Rakennustaiteen hohtava helmi

Pääsiäisenä Krakovan puistot peittyvät heleään huntuun, magnoliat avaavat kukkansa ja kirkoissa soivat kristikunnan suuret sävelet. Lukijamatkalla koet kaupungin kauneimman annin, keskitysleirillä kohtaat Euroopan kipeän menneisyyden, ja Tatravuoristo vaikenee lumisin huipuin.

TORSTAI 29.3.

Finnairin lento Helsingistä Krakovaan klo 20.25–21.25. Opas sekä seurueemme käyttöön varattu linja-auto ovat lentokentällä vastassa. Kuljetus Krakovan keskustassa lähellä Wawelin linnaa sijaitsevaan Legend-hotelliin***. Hotellissa on ravintola ja baari sekä huoneissa kaikki mukavuudet, mm. vedenkeitin ja hiustenkuivain. Majoittumisen jälkeen kokoonnumme iltapalalle hotellin ravintolaan.

PERJANTAI 30.3.

Aamiainen, lounas. Aloitamme kävelykierroksen kiipeämällä läheiselle Wawelin linnakukkulalle. Ensimmäinen linna rakennettiin 1300-luvulla, nykyinen on peräisin Sigismund I:n ajalta, 1500-luvulta. Kuulemme linnan historiasta ja tutustumme sekä saleihin että komeaan katedraaliin. Krakovan vanha kaupunki nähtävyyksineen tulee tutuksi; vaikuttavia mm. ovat vuonna 1397 valmistunut kaksitorninen Pyhän Marian kirkko, keskiaikainen tori sekä sen laidalla Verkahalli pylväskäytävineen sekä 1364 perustettu, nykyisin hyvinkin kansainvälinen Jagellon yliopisto, jonka opiskelijoihin myös Nikolaus Kopernikus aikoinaan lukeutui. Kierros päättyy tunnelmalliseen ja tasokkaaseen lounasravintolaan. Iltapäivällä jää aikaa tehdä tuttavuutta Krakovan kanssa, piipahtaa ostoksilla tai kierrellä katselemassa Kazimierzsiä, entistä juutalaista kaupunginosaa synagogineen. Myöhemmin illalla voi osutella kuuntelemaan pitkäperjantain messua johonkin lukuisista kirkoista.

LAUANTAI 31.3.

Aamiainen, lounas, illallinen. Puolipäiväretki saattelee toisen maailmansodan karmaiseviin käänteisiin. Saksalaisten organisoimia tuhoamis-, keskitys- ja työleirejä oli Puolassa kymmenkunta. Niistä tunnetuin on Auschwitz–Birkenau, jossa vuosina 1942–1944 surmattiin yli miljoona ihmistä, heistä suurin osa taustaltaan juutalaisia. Museona toimiva kuolemanleiri sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Krakovasta ja se on Unescon suojelema sodan kärsimysten muistomerkki, missä itse kukin voi mietiskellä ihmisluonnon olemusta. Kokemus on henkisesti raskas; ennen käyntiä kannattaa ainakin jonkin verran perehtyä ajanjakson historiaan.

Palaamme Krakovaan lounaan jälkeen. Illalla bussikuljetus Veikselin rannalle aivan linnankukkulan juurelle, missä nautimme illallisen maisemaravintolassa.

SUNNUNTAI 1.4.

Aamiainen, lounas. Huoneiden luovutuksen jälkeen lähdemme bussilla kohti eteläistä Puolaa, Tatravuoristoa ja Slovakian rajaa. Pysähdymme Zakopanessa, mihin Krakovasta on matkaa noin 100 km. Alppityylinen, kylämäinen pikkukaupunki tunnetaan erityisesti talviurheilukeskuksena, joskin idyllinen sijainti lumihuippuisen vuoriston sylissä vetää puoleensa matkailijoita ympäri vuoden. Päätteeksi kokoonnumme yhteiselle lähtiäislounaalle paikalliseen ravintolaan, minkä jälkeen ajelemme Krakovan kansainväliselle lentokentälle. Finnairin lento Helsinkiin klo 22.10–01.05.

MATKAN HINTA

Matka maksaa 995 € / hlö, lisämaksu yhden hengen huoneesta 120 € / 3 yötä. Hintaan sisältyvät Finnairin lennot turistiluokassa, lentokenttäverot, matkustajamaksut sekä polttoainelisämaksu; matkatavarat lennoilla (1 x 23 kg ruumaan ja 1 x 8 kg matkustamoon / hlö; 3 yön majoitus Legend-hotellissa; aamiaiset ja ohjelmassa mainitut ateriat; kuljetukset Krakovassa tilausajobussilla; ohjelman mukaiset retket; suomenkielinen opastus sekä marginaalivero.

Hintaan eivät sisälly matkavakuutus, jota suosittelemme, liityntälennot kotimaassa, ruokajuomat, ravintoloiden tms. palvelumaksut.

Toimistokulut 10 € / varaus.

Matkavaraukset: Kouvolan Matkatoimisto Oy (05) 744 3100 tai matkat@kouvolanmatkatoimisto.fi, lisävalaistusta lukijamatkasta antaa Anna-Liisa Huhtala-Fiskars, 040 590 5332, huhtalafiskars@gmail.com.

ANNA-LIISA HUHTALA-FISKARS
JARMO UUSI-RINTAKOSKI, kuvat

Jaa artikkeli