1 1/2 kg luutonta naudan etuselkää, lapaa tai rintaa melko isoina paloina (n. 4 x 4 cm)

1 iso sipuli
2 porkkanaa
1 iso palsternakkaa
puolikas selleri
1 puntti tuoretta tilliä
suolaa, mustapippuria ja sokeria
2 rkl väkiviinaetikkaa
3 dl kuohukermaa
2 laakerinlehteä
1 rkl sokeria
suurustukseen esim. Maizenaa

Ruskista huoneenlämpöiset lihapalat muutamassa erässä kuumalla pannulla, mausta suolalla ja mustapippurilla ja laita uuninkestävään pataan. Käytä myös karkeasti paloiteltuja juureksia sekä sipulia kuumalla pannulla, jotta ne saavat mukavan värin pintaan. Lisää nekin pataan.

Kaada päälle vettä kunnes ainekset peittyvät hyvin, lisää 1 rkl karkeaa merisuolaa, laakerinlehdet ja upota veteen tillipuntin varret yhteen sidottuna nippuna. Anna kiehahtaa hellalla, kuori pois mahdollisesti pintaan muodostuva vaahto ja pane kannen kanssa uuniin 150 asteeseen 3–4 tunniksi.

Kun lihat ovat lähes hajoavan kypsiä, nosta pata uunista hellalle ja lisää kerma, etikka ja sokeri. Tarkista maku, poista tillinvarsinippu ja suurusta pata sopivan paksuiseksi. Hienonna tillipuntin yläpää ja lisää se pataan juuri ennen tarjoilua, jotta kaunis vihreä väri ja tuore maku säilyy.

PERTTU PAULASTO
JAAKKO KILPIÄINEN, kuva
JOHANNA WESTERSUND, kuvausjärjestelyt

Kuvaustarvikkeet Majakka, Karjalohja; Jaakko Heinonen, Antto Paulasto ja tekijät

Jaa artikkeli