Helmiä Baltian nauhasta

Vilnan, Riian ja Kaunasin vuosisatainen, äärimmäisen vaiheikas historia havisee joka askeleella. Aistit avoinna astutaan runsaudensarven äärelle. Helmi helmeltä poimitaan vanhaa Eurooppaa.

MAANANTAI 2.10.

Finnairin lento Helsingistä Vilnaan klo 9.45–11.00. Lentokentällä meitä on vastassa suomenkielinen opas. Lähdemme tilausbussilla kaupunkikierrokselle, minkä aikana myös lounastamme. Nerijoki jakaa Liettuan pääkaupungin, puolen miljoonan asukkaan Vilnan: toisella rannalla on moderni uusi kaupunki, toisella UNESCONn maailmanperintökohteisiin lukeutuva Vanha kaupunki, joka tarjoaa barokin, renessanssin ja gotiikan helmiä. Kirkkoja on kymmenittäin, ja kaikki tyylisuunnat ja vuosisadat antavat niihin osansa. Kun kaupunkikuvaan lisätään lukuisat palatsit, yliopistorakennukset 1500-luvulta, kapeat kujat ja tunnelmalliset aukiot, ei ihme, että monen mielestä Vilna lunastaa paikkansa yhtenä Euroopan hienoimmista kaupungeista. Kierroksella saamme kattavan käsityksen myös Vilnan historiasta. Pääteeksi majoitumme Vanhassa kaupungissa City Gate -hotelliin***.

TIISTAI 3.10.

Aamiainen, lounas. Liettuan suuriruhtinaskunta eli suuruutensa aikoja 1400-luvulla, alue ulottui Kiovaan asti. Tuolloin pääkaupunki oli Trakai, joka sijaitsee n. 25 km Vilnasta länteen. Nykyiseen pikkukaupunkiin matkailijoita houkuttavat Galvéjärven maisemat ja pitkää puusiltaa myöten saavutettava linnasaari. Trakain linna kärsi pahoja vaurioita 1600-luvulla, mutta sittemmin sitä on kunnostettu useaan kertaan. Goottilainen rakennelma koostuu massiivisista muureista ja monista torneista. Freskot, lasimaalaukset ja galleriat ovat maineikkaat, historiasta ja legendoista puhumattakaan. Syömme lounaan linnan ravintolassa ja palaamme Vilnaan iltapäivällä.

KESKIVIIKKO 4.10.

Aamiainen, lounas. Jätämme Vilnan ja ajelemme noin 100 km länteen Kaunasiin. Kaupunki syntyi kahden joen, Niemenin ja Nerisin yhtymäkohtaan. Kaupan kannalta asutuksen kehittyminen seudulle oli sulavaa. Kaunasin historia kantaa pitkälle, mahdollisesti jopa 1100-luvulle, mutta ainakin 1300-luvulta jo löytyy mainintoja. 1400-luvulta Kaunas kuului Hansaliittoon ja seuraavalla vuosisadalla se oli Liettualle erittäin tärkeä keskus. Nykyinen Kaunas Via Baltican varrella on maan toiseksi suurin kaupunki, asukkaita on yli 300 000. Vilna on Liettuan pääkaupunki, mutta Kaunas liettualaisten pääkaupunki -sanonta juontaa vaiheikkaasta menneisyydestä. Tutustumme nähtävyyksiin, nautimme lounaan tunnelmallisessa ravintolassa ja vierailemme suomalaisten omistamalla Barker Textiles -tehtaalla. Päivän päätteeksi majoitumme Best Western Santakos -hotelliin****.

TORSTAI 5.10.

Aamiainen, lounas. Seuraava kohteemme on Latvian pääkaupunki Riika, mutta ensin ajamme Liettuan neljänneksi suurimpaan, 1200-luvulla perustettuun Šiauliain kaupunkiin. Ristinkukkula on nähtävyyksistä hätkähdyttävin. Kukkulalle ruvettiin tuomaan ristejä 1800-luvun kapinoissa menehtyneiden muistoksi. Neuvostovallan aikana kansalaisia estettiin pääsemästä kukkulalle, mutta yhtä kaikki, ristejä on kymmeniä tuhansia. Yksi niistä on paavi Johannes Paavali II:n pystyttämä.

Latvian puolella vierailemme Rundālen upeassa barokkilinnassa. Sen rakennutti 1730-luvulla Venäjän keisarinna Anna Ivanovna kesäasunnoksi saksalaissyntyiselle Kuurinmaan herttualle, rakastetulleen, Ernst Johann von Bironille. Arkkitehti oli italialaissyntyinen Ranskassa ja Venäjällä vaikuttanut Bartolomeo Rastrelli. Hänen työtään on myös Pietarin Talvipalatsi, Eremitaasi. Linnan salien sisustus on ylellinen, aikakautensa huippua. Ranskalainen puutarha on myös Rastrellin käsialaa. Riiassa, Latvian pääkaupungissa, majoitumme tyylikkääseen Tallink Riga -hotelliin****.

PERJANTAI 6.10.

Aamiainen, lounas. Vajaan 700 000 asukkaan Riika on rakentunut Väinäjoen suulle, vanhimmat löydöt kertovat asutuksesta jo 100-luvulla eKr. Kauppapaikka oli viikinkienkin hyvin tuntema, ja sittemmin siitä kasvoi koko Liivinmaan keskus. Nykyinen Riika tarjoaa loistokasta barokkia ja varhaisgotiikkaa, mutta UNESCOn maailmanperintölistalle kaupungin historiallinen osa päätyi aivan ainutlaatuisen runsaan ja eheän jugendarkkitehtuurinsa vuoksi. Kaupunkikierroksella saamme tuntuman historian kerroksiin. Päätteeksi poikkeamme automuseossa, joka kahden kerroksen alalla esittelee vauhtihurmureita vuosikymmenten takaa. Lounaan jälkeen jää omaa aikaa tutustua kaupunkiin.

LAUANTAI 7.10.

Aamiainen, lounas. Aamupäivä vapaata. Huoneiden luovutuksen jälkeen lähdemme Siguldaan, joka on vähän kuin Savonlinna, kesäinen oopperakaupunki. Kaupunki sijaitsee Gaujan kansallispuiston alueella, seutua kutsutaan myös Latvian Sveitsiksi. Tutustumme Turaidan keskiaikaiseen ritarilinnaan. Tornista avautuu hieno maisema kukkuloille ja laaksoon.

Läksiäislounaan jälkeen suuntaamme lentokentälle. Finnairin lento Helsinkiin klo 17.55–19.10.

 

MATKAN HINTA

Matka maksaa 875 € jaetussa kahden hengen huoneessa, lisämaksu 1 hh 135 €. Hintaan sisältyvät Finnairin lennot Helsinki–Vilna, Riika–Helsinki, matkatavarat 23 kg/hlö lennolla, käsimatkatavara 8 kg; majoitus mainituissa hotelleissa; ohjelman mukaiset aamiaiset ja lounaat sekä retket kohteineen ja pääsymaksuineen; kuljetukset omalla retkibussilla; suomenkielisen oppaan palvelut koko matkan ajan; marginaalivero.

Hintaan ei sisälly matkavakuutus, jota suosittelemme, eivätkä ruokajuomat.

Toimistokulut 10 € / varaus.

Varaukset: Kouvolan Matkatoimisto Oy, (05) 744 3100, matkat@kouvolanmatkatoimisto.fi.

ANNA-LIISA HUHTALA-FISKARS

Jaa artikkeli