Noin 400 000 kesämökkiä käy Suomessa kohta talviunille.

”Puolesta miljoonasta mökistä vain joka viidennellä vietetään aikaa ympäri vuoden. Enimmäkseen mökkeillään vapusta syyskuun loppuun”, kertoo Tapio Tervo, Vapaa-ajan asukkaiden liiton puheenjohtaja. Hän osaa konstit, joilla mökit laitetaan talviteloille.

”Jos rakennus jää kylmilleen, vedet on poistettava kaikesta: astioista, letkuista, hanoista, pumpuista ja laitteista, sillä pienikin vesihelmi jäätyessään rikkoo laitteen tai hanat.”

Pesukoneet ja boilerit kannattaa kantaa lämpimään varastoon. Suojaan katon tai pressun alle siirretään pihakalusteet ja keinut. Veneet ja helposti nosteltavat laiturit kannetaan maihin, ettei jää rikkoisi niitä.

Sisältä kannattaa kaikki ruoka viedä pois eläimiä houkuttelemasta. Jyrsijöille kelpaavat myös saippua ja kynttilät. Sähköllä tai paristoilla toimivat jyrsijäkarkottimet tehoavat onneksi nakertajiin hyvin. Olisipa vain yhtä toimiva karkotin myös vorojen varalle!

”Mökiltä on syytä viedä pois kaikki arvokas ja helposti myytävä. Varkaita houkuttelevat niin mönkijät, moottorikelkat, perämoottorit, aseet kuin alkoholikin”, Tervo listaa ja suosittelee mökin tarkkailuun riista- tai valvontakameraa. Naapuriapu on myös arvossaan.

Pihalla istutusten siistiminen jo syksyllä tekee keväällä paluun mukavammaksi. Sitäkin syksyllä tulisi miettiä, paljonko lumikuormaa rakenteet kattoneliötä kohti kestävät. Täytyisikö jotain vahvistaa?

”Vähintään kerran talvessa on hyvä käydä katsomassa, miten mökillä asiat sujuvat.”

 

5 x mökkitalvi

1. Herätys

Mökin talvihorros katkeaa kurjasti, jos murtautuja iskee ikkunat sisään, kankeaa oven saranoiltaan ja jättää rakennuksen säiden armoille. Silloin tarvitaan nopea hälytys laitteesta, mökkitalkkarilta tai naapurilta, joihin kannattaa siksikin solmia hyvät välit.

2. Pelastus

Joskus harvoin mökkimurron seurauksista voi iloita. Parhaimmillaan tyhjä kesämökki saattaa pelastaa eksyneen ja kylmettyneen kulkijan hengen. Siitä sirpaleet ovat pieni hinta.

3. Lumous

Kesämaisema muuttuu talven tullen aivan toiseksi, ja se kannattaa joskus kokea. Lehdettömät puut, pimeys, lumipeite, jää, tähdet ja revontulet saattavat jopa johtaa remonttipuuhiin: jospa sittenkin talviasuttava?

4. Jäljestys

Johtolangat hangelta ja kuvat riistakamerasta paljastavat, että autiossa mökkipihassa kuhisee elämää enemmän kuin uskoisikaan. Saunapolulla loikkii ehkä lumikko, oravat ja jänöjussit ainakin. Kukaties kuvissa vilahtaa myös peura. Tai ilves.

5. Pysähdys

Hiljaiseen ja vähän haikeaankin talvitunnelmaan voi mökillä käydessä uppoutua nautiskellen. Luonto lepää, ja ihminenkin saa levätä. Voi vain olla ja ihmetellä. Mieluusti tosin toppatakissa tai talvimakuupussissa.

Jaa artikkeli