Nina Rihu on vihdoin oppinut nauttimaan puutarhastaan. Hän rakastui havuihin, joiden vihreys antaa voimaa odottaa seuraavaa kesää.

Kouvolalaispihaa hoitava Nina Rihu tuntee vehreän pihansa jokaisen oksankiehkurankin. Havut hallitsevat mutta pihaan on istutettu paljon muitakin puuvartisia kasveja, kuten keiju- ja ruusuangervoja. Niiden kukkien ja llehtien värit ja sävyt sopivat täydellisesti yhteen havujen kanssa.

Ninan periaate on, että kaikkea pitää uskaltaa kokeilla rohkeasti, erikoisuuksiakin. Pihalla viihtyvät talvenarat kääpiökuuset, sypressit ja hibatuija. Lehtipensaista ilahduttavat talvehtineet magnolia, peruukkipensas ja kolmioka. Pääosa kasveista kestää Kouvolan talven.

Erityisesti Ninan silmää miellyttävät muhkeat havut ja luonnon käkkäräisiksi muotoilemat oksat. Hän näki muutama vuosi sitten kuvia leikkaamalla muotoilluista havuista ja päätti kokeilla muotoon leikkaamista, topiariaa myös itse.

”Ostin syksyllä poistomyynnistä latvattoman timanttituijan ja aloin leikata sitä pallon muotoon. Jo toisena kesänä se näytti hyvältä. Sitten aloin karsia marjakuusten oksientyveltä neulasia, jotta oksien päihin jäivät vihreät pallot.”

Kun tarhakataja kasvaa liian leveäksi, Nina Rihu leikkaa sitä pienemmäksi.

Havuista voimaa talvella

Metsäkuuset, vuorimännyt, marjakuuset ja tarhakatajat ovat kestäneet hyvin Ninan parturointia. Kevättalvella Nina muotoilee oksistoa rankasti ja kesällä vain siistii. Useimmat saavat kuitenkin kasvaa luonnolliseen muotoonsa.

Kartiovalkokuuset olivat ensimmäinen hankinta. Ne Nina istutti 1980-luvun lopulla etupihalle jo taimina. Nyt ne kasvavat hoitajaansa korkeampina. Ninaa miellyttää se, että kartiovalkokuuset kasvavat luonnostaan sokeritopan muotoon.

Nyt kapeakasvuiset timanttituijat kurkottelevat yli talon räystäsrajan ja laakealle levinneet tuiviot hivuttautuvat puutarhan portaillekin.

Havunvihreä puutarha on kaunis läpi vuoden, mutta silläkin on tähtihetkensä. Kevätkesällä oksankärjissä helottavat kerkät, ja talvella vihreys antaa voimaa kesän odotukseen.

”Vaikka talvi olisi lumeton, havut tekevät pihasta kodikkaan. Jo lapsena ihastuin metsäpuutarhaan, ja minulle vihreys edustaa kauniimpaa näkymää kuin kukkapenkki.”

Riippaoksainen serbiankuusi ’Pendula’ (vasemmalla) ja leikkaamalla muotoiltu lehtikuusi.

Havupuutarhan vinkit

  • Ota selvää miellyttävän kasvilajin menestymisvyöhykkeestä, kasvupaikkavaatimuksista ja hoidosta. Valitse pääosa alueella viihtyviä lajeja.
  • Varjosta keväällä etenkin vasta istutetut ja nuoret kasvit. Varjostukseen sopivat ilmavat varjostusverkot. Kun puutarhassa varjo lisääntyy, kasvit saavat luonnollisen suojan kevätaurinkoa vastaan.
  • Lannoita havupuutarhaa maltillisesti. Kevätlannoitetta kannattaa levittää varoen. Loppukesällä kasvit tarvitsevat syyslannoitteen, joka auttaa niitä selviämään talvesta.
  • Jos puutarha on aurinkoinen, havut kaipaavat kastelua kuivina kesinä. Kastele juurtuvia taimia muutaman päivän sekä muita istutuksia muutaman viikon välein niin, että maa kostuu kunnolla pintaa syvemmältä.

Lue koko juttu painetusta helmikuun 2020 Kodin Pellervosta. Tilaajana voit lukea sen myös digilehdestä.

Jaa artikkeli