Vuosi vaihtuu sävelten siivin

Bratislava on pieni ja kodikas, Budapest suuri ja komea. Kaupunkeja yhdistävät historia, runsas ruoka sekä suurenmoinen musiikkitarjonta. Lukijamatkalla nautitaan Tonavan helmistä ja astellaan uudelle vuosikymmenelle rikkain mielin.

SUNNUNTAI 29.12.

Finnairin lento Helsinki–Wien klo 8.30–10.00. Wienin lentoasemalla ryhmää on vastassa matkaisäntämme Matti Ranta-Krenkku. Lähdemme tilausajobussilla Slovakian pääkaupunkiin Bratislavaan (as.luku n. 426 000), matka kestää n. 1,5 tuntia. Majoittuminen Crowne Plaza -hotelliin****, joka sijaitsee vanhankaupungin kupeessa, lähellä Grassalkovicin-barokkipalatsia, presidentinlinnaa. Hotellin uima-allas ja kuntosali ovat vieraiden käytettävissä. Lounaalle kokoonnutaan kaupungin vanhimpaan, viihtyisään ja erinomaisesta ruuastaan tunnettuun Leberfinger-ravintolaan. Kattoholvien alla on kestitty asiakkaita 1700-luvulta alkaen. Illansuussa kamarikonsertti Zichyn palatsissa. Puhdaslinjainen rakennus Bratislavan historiallisessa keskustassa edustaa 1700-luvun lopun uusklassismia, ja sen rakennutti musiikin ja muiden taiteiden ystävä kreivi Franz von Zichy perheensä kodiksi. Konsertissa kuulemme baritoni Juraj Adamuščinin ja häntä säestävän pianistin tulkintoja slovakialaisesta kansansävelmistä.

MAANANTAI 30.12.

Aamiainen, lounas, illallinen. Aamiaisen jälkeen ajellaan kohti Unkarin pääkaupunkia Budapestia (as.luku n. 1 750 000). Slovakiassa, Pienten Karpaattien maisemissa poikkeamme vanhalla, kolmen sukupolven ylläpitämällä viinitilalla, joka tuottaa useimpia alueen rypälelajikkeista. Viinitilan kodikkaassa ravintolassa herkutellaan hanhilounaalla. Budapestissa majoitutaan Pestin puolelle Continental-hotelliin****. Vieraiden käytössä ovat mm. uima-allas ja kuntosali. Illastamme hotellissa, minkä jälkeen lähdemme Taiteiden Palatsiin seuraamaan Virtuoosien juhlakonserttia. Nuorten lupaavien muusikoiden katselmuksen panivat viisi vuotta sitten käyntiin oopperalaulaja Plácido Domingo, pianisti Lan Lang ja säveltäjä Hans Zimmerman.

TIISTAI 31.12.

Aamiainen, lounas. Aamupäivällä tutustutaan sekä Pestin että Budan nähtävyyksiin. Kiertoajelu kestää kolmisen tuntia. Käymme komeassa Matiaksenkirkossa, jonka alku on 1200-luvulla, mutta nykyiselleen rakennus saatettiin 1800-luvun loppupuoliskolla. Turkkilaisvaltauksen aikana 1500-luvulla kirkko ehti jonkin aikaa toimia jopa moskeijana. Kalastajalinnakkeelta avautuu komea näkymä yli Tonavan, sen siltojen sekä liikenteeltä rauhoitetun Margitinsaaren kauas Pestin puolelle. Linnake ei ole palvellut sotilaskäytössä: nimi viittaa kalastajien kiltaan ja kalan myyntiin. Kierroksen myötä lounastamme ja iltapäivällä siirrymme Erkel-teatteriin katsomaan ja kuuntelemaan Johann Strauss nuoremman (1825–1899) operettia Lepakko, jonka kantaesitys oli Wienissä 1874. Valssikuninkaaksi kutsutun säveltäjän isoista teoksista Lepakko on tärkein. Tuorein esitys Suomessa nähtiin kesällä Savonlinnassa. Erkelin näytöksessä kuullaan mm. Tibor Szappanosia, jonka lyyrinen tenori taipuu Wagnerista Verdiin ja Donizettiin, sekä kilpailuissa menestynyttä sopraano Lilla Hortia. Molemmilla taiteilijoilla on kiinnitys Unkarin valtionoopperaan.

KESKIVIIKKO 1.1.

Aamiainen, illallinen. Uusi vuosi! Ja se alkaa iltapäivävierailulla suomalaisen, jo pari vuosikymmentä Unkarissa asuneen Ari Kupsuksen luona. Kupsus tunnetaan antiikin ja taiteen kerääjänä sekä tyylipuhtaasti sisustamastaan linnasta. Hänen opastamanaan tutustumme jalkaisin historiallisesti ja arkkitehtonisesti antoisaan Palatsikortteliin. Kierroksen jälkeen osallistumme pienimuotoiseen salonkikonserttiin ja viinivastaanotolle. Myöhemmin nautimme alkaneen vuoden ensimmäisen illallisen.

TORSTAI 2.1.

Aamiainen, lounas. Huoneiden luovutuksen jälkeen lähdetään bussimatkalle Szentendren pikku kaupunkiin. Se tunnetaan lukuisista taidegallerioistaan, museoistaan ja kauniista rakennuksistaan. Historiaa kaupungilla riittää roomalaisten ajoille asti. Lyhyen kävelykierroksen jälkeen jää omaa aikaa vaikka valokuvaamiselle ja ostosten tekemiselle. Yhteisen lounaan jälkeen suuntaamme Budapestin lentokentälle. Finnairin lento Helsinkiin klo 19.20–22.40.

MATKAN HINTA

Matka maksaa 1 468 € / hlö jaetussa kahden hengen huoneessa, lisämaksu 1 hh 300 €.

Hintaan sisältyvät Finnairin lennot Helsinki–Wien, Budapest–Helsinki, matkatavarat lennoilla 23 kg + 8 kg; majoitus 1 yö Bratislavassa ja 3 yötä Budapestissa sekä aamiaiset noutopöydästä; ohjelmassa mainitut ateriat, retket ja kuljetukset; konsertti- ja operettiliput; suomenkielisen oppaan palvelut koko matkan ajan.

Lisämaksusta matkavakuutus, jota suosittelemme.

Toimistokulut 10 € / varaus.

Huom. Vuodenvaihde saattaa aiheuttaa ohjelmiin muutoksia, mutta ei puutoksia.

Varaukset: Kouvolan Matkatoimisto Oy, (05) 744 3100, matkat@kouvolanmatkatoimisto.fi.

Lisävalaistusta Kodin Pellervon puolesta antaa Anna-Liisa Huhtala-Fiskars, 040 590 5332, huhtalafiskars@gmail.com.

Jaa artikkeli