Tätä et muualta saa

Lähde ymmärrystä avaavalle opintomatkalle. Näe suurkaupunkeja, tarvo maaseutua. Tutustu kansallisiin vähemmistöihin, kulttuureihin, talouteen ja historiaan. Matkusta lentäen, junalla, linja-autolla, laivalla ja köysiradalla. Koe Kiina!

 

TIISTAI 20.–KESKIVIIKKO 21.8.

Finnairin lento klo 17.45 Keski-Kiinaan, Shaanxin maakunnan pääkaupunkiin Xi’aniin. Lennolla illallinen. Perille saavutaan keskiviikkoaamulla. Kuljetus tilausbussilla Aurum International -hotelliin***+, missä päästään heti aamiaiselle. Xi’an, Chang’an, oli muinoin Kiinan pääkaupunki ja Silkkitien kansainvälinen solmukohta. Kaupunki kukoisti erityisesti Tang-dynastian aikana (618–907). Kaupunki on laajentunut ja asukkaita on liki seitsemän miljoonaa, mutta vanha muuri on yksi Kiinan parhaimmin säilyneistä. Hui-vähemmistö on Silkkitien peruja, ja islamilaisine tapoineen se näkyy ja kuuluu. Xi’anin maamerkkejä ovat kello- ja rumputornit sekä Iso ja Pieni Villihanhen pagodi.

Kiertoajelun päätteeksi lounastamme ja majoitumme hotelliin.

TORSTAI 22.8.

Aamiainen, lounas. Kokopäiväretki n. 40 km:n päässä sijaitsevalle hautavartiostolle. Sen rakennuttaja Qin-dynastian ensimmäinen keisari Qin Shi Huang (260–210 eKr.) oli pätö miehekseen. Hän mm. yhtenäisti Kiinan mitat, kirjoitetun kielen ja saattoi valtakunnan liki nykyiseen muotoon. Itselleen keisari rakennutti arviolta 10 000 ha:n hauta-alueen, joka alkoi paljastua vasta 1970-luvulla. Vartiostossa on yli 8 000 yksilöllistä savisotilasta sekä satoja hevosia vaunuineen. Arkeologiset kaivaukset jatkuvat, mutta keisarin hautaa ei ole avattu. Terrakotta-armeija on Unescon perintökohde.

 

PERJANTAI 23.8.

Aamiainen, lounas, illallinen. Huoneiden luovutus. Kiinalainen sananlasku: Jos haluat tutustua Kiinan kymmeneen, sataan tai tuhanteen vuoteen, mene Shanghaihin tai Pekingiin. Jos haluat tutustua 5 000 vuoden takaiseen historiaan, mene Xi’aniin. Maakuntamuseon aarteistossa nähdään mm. loistokkaan Tang-kauden esineistöä. Beilin-museossa katsellaan ikivanhoja kivitauluja, joihin on kaiverrettu erityisesti esi-isiä kunnioittavia aiheita. Päivän aikana tutustutaan myös itsepuolustuskoulun kung fu -harjoituksiin sekä kirjoitusmerkkien maailmaan.

Illalla lento Yunnanin maakuntaan Lijiangiin ja majoittuminen vanhan arkkitehtuurin pihatalohotelliin***.

LAUANTAI 24.8.

Aamiainen, lounas. Naxi-vähemmistön asuttama Lijiang koki kovan maanjäristyksen 1996. Kaupunki rakennettiin lähes kokonaan uudestaan, joskin vanhaan tyyliin, ja siitä pitäen Lijiang on ollut yksi kymmenistä Unescon perintökohteista Kiinassa. Koti- ja ulkomaiset matkailijat ovat löytäneet kanavien ja kauniin arkkitehtuurin Lijiangin vasta tällä vuosituhannella. Siihen saakka naxit saivat elää jokseenkin rauhassa. Joitakin ulkomaalaisia tutkijoita Lijiangissa asusteli jo 1800-luvun lopulla. Kaupungin huikeana taustana heijastelee lumihuippuinen Jadelohikäärmeen vuori, 5 596 m. Maisemia ihailemaan noustaan tuolihisseillä. Baishan kylä laaksossa tunnetaan kasvitieteilijä Joseph Rockin asuinpaikkana vuoteen 1949. Kuuluisa kyläläinen on ollut myös yrttitohtori Hu. Iltapäivällä jää aikaa tutustua omatoimisesti Lijiangiin.

SUNNUNTAI 25.8.

Aamiainen, illallinen. Huoneiden luovutus ja lähtö tilausbussilla Lugujärvelle (Luguhu) Yunnanin ja Sichuanin maakuntien rajalle. Reitti kuuluu maailman kauneimpiin. Sitä reunustaa komea vuoristo ja paikoin välkähtää Kultahiekanjoki, Jangtsen yläjuoksu. Ajomatka kestää n. 5 tuntia. Matkalla poiketaan yi-vähemmistön kylään. Yit ovat vanhastaan sotaisassa maineessa, eivätkä muut minoriteetit mielellään olleet heidän kanssaan tekemisissä. Lugujärvellä vieraillaan paikallisen mosu-vähemmistön kodissa. Mosujen piirissä valta kulkee äitilinjaa.

Majoitumme tyylikkääseen boutiquehotelliin***.

 

MAANANTAI 26.8.

Aamiainen, illallinen. Huoneiden luovutuksen jälkeen ajetaan Ninglangin kentälle, mistä lennetään Chongqingiin. Kiertoajelulla saadaan käsitys 38 miljoonan asukkaan talousalueesta ja kuullaan sen historiasta. Kaupungin kasvuun vaikutti Kolmen rotkon jättiläispato altaineen, sillä sen myötä Chongqingin sai maailman ainoan sisämaan syväsataman, minne laivat pääsevät Shanghaista asti. Illallisen jälkeen kuljetus satamaan ja majoittuminen Victoria Jenna -alukselle. Tästä alkaa 648 km:n matka maailman kolmanneksi pisimmällä joella!

TIISTAI 27.8. JA KESKIVIIKKO 28.8.

Risteilyllä on täysihoito. Laiva valmistui vuonna 2009 ja oli lajissaan kaikkien aikojen suurin. Aluksella on mm. ravintoloita, baareja, kuntosali, aurinkokansi ja kauppa. Mukaviin hytteihin kuuluu oma parveke.

Päivittäin järjestetään esityksiä ja luentoja perinteisen kulttuurin aiheista kuten silkkikirjonnasta ja akupunktiosta. Taijivoimistelua sopii harjoittaa laivan kannella. Risteilemme kolmen hienon solan läpi: Qutang, 8 km, Wu, 40 km, ja Xiling, 80 km. Laiva rantautuu mm. Fengdun kaupungissa, joka liki tyystin jäi veden alle. Hubein maakunnan puolella on mahdollisuus osallistua tuojia-vähemmistön järjestämälle pikkusolien veneretkelle. Ylimääräisiä retkiä myydään laivan vastaanotossa. Iltaohjelmaksi on tarjolla kapteenin tervehdys sekä miehistön iltamat. Lisämaksusta voi tehdä retken satojen esiintyjien ulkoilmanäytökseen, jonka juoni nojaa 1300-luvun tekstiin, mutta lavastus ja tekniikka ovat huippumodernit.

Keskiviikkoiltana laiva saapuu Kolmen rotkon padon suluille, joiden porttien kautta alus lasketaan Jangtsen alajuoksulle. Padolla on pituutta 2 335 km ja korkeutta 185 m. 32 turbiinin voimin se tuottaa sähköä suunnilleen 18 Loviisan ydinvoimalan verran. Patoallas pyyhkäisi kartalta 1 500 kaupunkia.

 

TORSTAI 29.8.

Aamiainen, lounas, illallinen. Kolmen rotkon patoon tutustutaan retkellä, jonka aikana kuullaan maailman suurimman vesivoimalaitoksen vaiheista, merkityksestä sekä ympäristövaikutuksista.

Risteilyn päätyttyä kuljetus Yichangin kaupunkiin, missä vieraillaan kiinalaisen lääketieteen klinikalla sekä teeviljelmällä. Illallisen jälkeen noustaan Pekingin-junaan, jossa yövytään neljän hengen hyteissä.

 

PERJANTAI 30.8.

Aamiainen, lounas. Pekingissä vieraillaan ensimmäiseksi Taivaan temppelin alueella, joka valmistui 1420 Ming-dynastian ajalla, ja siellä keisari, Taivaan poika, osoitti kunnioituksensa valtansa antajalle. Alueen tärkein rakennelma on kolmikerroksinen marmorialttari, joskin tunnetuin lienee Hyvien satojen puolesta rukoilemisen halli sinisine kattoineen. Arkkitehtonisesti Taivaan temppelin alue on yksi pääkaupungin harmonisimmista.

Lounaan jälkeen pistäydytään silkkikaupassa ja majoitutaan Pekingin keskustassa sijaitsevaan Sunworld-hotelliin***+.

 

LAUANTAI 31.8.

Aamiainen, lounas. Kokopäiväretki Kiinan muurille. Matkalla poiketaan helmikeskuksessa ja saadaan tietoa makeanveden helmien synnystä. Muurille Mutianyun kohteeseen on Pekingistä n. 65 km, ylös noustaan köysiradan hyteillä. Alkuperäinen muuri on 500-luvulta, mutta sitä on paranneltu ja osin uudelleen rakennettu 1400-luvulla, jolloin oli tärkeää pitää pohjoisen tungettelijat poissa. Muurilta avautuu upea näköala vuoristoon ja metsäisille kukkuloille. Lounaan jälkeen kävellään Henkien tie Ming-keisareiden haudoilla. Päivän aikana tutustutaan myös cloisonné-tekniikkaan, jolla koristellaan kuparimaljakoita, koruja, kelloja ja monia muita esineitä.

SUNNUNTAI 1.9.

Aamiainen, lounas, illallinen. Keltakattoinen Kielletty kaupunki, Palatsimuseo, rakennettiin tarkoin tutkien Pohjantähden alle Ming-dynastian valtakeskukseksi. Alueen pinta-ala on 74 ha, ja sen punaisten muurien taakse kätkeytyivät mm. keisarilliset vastaanottotilat ja keisariperheen yksityistilat. Eteläportilta alkaa maailman suurin tori, Taivaallisen rauhan aukio, joka vuodesta 1949 on toiminut kansantasavallan paraatinäyttämönä. Aukiolla sijaitsevat Kansallismuseo, Kansojen halli sekä Mao Zedongin mausoleumi.

Lounaan jälkeen jää omaa aikaa. Lähtiäisillallisella nautiskellaan Pekingin ankkaa.

MAANANTAI 2.9.

Aamiainen, lounas lennolla. Huoneiden luovutus ja kuljetus Pekingin lentokentälle. Finnairin lento Helsinkiin klo 10.55–14.15.

 

MATKAN HINTA

Matka maksaa 3 280 € / henkilö, lisämaksu yhden hengen huoneesta ja hytistä 690 €. Hintaan sisältyvät Finnairin lennot veroineen ja matkatavaroineen, 8 yön majoitus mainituissa hotelleissa 2 h huoneessa, 3 yön majoitus laivalla 2 h hytissä, 1 yön majoitus junassa 4 h hytissä, lennot Xian–Lijiang ja Ninglang–Chongqing, junamatkan Yichang–Peking, ohjelman mukaiset retket, opastukset, kuljetukset sekä sisäänpääsyt, mainitut ateriat, suomenkielisen matkanjohtajan / asiantuntijaoppaan palvelut.

Lisämaksusta: Matkavakuutus, jota suosittelemme.

Huom. Kiinan viisumikäytäntö on muuttunut. Lisätietoa antaa matkatoimisto. Passin on oltava voimassa vielä 6 kk matkan jälkeen.

Osallistuminen matkalle edellyttää normaalia liikuntakykyä.

Varaukset: Kouvolan Matkatoimisto Oy, Heidi Laukas, (05) 744 3115, heidi.laukas@kouvolanmatkatoimisto.fi.

Kodin Pellervon puolesta lisävalaistusta antaa matkan räätälöijä Anna-Liisa Huhtala-Fiskars, joka toimii Kiinassa asiantuntijaoppaana, huhtalafiskars@gmail.com, 040 590 5332.

Huom. Matkansa varanneet saavat hyvissä ajoin täsmennetyn ohjelman sekä vinkkejä valmistautumiseen.

Jaa artikkeli