UPEA KIINAN KIERTOMATKA 


Jarmo Uusi-Rintakoski, kuvat


Miljoonakaupunkeja, maaseutukyliä, Tiibetin vuoristoinen rajaseutu, risteily Jangtsejoella, Kolmen rotkon suurpato. Arkea, historiaa, arkkitehtuuria, kulttuuria, taloutta ympäristökysymyksiä. Kodin Pellervon lukijoille räätälöity Kiinan kiertomatka on aivan ainutlaatuinen.

Lauantai 4.6.
Finnairin lento Helsinki–Peking.

Sunnuntai 5.6.
Saapuminen Pekingiin, kuljetus keskustassa sijaitsevaan Sunworld-hotelliin****. Majoittuminen, lounas sekä yhteinen kävelyretki lähiympäristössä. Lepoa.

Maanantai 6.6.
Aamiainen, lounas. Tutustumme keltakattoiseen palatsikaupunkiin, joka rakennettiin Ming-dynastian aikana 1400-luvulla Kiinan keisarien valtakeskukseksi. Siinä tarkoituksessa Kielletty kaupunki palveli aina aikakauden loppuun, vuoteen 1911 saakka. Eteläisimmältä portilta avautuu näkymä maailman suurimmalle kaupunkitorille, Taivaallisen rauhan aukiolle. Se toimii kansantasavallan paraatinäyttämönä ja sillä sijaitsevat mm. suuri kansankongressin rakennus sekä Mao Zedongin mausoleumi.

Tiistai 7.6.
Aamiainen, lounas. Bussimatkalla Kiinan muurille poikkeamme makeanveden helmien keskuksessa sekä verstaassa, jossa toteutetaan jo keisarillisen hovin ihailemaa koristelutapaa, soluemalia. Yli 6 000 km:n mittaisella Kiinan muurilla patikoimme omaan tahtiimme. Iltapäivällä kävelemme 13 Ming-keisarin haudoilla Henkien tien. Sitä reunustavat kookkaat, marmoriset eläin- ja ihmishahmot. Illalla majoitumme yöjunan hytteihin ja lähdemme Keski-Kiinaan, Shaanxin maakunnan pääkaupunkiin Xi’aniin (1 200 km).

Keskiviikko 8.6.
Aamiainen, lounas. Juna saapuu Xi’aniin aamulla. Bussikuljetus Aurum International -hotelliin**** kaupungin keskustassa. Majoittumisen ja buffetaamiaisen jälkeen ajamme entisöidylle, Tang-kaudelta (618–907) peräisin olevalle kaupunginmuurille. Matka jatkuu seudulle, jolla yksi maailman tunnetuimmista historiallisista hautalöydöistä sijaitsee. Yli 2 000 vuotta sitten keisari Qin Shihuang rakennutti itselleen suunnattoman hauta-alueen, jota tuhansien sotilaitten terrakotta-armeija vartioi. Löytö tehtiin vasta 1970-luvulla. Illaksi palaamme hotelliin.

Torstai 9.6.
Aamiainen, lounas. Bussikuljetus lentoasemalle ja lento (n. 2 000 km) Yunnanin maakunnan pääkaupungin Kunmingin kautta Tiibetin rajalla, vuorten ympäröimässä laaksossa sijaitsevaan Zhongdianiin. Lounaan jälkeen majoitumme Lefu-hotelliin. Totuttelemme ohueen ilmanalaan, sillä tämä Shangri La -nimelläkin tunnettu kaupunki sijaitsee 3 200 metrin korkeudessa merenpinnasta. Ylängöillä käyskelevät jakit ja lammaslaumat, siellä täällä on paimentolaisten suuria telttoja. Olemme perin tiibetiläisellä seudulla, ja ihmisten elämä kietoutuu kaikin tavoin uskonnon ympärille. Buddhalaisuuteen, lamaismiin, tutustumme luostarivierailulla.

Perjantai 10.6.
Aamiainen, lounas. Tiibetin rikkaan luonnon ymmärtämisen äärelle päästään Potatson kansallispuiston alueella. Kirkkaan Shudujärven rannalla kulkevaa polkua reunustaa ihastuttava kasvikunta: kellokukkia, monenlaisia primuloita, klematiksia. Jakkilaumat laiduntavat vettymailla ja siellä täällä vilahtavat lumiset huiput. Palaamme Zhongdianiin ja kyläilemme tiibetiläisessä kodissa. Tyypillisen kaksikerroksisen talon alakerta on varattu karjalle ja yläkertaa asuttaa perhe. Jykevien rakennusten seinät hohtavat valkoisina, kun taas ikkunoita reunustavat mustat rannut ja kirkkaat maalaukset.

Lauantai 11.6.
Aamiainen, lounas. Lähdemme aamulla bussilla Jangtsen yläjuoksua, Kultahiekkajokea myötäillen kohti Tiikerinloikan rotkoa, jolla on syvyyttä n. 2 500 m ja pituutta 16 km. Kanjoni on yksi maailman kauneimmista. Niin myös ovat maisemat loikalta eteenpäin, kun matkamme jatkuu Lijiangin kaupunkiin. Lijiang harmaine tiilikattotaloineen kuuluu Unescon maailmanperintölistalle. Idyllinen kaupunki koostuu vanhasta arkkitehtuurista, kapeista kujista ja kymmenistä kirkasvetisistä kanavista. Kulttuurisesti ja historiallisesti Lijiang on naxi-kansan tyyssija. Seudulla tapaa monia muitakin kansallisuuksia, mm. yi-, bai-, lisu- ja mosuvähemmistöjä.
Majoitumme arkkitehtonisesti kiinnostavaan Sanhe Naxi -hotelliin*** kaupungin historiallisessa osassa. Hotelli on perustettu vanhaan pihataloon, missä kaksikerroksisen rakennuksen huoneet ympäröivät puutarhamaista, kauniisti kivettyä pihaa.

Sunnuntai 12.6.
Aamiainen. Vapaata aikaa tutustua Lijiangiin. Pieni patikointi Leijonavuorelle kannattaa, mieluiten heti aamulla: etenkin auringon nousun aikaan näkymä yli harmaitten tiilikattojen on mykistävä. Tutustua kannattaa myös vanhan torin kansanperinteeseen: tarjolla on runsaasti vanhaa naxi-musisointia ja -tanssia. Illalla vapaamuotoiseen piiritanssiin saa osallistua nuotion ympärillä. Vierivieressä on mukavia ravintoloita, joissa on totuttu monenmaalaisiin asiakkaisiin.

Maanantai 13.6.
Aamiainen. Kuin huomaamatta hulahtaa päivä iltaan, kun kiertelee hieman syrjäisemmillä kujilla seuraamassa ihmisten arkiaskareita. Naxi-vaimot kaupittelevat selkäkoreistaan hedelmiä ja mansikoita, miehet istuvat turisemassa varjoisilla kivipenkeillä. Sieviin sisäpihoihin sopii kurkistella, usein saatavilla on mukava lepohetki teekupin ääressä.
Retken voi tehdä myös n. 5 500 metriin kohoavan Lohikäärmevuoren tuntumaan tai Mustan lohikäärmeen puistoon, jonka näkymiä ovat lammet, marmoriset kaarisillat ja somat kirsikkapuut.

Tiistai 14.6.
Aamiainen, lounas, illallinen. Bussikuljetus lentokentälle ja lento (n. 1 000 km) Sichuanin maakunnan itälaidalla sijaitsevaan Chongqingin kaupunkiin. Kyseessä on maakuntatasoon verrattava talousalue; asukkaita on 36 miljoonaa. Tutustumme jokien saartamaan kaupunkiin ja sen lähihistoriaan, mihin sisältyy mm. kommunistien ja Kuomingtangin sekä Japanin-sodan vaiheita. Jangtsejoen Kolmen rotkon jättiläispato altaineen teki Chongqingistä maailman ainoan sisämaassa sijaitsevan syväsatamakaupungin! Jos aika sallii, käymme myös eläintarhassa katsomassa pandoja. Illansuussa nousemme President Prime -risteilylaivaan*****. Alus on aivan uusi, neitsytmatkansa se tekee huhtikuussa 2011. Majoitumme parvekkeellisiin, erittäin tasokkaisiin hytteihin, ja niin alkaa n. 600 km:n matka Jangtsella, maailman kolmanneksi pisimmällä joella.

Keskiviikko 15.6. ja
torstai 16.6.
Aamiaiset, lounaat ja illalliset nautimme laivan ruokasalissa; risteilyn ajan meillä on täysihoito. Aluksella on kauppoja, ravintoloita ja kahviloita, voi osallistua aamuvoimisteluun tai harjoittaa ruumiinkulttuuria kuntosalissa. Perinteisten taidelajien harjoittajat esittelevät työtapojaan ja töitään. Maisemia katsellaan aurinkokannella ja näköalasalongissa.

Poikkeamme maihin mm. Fengdussa. Kyseessä on kaupunki, joka temppelikukkulaa lukuun ottamatta kokonaan hukkui Kolmen rotkon patoaltaaseen, kun vedenpintaa ensimmäisen kerran nostettiin (135 m) vuonna 2003. Vajaassa vuosikymmenessä on vastarannalle rakennettu valtava uusi Fengdu. Jokiristeilyn aikana käymme läpi maailman suurimman patoprojektin historiaa, vaiheita, evakuointia sekä vaikutuksia ja ennusteita niin ihmisten, talouden kuin luonnonkin näkökulmasta.

Risteilemme kolmen solan läpi: Qutang, 8 km, Wu, 40 km, ja Xiling, 80 km. Kullakin on voimakkaasti oma luonteensa. Risteily keskeytyy muutamaksi tunniksi, kun vaihdamme Hubein maakunnassa pienempiin aluksiin, joilla menemme Shennongin pikku solille. Siellä virta on kapea, paikoin pyörteinen ja särkkäinen, mutta tuojia-kansaan kuuluvat lautturit huolehtivat turvallisuudesta. Vihreää ja raikasta vettä, jyrkkiä, rehevän kasvillisuuden peittämiä kallioseinämiä, jossakin apina hyppimässä, kotka kaartamassa: olemme yhdessä Kiinan rikkaan luonnon aarteistoista. Palaamme risteilyalukselle ja jatkamme matkaa pääväylällä.

Perjantai 17.6.
Aamiainen, lounas. Xilingin solan keskivaiheilla on Kolmen rotkon pato, jonka viiden sulkuportin läpi risteilyalus laskeutuu alajuoksulle. Vierailemme padolla. Valtavuudessaan se on ainutlaatuinen vesirakentamisen taidonnäyte ja insinöörien ylpeys – mutta myös hyvin kiistelty. N. 30 km jokitaipaleen jälkeen saavumme Yichangin kaupunkiin, laivamatkamme päätepisteeseen. Iltapäivällä lento Shanghaihin (900 km), kuljetus kaupungin keskustaan ja majoittuminen New Asia -hotelliin***, ilta vapaata.

Lauantai 18.6.
Aamiainen hotellissa. Päivä Shanghaissa on ohjelmaton, jotta jokainen voi liikkua mieltymystensä mukaan. Ihmettelyn aihetta tässä metropolissa riittää pilvenpiirtäjistä magneettijunaan ja Bundia, Huangpu-joen rantakatua reunustaviin eurooppalaisen arkkitehtuurin tyylinäytteisiin 1800–1900-luvuilta. Arkkitehtuuria onkin laidasta laitaan: ranskalaisessa korttelissa on yhä oma tunnelmansa ja Budongissa pilvenpiirtäjät tekevät lasin ja teräksen liittoa. Ja tietysti Shanghaissa on kaikkea kaupan.

Sunnuntai 19.6.
Varhaisaamiaisen jälkeen kuljetus lentokentälle ja Finnairin lento Shanghai–Helsinki.

Matkan hinta
Matka maksaa jaetussa kahden hengen huoneessa 3 370 €/henkilö (yksin matkustavan on varattava yhden hengen huone, lisämaksu 490 €).

Hintaan sisältyvät lennot Helsinki-Peking, Shanghai-Helsinki viranomaismaksuineen; ohjelmassa mainitut Kiinan sisäiset lennot, junamatka, Jangtsejoen risteily täysihoitoineen sekä mainitut bussikuljetukset, retket ja sisäänpääsymaksut; majoitus, aamiaiset sekä muut mainitut ateriat; viisumin hankintakulut Suomen kansalaiselle; palvelupalkkiot risteilylaivalla; suomenkielisen oppaan palvelut.

Hintaan eivät sisälly matkavakuutus (suosittelemme), ruokajuomat, palvelupalkkiot, muut lisäpalvelut.

Hotellit ovat tähtiluokituksensa mukaisia, hyvätasoisia, siistejä ja hyvillä paikoilla sijaitsevia.

Huom! Passin on ehdottomasti oltava ehjä ja voimassa vielä 6 kk matkan jälkeenkin.

Jaa artikkeli