Bulgarian lukijamatkan ajankohta on siirretty. Matkatoimisto on yhteydessä ilmoittautuneisiin.

Aurinko paistaa aina

Lukijamatkalla kohdataan luonnon kauneutta ja luostarien hartautta. Nautitaan lämmöstä, mineraalikylvyistä ja maukkaista antimista. Saadaan välähdyksiä historiaan ja näkymiä nykypäivään. Retkeillään Kreikassa ja Pohjois-Makedoniassa.

PERJANTAI 5.6.

Lufthansan lento klo 12.55 Münchenin kautta Bulgarian pääkaupunkiin Sofiaan, jonne saavutaan 18.35. Tilausbussi ja opas ovat kentällä vastassa. Sofiassa majoitutaan hyvään hotelliin**** ja nautitaan illallinen.

LAUANTAI 6.6.

Aamiainen, lounas, illallinen. Hyvästellään hotelli ja pakataan tavarat bussiin, mutta Sofiaa ei vielä jätetä. Kiertoajelulla tutustutaan noin 1,2 miljoonan asukkaan kaupungin historiaan ja arkkitehtuuriin sekä poiketaan katsomaan kauppahallin tarjontaa. Lähdetään lounaaseen kohti Rilaa ja lounastetaan matkan varrella. Rila-Rhodoben vuoriston korkein huippu Musala yltää 2 925 metriin, lukuisat huiput ovat yli 2 kilometrin korkuisia. Vuorimassiivi vertautuu Pyreneihin, Kaukasukseen ja Alppeihin. Rilan kansallispuisto, Bulgarian suurin, perustettiin 1992. Alue erilaisine tammi-, pyökki ja havumetsineen sekä rikkaine kasvi- ja eläinkuntineen kuuluu Euroopan luontoaarteisiin. Kohteena on komea vuoristoon vuonna 927 perustettu Rilan ortodoksiluostari, jolla myös on oma, merkittävä luonnonsuojelualue. Bulgarian suurin luostari kantaa varhaisen erakon, Rilan Pyhän Iivanan muistoa, ja se kuuluu Unescon perintökohteisiin. Luostarissa on n. 60 munkkia.

Iltapäivällä ajellaan Sandanskin kaupunkiin ja majoitutaan viihtyisään kylpylähotelliin****. Illallinen hotellissa.

SUNNUNTAI 7.6.

Aamiainen, lounas. Aamupäivä lepäillään ja nautitaan hotellin mineraalivesialtaista; mahdollisuus myös lisämaksullisiin hoitoihin. Iltapäivän aikana tutustutaan niin Sandanskin (asukkaita noin 27 000) kuin lähiseudunkin nykyelämään, mutta myös historiaan, aina Rooman vallan aikaa myöten. Traakia käsittää alueet Bulgariassa, Kreikassa ja Turkissa. Sieltä oli kotoisin gladiaattori Spartacus (100–71 jKr.). Jättiläislegendan mittoihin kasvaneesta orjakapinan johtajasta riittää tarinoita. Tälläkin hetkellä ympäri maailman ykkösareenoja kiertää Spartacus-baletti, jonka musiikki on armenialaissyntyisen Aram Hatšaturjanin (1903–1978) säveltämä. Vuorten syleilemä Sandanski, roomalaisten kylpyläkaupunki, kannattelee Euroopan historiaa monin tavoin.

Lähdetään kahville, mutta ei mihin hyvänsä. Matkataan kaupungin ulkopuolelle Bulgarian entisen presidentin ja kommunistihallituksen 1980-luvulla rakennuttamaan hotelli Sveti Vrachiin, jossa presidentti Kekkosenkin kerrotaan vierailleen. Aikoinaan salaista residenssiä ympäröi valtava puisto järvineen, mineraalilähteineen ja vesiputouksineen. Ilta vapaata.

MAANANTAI 8.6.

Aamiainen, lounas, illallinen. Aamupäivällä tehdään retki suojellulle Rupiten kuumien lähteiden alueelle. Rupiten kraatteri on Kreikkaan yltävän Strumajoen seudulla ja sen keskellä sijaitsee Bulgarian kuuluisimmalle selvänäkijälle, 12-vuotiaana oudosti sokeutuneelle, Baba Vangalle (1911–1996) omistettu rakennelma. Samoilla sijoillaan Vanga ehti olla ottomaani, serbi/jugoslaavi ja lopulta bulgaari, ja hänen pakeillaan vierailivat monet vallan kahvan pitelijät. Valtioiden ja voimien taisteluissa ihmiset puhuivat isoäiti Vangasta Balkanin Nostradamuksena; ja kerrotaan hänen vielä haudan takaakin varoittaneen muunmuassa Isisistä.

Jatketaan matkaa vielä idylliseen, Bulgarian pienimpään, vain 400 asukkaan Melnikin kaupunkiin. Yli 1000-vuotista kaupunkia ympäröivät hiekkavuoret, Melnikin pyramidit. Hiekan kätköissä on viinikellareita, ja viinistään seutu onkin kuulu. Perinteisen bulgarialaisen lounaan myötä käydään viininmaistajaisissa Villa Melnikissä. Kevyt illallinen syödään hotellissa.

TIISTAI 9.6.

Aamiainen, lounas. Tämä päivä on naapurien. Lähdetään luontoon! Kreikan Kerkinijärvellä veneillään katsomaan pelikaaneja ja flamingoja, ehkä nähdään vesipuhveleitakin. Pohjois-Makedoniassa lounastetaan kalaherkkuja Dojranjärvellä ja paluumatkalla Sandanskiin pysähdytään vielä ennen rajan ylitystä itäisen Pohjois-Makedonian suurimpaan kaupunkiin Strumicaan.

KESKIVIIKKO 10.6.

Aamiainen, lounas. Aamupäivällä liikuskellaan Sandanskin kävelykadulla ja tehdään leppoisa kierros kaupunginpuistossa, jonne yli 100 vuotta sitten istutettiin tuhansia erilaisia puulajikkeita. Puisto on sandaskilaisten olohuone. Käydään lammella, jossa halukkaat voivat kokeilla polkuveneitä. Retken ja yhteisen lounaan jälkeen jää omaa aikaa tutustua kaupunkiin.

TORSTAI 11.6.

Aamiainen. lounas. Aamupäivästä kukin saa nauttia tavallaan, mutta iltapäivällä lähdetään Pirinin kansallispuiston portille Popina Lakan kylään. Kapea mutkitteleva tie vie ihailemaan kansallispuiston vuoristoluontoa. Popina Lakassa Sandanskin halki virtaava Bistricajoki kuohuu hienona vesiputouksena. Rohkeimmat reippailijat voivat laskeutua vesiputouksen alle uimaan. Kokemus on ihanan jäätävä! Lounas nautitaan vuorilla.

PERJANTAI 12.6.

Aamiainen, kyläjuhla. Aamupäivällä valmistaudutaan jo kotimatkaa varten, jotta hyvissä ajoin iltapäivällä päästään ajamaan Rozhenin kylään. Tutustutaan 1500-luvulta peräisin olevaan Jumalan äidin luostariin, ja sillä siunauksella ryhdytään puuhaamaan kyläjuhlaa. Opitaan valmistamaan bulgarialaisia herkkuja, maistellaan paikallista viiniä ja harjoitellaan perinteikkäitä kansantansseja. Opettajina ovat kokit, musisoijat ja tanssijat.

LAUANTAI 13.6.

Varhaisaamiaisen jälkeen lähtö klo 08.00 Sofian kentälle, josta lento klo 12.55 Münchenin kautta Helsinkiin, jonne saavutaan klo 18.30.

MATKAN HINTA

Matka maksaa 1 280 € / hlö jaetussa kahden hengen huoneessa. Lisämaksu yhden hengen huoneesta 170 €. Hintaan sisältyvät Lufthansan lennot turistiluokassa, lentolippuihin liittyvät lentokenttäverot, matkustajamaksut sekä polttoainelisämaksu; matkatavarat lennoilla (1 x 23 kg ruumaan ja 1 x 8 kg matkustamoon / hlö; kylmä tai kuuma juoma ja pieni välipala lennoilla; 8 yön majoitus neljän tähden hotelleissa; ohjelmassa mainitut ateriat ja retket; bussikuljetukset, suomenkieliset opastukset sekä paikallisoppaiden tulkkaus; marginaalivero.

Lisämaksusta: Matkavakuutus, jota suositamme; ruokajuomat; toimistokulut 10 €; suunnitteilla oleva lentovero. Palvelupalkkio on yleinen käytäntö Euroopassa, opas kertoo asiasta lisää.

Matkalle tarvitaan voimassa oleva passi.

Varaukset: Kouvolan Matkatoimisto Oy, (05) 744 3100, matkat@kouvolanmatkatoimisto.fi.

Lisävalaistusta Kodin Pellervon puolesta antaa Anna-Liisa Huhtala-Fiskars, 040 590 5332, huhtalafiskars@gmail.com.

Jaa artikkeli