Happi on elämän eliksiiriä, jota jokainen solumme kaipaa. Siksi ei ole samantekevää, kuinka hengitämme.

Pidämme hengittämistä usein itsestäänselvyytenä. Happea virtaa sisään ja ulos, eipä siinä sen
kummempaa.

Luonnollinen hengitys on rentoa ja vapautunutta. Sisäänhengityksessä ilma puhdistuu nenäonteloissa ja happi siirtyy keuhkorakkuloista verenkiertoon. Pallealihas supistuu, ylävatsa kohoaa ja keuhkot täyttyvät ilmasta.

Uloshengitys on puolestaan syvä ja rauhallinen, parhaimmillaan puolta pidempi kuin sisäänhengitys. Se poistaa elimistöstä aineenvaihdunnan tuloksena syntynyttä hiilidioksidia. Uloshengitystä seuraa lyhyt tauko, jolloin kaikki hengityslihakset rentoutuvat.

Aina hengitys ei suju näin vaivattomasti. Kun hengitys on epätasapainossa, ihminen hengittää kiivaasti tai pinnallisesti, rykii, haukkoo ilmaa tai pidättää hengitystään. Jollakin oireena voi olla jatkuva suuhengitys, hapen puutteen tunne tai pakonomainen huokailu ja haukottelu.

Oireet sivuutetaan

Vaikka kaikkien hengitys on joskus epätasapainoista, sen oireet ohitetaan turhan helposti. Taustalta saattaa kuitenkin löytyä monen eri tekijän vyyhti, jonka selvittäminen auttaa niin elimistöä kuin mieltä.

”Hengitys on automaattista, mutta voimme keskittymällä vaikuttaa sen rytmiin ja syvyyteen. Siksi omaa hengitystään on hyvä pysähtyä välillä kuulostelemaan”, keuhkosairauksien erikoislääkäri Tuula Vasankari opastaa. Esimerkiksi pinnallinen hengitys jää herkästi huomaamatta.

”Kun ihminen on stressaantunut, jännittynyt, kivulias tai ahdistunut, hengitys muuttuu tiheäksi ja väkinäiseksi eli epätaloudelliseksi. Silloin kehon tärkein hengityslihas pallea jännittyy ja ilma kiertää vain keuhkojen yläosassa.”

Pinnallinen hengitys voi olla opittu tapa. Myös suorituskeskeinen elämäntapa, tunteiden tukahduttaminen ja purkamattomat traumat tekevät hallaa hengitykselle.

”Pitkään jatkuessaan pintahengittäminen lisää kehon kireyksiä ja jäykkyyksiä, voi nostaa verenpainetta ja haitata palautumista.”

Haukkova hengittää liikaa

Jos hengitys on nopeaa tai haukkovaa, ihminen saattaa hengittää tiheämmin kuin elimistön vuoksi on tarpeellista. Kyse on liikahengityksestä eli hyperventilaatiosta.

”Liikahengityksen seurauksena veren hiilidioksidipitoisuus laskee, mikä voi aiheuttaa tukehtumisen tunnetta, sydämen tykytystä, rintakipua, käsien puutumista ja huimaavaa oloa.”

Syyt ovat moninaiset. Esimerkiksi stressi, tunneperäiset asiat ja kofeiini voivat laukaista hyperventilaation. Joku saattaa saada oireita jopa kesken liikuntatunnin, jos oikea hengitystekniikka on vielä hakusessa.

”Liikahengitys liittyy myös paniikkikohtaukseen, mutta joskus sen taustalla voi olla jokin muu keuhko- tai sydänperäinen sairaus. Siksi oireiden syy kannattaa käydä selvittämässä terveydenhuollon ammattilaisilla.”

Huono ryhti tekee hallaa

Hengitystä hankaloittavat myös selän asentovirheet. Yliojentunut tai kasaan painunut ryhti vaikeuttaa pallean toimintaa, eikä hengitys pääse virtaamaan vapaasti. Moni ei välttämättä edes tunnista, että omassa ryhdissä voisi olla jotain korjattavaa. Ollaan niin totuttu selaamaan puhelinta etukumarassa ja kykkimään lysähtäneenä tietokoneen ääressä. Yhä useammalle kehittyykin niskaan ”emännän kyhmy”. Muhkura kertoo olkapäiden huonosta liikkuvuudesta ja vääränlaisesta pään asennosta. Venyttely, jooga ja pilates ovat jämähtäneille lihaksille kaivattua täsmälääkettä. Joustava keho myös hengittää paremmin. Vasankarin mukaan keuhkoja pitää tuulettaa päivittäin. Se onnistuu liikkumalla niin, että hengästyy. Hengästyminen kohentaa rintakehän liikkuvuutta ja harjoittaa tehokkaasti hengityselimiä.

”Aikuinen ihminen hengittää levossa 12–16 kertaa minuutissa. Voimakkaassa rasituksessa hengitystiheys voi olla jopa 60 kertaa minuutissa.”

Yhtä tärkeää on huolehtia palautumisesta ja riittävästä yöunesta, sillä

jatkuva suorittaminen nakertaa hyvinvointia pala palalta.

Nenäkannu aukaisee

Flunssaa potevilla olo on kaikin puolin epämukava. Hengityskään ei kulje, koska röörit ovat tukossa. Limakalvoja supistavat käsikauppalääkkeet auttavat tukkoiseen nenään nopeasti, mutta helpotus on vain hetkellinen. Pitkäaikaiseen käyttöön sopivat kortisonipohjaiset nenäsuihkeet.

Suolahuuhtelu nenänhuuhtelukannulla on oiva tapa helpottaa tukkoisuutta. Huuhtelu auttaa poistamaan nenästä limaa ja muita ärsykkeitä sekä ylläpitämään limakalvojen kosteutta. Kädenlämpöisellä suolavedellä täytetyn nenäkannun nokka asetetaan toista sierainta vasten ja päätä kallistetaan niin, että vesi virtaa sierainten läpi ja tulee toisesta sieraimesta ulos. Nenänhuuhtelukannuja voi ostaa apteekista.

Epäiletkö sairautta?

Joskus oireiden syynä on hengityselinsairaus, kuten astma tai keuhkoahtaumatauti. ”Astma oireilee usein öisin yskänä, hengenahdistuksena ja uloshengityksen vinkumisena. Keuhkoahtaumataudissa hengenahdistus pahenee vähitellen, mikä voi viivästyttää sairauden tunnistamista.” Uniapnealle tunnusomaisia ovat puolestaan unenaikaiset hengityskatkokset. Päivällä olo on väsynyt ja ärtyisä. Keskittyminen takkuaa.

Vasankarin mukaan hengitysvaikeudet voivat olla myös sydänperäisiä. ”Voimakkaan ja äkillisen hengenahdistuksen syy tulee selvittää nopeasti. Hoitoon on hakeuduttava välittömästi soittamalla yleiseen hätänumeroon 112.”

Jaa artikkeli