdillään. Kuivaan huoneilmaan tuotu ruukkuvihannes nuukahtaakin helposti, kun se poistetaan haihduntaa suojaavasta muovikääreestä. Siksi juuripaakkua on tärkeä kastella heti kotona.

Kovin tuuheaa yrttiä kannattaa harventaa tai latvoa, jotta se lähtee paremmin uuteen kasvuun. Ruukkusalaatista voi syödä isot laitalehdet tavanomaiseen tapaan ja jättää jäljelle muutamia pieniä keskuslehtiä kasvatusta varten.

Suurempaan ruukkuun

Jatkokasvatukseen valittu ruukkuvihannes istutetaan paakkuineen juuria rikkomatta isompaan ruukkuun. Sen pohjalle laitetaan salaojitukseksi ruukun palasia tai lekasoraa, jotta ylimääräinen kasteluvesi pääsee valumaan pois eikä mädännytä juuria. Aluslautaselle solahtanut vesi kannattaa myös kaataa aina pois.

Kevyt ja hiekkapitoinen kukkamulta on sopiva kasvualusta. Istutuksia kastellaan aluksi tavallista useammin, jotta ne tottuvat kotioloihin. Kasvuston suihkuttelu tekee myös hyvää. Mietoa kastelulannoitetta voi antaa, kun kasvit ovat juurtuneet.

Valoon ja lämpöön

Ruukkuvihannekset viihtyvät puolivarjoisella ikkunalla, jossa ne saavat valoa 8–10 tuntia päivässä. Pimeimpänä vuodenaikana on turvauduttava keinovaloon, joka viritetään 20–30 sentin korkeudelle kasvista. Maaliskuulta lähtien ikkunalla on luonnonvaloa riittävästi yhteyttämiseen. Yrttejä ja salaatteja voi kotonakin viljellä valolla varustetussa vesiviljelylaitteessa. Vetoisella paikalla vihannekset eivät kuitenkaan viihdy.

Kun kasvu alkaa, salaateista voi napsia laitalehtiä vaikka voileivän päälle. Yrtitkin vain tuuhettuvat, kun niitä leikataan.

Jaa artikkeli