Falafel-pyöryköitä valmistava tehdas sai alkunsa hyväntekeväisyydestä. Nyt osuuskunta pyörittää kannattavaa liiketoimintaa, joka kotouttaa, sitouttaa ja työllistää ulkomaalaistaustaista henkilökuntaa Turussa.
Matalan tehdasrakennuksen edessä seisoo turkoosi torikoju, joka kylkeen on taiteiltu käsin Vegan Falafel. Oven avaava parrakas mies hymyilee ujosti mutta kättelee reippaasti.
Fahed Al-Badri on huhkinut tehdassalissa yksin pari tuntia ja paistanut päivään ensimmäisen satsin falafel-pyöryköitä. Nyt on tauon paikka.
Taukohuoneena toimii nurkkaus johtajan toimistossa. Lotta Laaksosen kirjoituspöytää peittää tavarapaljous.
”Kukaan meistä ei juo kahvia, mutta teevalikoimamme on laaja.”
Fahed napsauttaa vedenkeittimen päälle ja ojentelee teemukeja. Kello on yhdeksän maanantaiaamuna.
”Muut tulevat myöhemmin. Jokainen päättää itse työajoistaan. Toki siten, että tilaukset saadaan tehtyä aikataulussa. Emme tee varastoon, vaan kaikki menee heti jakeluun”, kertoo Lotta.
Lähi-Idän pikaruokaa
Falafel on kikherneestä teht kasvispyörykkä, joka friteerataan eli uppopaistetaan öljyssä. Lähi-idässä falafelit ovat pikaruokaa, ja niitä valmistetaan ja myydään rennosti katukojuissa. Ne kiedotaan pitaleipään ja tarjotaan kastikkeiden ja salaatin kera, kuten kebabit. Alun perin niitä tehtiin Egyptissä, ehkä jopa jo faaraoiden aikaan.
”Reseptimme on irakilainen. Minä tosin autoin mausteseoksen kehittelyssä, ettei pyöryköistä tule suomalaiseen makuun liian tulisia”, Lotta paljastaa.
Fahed vetäisee päähänsä paperimyssyn ja käsiin suojakäsineet. Hallin puolella vastaan tulvii voimakas juustokuminan eli jeeran tuoksu. Se on falafelien päämauste. Perinteisesti käytetään tuntuvasti myös kanelia ja neilikkaa.
”Niitäkin vähensimme, koska suomalaisille ne ovat joulun makuja.”
Tuotekehittely on poikinut muun muassa hernefelit ja härkäfelit. Niissä pääraaka-aine, ulkomainen kikherne, on korvattu kotimaisella herneellä tai härkäpavulla. Mausteet ovat kutakuinkin samat.
”Kaikilla kolmella on vankkumattomat kannattajansa. Hernefeleissa maistuu selvästi herne. Härkäpapua sisältävät härkäfelit ovat maultaan ehkä vaativimpia. Käytämme härkäpavun kuorineen, mikä maistuu.”
Lue koko juttu painetusta helmikuun 2020 Kodin Pellervosta. Tilaajana voit lukea sen myös digilehdestä.