1 osaa etikkaa
2 osaa sokeria
3 osaa vettä
suolaa
mausteita oman maun mukaan

Etikka- eli pikkelöintiliemen valmistuksessa on kaksi tapaa: 1) kiehautus tai 2) ravistus.

1) Kiehauta ainekset kattilassa siten, että sokeri liukenee. Liemen voi kaataa raaka-aineiden päälle lämpimänä tai jäähtyneenä. Voit myös esikypsentää kovia juureksia, kuten porkkanoita, punajuuria tai lanttua kuumassa liemessä ennen säilömistä.

2) Toinen tapa on vain yksinkertaisesti sekoittaa aineet pikkelöitävien ainesten joukkoon ja ravistaa. Tämä keino on tuttu esimerkiksi perinteisten mummonkurkkujen valmistuksesta. Pikapikkelöinti sopii parhaiten pehmeiden kasvisten säilöntään ja marinointiin.

Säilö pikkelit puhtaissa, kuumadesinfioiduissa purkeissa jääkaapissa tai kellarissa ja ota niitä aina tarjolle puhtaalla lusikalla tai haarukalla. Tällöin ne säilyvät syömäkelpoisena mahdollisimman pitkään: avaamattomana useita kuukausia ja avattunakin viikkoja.

Pikkelöinti tekee kasviksista ja sienistä makean hapokkaita. Säilöntälientä on helppo varioida ja maustaa. Sokerin määrällä on vaikutusta kasvisten säilyvyyteen, mutta sokerin määrää voi hyvin puolittaa tai vähentää neljäsosaan mikäli säilykkeiden ei ole tarkoitus säilyä talven yli. Tällöin säilykkeet saavat napakamman hapokkaan maun.

Kokeile maustaa lientä ennakkoluulottomasti esimerkiksi erilaisilla pippureilla, korianterin-, fenkolin-, aniksen- tai sinapinsiemenillä, valkosipulilla, chilillä, inkiväärillä, tähtianiksella, neilikalla, kanelitangolla, vaniljalla tai laakerinlehdillä. Valmiit pikkelit tuovat herkullisen lisän ateriaan lisukkeena, leivän päällisenä tai salaatin joukossa. Etikkasäilöntään soveltuvat hyvin lähes kaikki kasvikset.

Pikkelöinnissä käytetään perinteisesti väkiviinaetikkaa, mutta tilalle sopivat myös muut etikat: punaviini-, valkoviini-, omenaviini-, vadelmaviini- tai vaikkapa sherryviinietikka.

Jaa artikkeli