Pala kauneinta Italiaa

Lukijamatka saattelee hyvän ruuan, musiikin, historian ja maalauksellisten maisemien tyyssijoille. Siellä, missä kallioranta jyrkkänä putoaa aaltoihin, on idyllinen Sorrento, ja siellä ovat Napoli, Pompeiji ja Caprin saari

KESKIVIIKKO 14.6.

Finnairin lento Helsingistä Roomaan 07.50–10.15. Fiumicinon kentällä meitä on vastassa suomenkielinen opas. Jatkamme tilausbussilla Napoliin ja edelleen Vico Equensen kylääm, mutta matkan varrella pysähdymme Vesuviuksen kupeessa. Italian hienot viinit kyllä tunnetaan, mutta Campanian alueen jalot juomat ovat yhä monelle asiantuntijallekin yllätys. Maailmalla viinintuottajien keskinäinen kilpailu on kovaa; Vesuviuksen juurella köynnöksiä kasvattavilla on muuan suuri etu. Purkautuessaan (viimeisin v. 1944) tulivuori on levittänyt seudulle maaperää rikastuttavaa tuhkaa, joka antaa rypäleille aivan omanlajisensa maun. Tutustumme tuotantoon ja tuotteisiin. Majoittuminen Sporting-hotelliin**** ja illallinen.

TORSTAI 15.6.

Aamiainen ja lounas. Torna a Surriento, Palaja Sorrentoon. Tämän tunteellisen kutsun on moni laulaja esittänyt Luciano Pavarottia ja Mauno Kuusistoa myöten. Sorrenton historia Amalfin rannikolla juontaa Rooman vallan aikoihin. Vuosisatojen saatossa kaupunki on eloisasti ja värikkäästi rakentunut kalliorinteeseen kuin törmäpääskyjen yhteisö. Kävelykierroksella näemme mm. kaunista arkkitehtuuria, Piazza Tasson komeine rakennuksineen, upeita puistoja sekä Napolinlahden, jonka takana kokoaa n. 1 300 metriin Vesuvius. Eteläisessä Italiassa käsityötaito elää, sen osoittavat pienten liikkeiden valikoimat. Saamme myös huomata, miten mehukkaaksi aurinko kypsyttää sitrushedelmien sadon. Tutustumme sitrusliköörin valmistustapaan ja maistamme raikasta tulosta. Hyvän lounaan jälkeen palaamme Vico Equensen kauniiseen kylään.

PERJANTAI 16.6.

Aamiainen ja lounas. Kokopäiväretki Pompeijiin, joka tunnettiin varsin merkittävänä satamakaupunkina jo 600-luvulla eKr. Pompeijissa tiedetään olleen hätkähdyttävä määrä vaurauteen viittaavaa: päällystetyt kadut, runsain mosaiikein koristeltuja rakennuksia, marmorilattioita, juokseva vesi, vesivessat, teatterit, ravintolat, leipomot, kylpylät ja tietysti kunkin vallanpitäjän mukaiset temppelit. Sitten koitti hetki, jolloin aurinko pimeni. Oli vuoden 79 syyskesä ja päivä oli roomalaisten Vulcanalia, tulen jumalan juhla. Vesuvius syöksi taivaan täydeltä tuhkaa ja hohkakiveä, määrän arvellaan olleen ainakin sataa miljoonaa tonnia. Vuorokauden kuluttua Pompeiji oli hautautunut monen metrin syvyyteen. Jotkut ymmärsivät paeta, mutta eivät suinkaan kaikki: tuhannet ihmiset arkisissa askareissaan paloivat paikoilleen tai saivat häkämyrkytyksen. Sade teki rinteistä valuvaa kuumaa mutavelliä, minkä aiheuttaman tuhon laava viimeisteli. Myös neljä muuta kaupunkia tuhoutui.

Pompeijin rauniot ovat aarteita täynnä. Likikään kaikkea ei vielä ole tutkittu ja luetteloitu. Esineistöä on myös kadonnut, varastettukin. Kansainväliset arkeologiryhmät jatkavat dokumentointia, mukana ovat myös suomalaiset. Suomeksi on julkaistu Pompeijia käsittelevää kirjallisuutta, mm. professori emeritus Paavo Castrén valaisee vallinneita oloja: Pompejilaisia kohtaloita (Otava, 2006).

Lounas Pompeijissa. Illan suussa palaamme Vico Equenseen.

LAUANTAI 17.6.

Aamiainen ja illallinen. Lähdemme lautalla kohti iki-ihanaa Capria. Kukkulainen saari on pieni, mutta sitäkin tunnetumpi, ja sillä elää peräti n. 14 000 asukasta. Sininen luola, Grotta Azzurro, on heittänyt Caprille sadunomaisen säteen. Mekin näemme luolan ulkosuun merimatkalla. Caprin historia alkaa kreikkalaisista kuten niin monissa paikoin Italiaa. Roomalainen keisari Augustinos rakennutti upean puutarhansa Caprille, mutta siellä on jotakin vielä kauniimpaa. Axel Munthen, ruotsalaisen lääkärin, huvila puutarhoineen, Villa San Michele yläkaupungissa Anacaprilla on koskettava, lähes sydämen päälle käyvä: luonto saa tilansa, Munthella erityisesti linnut saivat sijansa. Kirjassaan Huvila meren rannalla (WSOY) Munthe kirjoittaa: Ne tulivat vähän ennen auringonlaskua. Ne eivät pyytäneet mitään muuta kuin saada hetkisen lepuuttaa väsyneitä siipiänsä lennettyään pitkän matkan Välimeren yli. Niiden matkan määränpää oli kaukana, maa, jossa ne olivat syntyneet ja johon ne tahtoivat rakentaa pesänsä. Niitä tuli tuhansittain – –, jotka olivat menossa antamaan kevätkonsertteja pohjolan hiljaisissa metsissä ja vainioilla. Pari tuntia myöhemmin ne räpyttelivät siipiään verkoissa, joita ihmiset olivat ovelasti virittäneet – –.

Palaamme Hotelliin ja syömme yhteisen illallisen hotellin ravintolassa, upeita merimaisemia ihaillen.

SUNNUNTAI 18.6.

Aamiainen, illallinen. Teemme sieluun syöpyvän retken ihanalla Amalfin rannikolla, nousemme bussilla Ravellon kaupunkiin, katselemme maisemia, kyliä, eläydymme nykyiseen ja menneeseen. Vierailemme satoja vuosia vaalitussa Villa Rufolon puutarhassa, mistä avautuu uskomaton näköala, mutta missä toisaalta voi muistaa oman pienen puutarhansa tai parvekelaatikkonsa kesäisen yltäkylläisyyden.

Vicon kylässä kokoonnumme matkailumaatilalle syömään jäähyväisillallista perinapolilaisen, iloisen musiikin kera.

MAANANTAI 19.6.

Aamiainen ja lähtö kotimatkalle. Bussikuljetus Napolin lentokentälle. Finnairin lehto klo 12.00–16.20 Napolista Helsinkiin.

MATKAN HINTA

Matka maksaa 1 485 euroa / henkilö kahden hengen huoneessa. Yhden hengen huoneen lisämaksu on 235 euroa.

Hintaan sisältyvät Finnairin lennot, ohjelman mukaiset kuljetukset ja retket, majoitus neljän tähden hotellissa, ohjelmassa mainitut ateriat sekä suomenkielinen opastus ja kenttäverot.

Hintaan eivät sisälly matkavakuutus, liityntälennot ja ruokajuomat. Toimistokulut 10 euroa / varaus.

Varaukset: Kouvolan Matkatoimisto Oy, (05) 744 3100, matkat@kouvolanmatkatoimisto.fi.

Lisävalaistusta Kodin Pellervossa antaa päätoimittaja Anna-Liisa Huhtala-Fiskars, 040 590 5332.

ANNA-LIISA HUHTALA-FISKARS, teksti

Jaa artikkeli