Vuorten ja veden kylkeen

Istrian niemimaa Kroatiassa on paikoin kuin pala Italiaa. Sen saa aikaan yhteinen historia. Me ylitämme Adrianmeren ja matkaamme maasta toiseen. Ja miten paljon nähtävää matka tarjoaa!

LAUANTAI 8.6.

Norwegianin lento Helsingistä Pulaan klo 17.55–19.50. Opas ja tilausbussi ovat lentoasemalla meitä vastassa. Ajelemme tunnin verran pohjoista kohti ja pääsemme vehreän, kukkulaisen luonnon keskelle. Yhdellä kukkuloista sijaitsee Buzetin pikku kaupunki ja sen alapuolella virtaa Mirnajoki, sekin vihreäksi kutsuttu. Buzetin historia alkaa ajanlaskun tuolta puolen. Kaupunkia hallinneiden roomalaisten ajoilta on säilynyt nähtävää. Venetsian valtakaudesta puolestaan kertovat monet kirkot ja palatsit sekä kaupunginmuuri. Vuosisatojen myötä Buzetia ovat tavoitelleet niin monet tahot, että vierailijankin on helppo ymmärtää muurin merkitys. Nykyiseen Kroatian tasavaltaan Buzet on kuulunut vuodesta 1991. Erityisesti kaupungin maine kiertyy tryffelien rihmastoon, sillä alueen sieniesiintymät ovat todella merkittävät.

Majoitumme Fontana-hotelliin*** ja illastamme sen ravintolassa.

SUNNUNTAI 9.6.

Aamiainen ja lounas. Pulassa Rooman vallan ajoilta ovat mm. komea amfiteatteri ja Sergiusten riemukaari. Bussikierroksella näemme Pulaa sekä nautimme Istrian niemimaan kauniista maisemista. Vierailemme matkailutilalla, joka majoituspalveluiden lisäksi tuottaa perheen omin tuotemerkein varustettua oliiviöljyä ja viiniä. Tutustumme myös maatilaan, jonka juustolassa valmistetaan oman 150 lypsylehmän maidosta paikallisin yrtein höystettyjä juustoja ja jogurtteja. Molemmat maatilat ovat kelpo esimerkkejä omistajiensa yrittäjyydestä ja erinomaisesta tyylitajusta. Lounastamme yhdessä ja palaamme illaksi Buzetiin.

MAANANTAI 10.6.

Aamiainen ja lounas. Lähdemme kohti Splitiä, Dalmatian maakunnan pääkaupunkia. Zrmanjajoen laakso on ensimmäinen kosketus Dalamatiaan Velebitien vuorten jälkeen. Matkan varrella on mm. Krupan luostari, jota viimeisimmän sodan jälkeen on hoitanut yksi ainoa munkki. Reittimme kulkee karuja Kvaernerin lahden rantateitä, kunnes nousemme Vratnikin vuoren yli sisämaan alangolle, jota kaksi vuoristoa hallitsee. Pienellä maatilalla nautimme lähituottajien viinien kera pekan, perinneruuan. Splitissä majoitumme Bellevue-hotelliin***.

TIISTAI 11.6.

Aamiainen ja illallinen. Nykyisin yli 200 000 asukkaan Split on vuosisatojen myötä kehkeytynyt keisari Diockletianuksen palatsin ympärille. Diocletianus oli varsin pätö miehekseen ja hallitsi Rooman valtakuntaa 200-luvun lopulla. 300-luvun alussa hän terveydellisistä syistä luopui virastaan ja asettui Dalmatiaan, mistä oli kotoisinkin. Keisarin hautamausoleumi toimii nykyisin kirkkona ja palatsi lukeutuu Unescon maailmanperintökohteisiin. Paljon myöhemmillä ajoilla Split on ollut tärkeä satamakaupunki. Kierroksella tutustumme historiaan, kulttuuriin ja kaupungin nykyelämään. Illalla astumme laivaan ja myös menneiden aikojen tunnelmaan, sillä alus on vanha Ruotsin-laiva, ajalta ennen aaltoja kyntäviä tavarataivaita. Majoitumme kahden hengen hytteihin, matkaamme kohti Italian rannikkoa, illastamme ja ihailemme auringonlaskua Adrianmerellä.

KESKIVIIKKO 12.6.

Aamiainen ja lounas. Saavumme aamulla Anconaan, Marchen maakunnan satamakaupunkiin. Lähdemme parin tunnin ajomatkalle kohti Riminiä ja San Marinoa. Jyrkälle kukkulalle tiuhaan rakennetussa San Marinon kääpiövaltiossa on hiukan yli 33 000 asukasta, mutta itsenäisyytensä se on säilyttänyt perustamisestaan saakka, vuodesta 301. Tutustumme kaupunkivaltioon kävelykierroksella. Bussimatka jatkuu Emilia-Romagnan maakuntaan ja Bolognan lähellä syömme myöhäisen lounaan. Veneton maakunnan Trevisossa majoitumme Continental-hotelliin****.

TORSTAI 13.6.

Aamiainen ja lounas. Nousemme junaan ja matkaamme noin 30 km Venetsiaan. Siellä vesibussi kuljettaa meidät pääkanava Canal Grandea myöten Venetsian keskipisteeseen, Pyhän Markuksen torille. Päivän aikana saamme kosketuksen sekä nyky-Venetsian elämään että tärkeimpiin historiallisiin nähtävyyksiin kuten Huokausten siltaan, jota myöten mm. Giacomo Casanova asteli tyrmään. Istahdamme lounaalle ja illansuussa junailemme takaisin Trevisoon.

PERJANTAI 14.6.

Aamiainen ja lounas. Teemme opastetun kävelykierroksen Trevisossa. Kaupungin rakennetta luotsaa Venetsian laguuniin laskeva Silejoki ja siitä johdetut lukuisat kanavat; joskus kuuleekin kaupunkia kutsuttavan Venetsian pikkuveljeksi. Trevisossa arkkitehtuuri käy harrasta vuoropuhelua. Vuosisatojen aikana rakennetut kirkot, palatsit pylväskäytävineen ja piazzat suihkulähteineen ovat osa suurenmoista rakennustaiteen ja kulttuurin historiaa. Kun kaupunki vielä saa kietoutua kumpuileviin prosecco-viinin viljelyksiin, ei sijainnilta parempaa voi toivoa. Tietysti mekin poikkeamme maistamaan proseccoa, ehkä myös ehdimme nauttia yhtä maailman kuuluisimmista herkuista, sillä Treviso mainitaan tiramisun kotipaikkana.

LAUANTAI 15.6.

Aamiainen ja lounas. Kiireettömän aamun jälkeen nousemme bussiin ja lähdemme Kroatiaan. Matkan varrella syömme myöhäisen lounaan, ajamme Pulan lentoasemalle ja lukuisia kokemuksia rikkaampina lennämme Helsinkiin klo 20.30–00.25.

MATKAN HINTA

Matka maksaa 1 495 € / hlö, lisämaksu yhden hengen huoneesta matkan ajalta 370 €.

Hintaan sisältyvät Norwegianin lennot turistiluokassa Helsinki–Pula–Helsinki, lentokenttäverot, matkustaja- ja polttoainelisämaksut; matkatavarat lennoilla (1 x 23 kg ruumaan ja 1 x 10 kg matkustamoon / hlö); 6 yön majoitus mainituissa hotelleissa 2-hengen huoneissa, 1 yö laivalla; ohjelmassa mainitut ateriat, retket, opastukset ja bussikuljetukset sekä marginaalivero.

 

Hintaan eivät sisälly matkavakuutus (suosittelemme), ateriat lennoilla, ruokajuomat eivätkä juomarahat esim. ravintoloissa.

Toimistokulut 10 € / varaus.

Huom. Koska tutustumiskohteissa on kävelemistä ja portaikkoja, matka edellyttää normaalia liikkumis- ja peruskuntoa.

Varaukset: Kouvolan Matkatoimisto Oy, (05) 744 3100, matkat@kouvolanmatkatoimisto.fi.

Lisävalaistusta Kodin Pellervon puolesta antaa Anna-Liisa Huhtala-Fiskars, 040 590 5332, huhtalafiskars@gmail.com.

Jaa artikkeli