AMMUU KUTSU KUULUU

Alppien hienot maisemat, kukkaniityt ja patikkapolut. Koristeltujen nautojen kulkueet rinneniityiltä kylään. Sadonkorjuujuhlaa, runsasta ruokaa, raikasta juomaa, torvisoittoa, kiitosta kesästä. Viinitarhan antia ja kotijuustolan herkkuja. St. Wolfgangin kuvankaunis kylä ja sen sievät naapurit, Mozartin Salzburg ja Munchen Baijerin.


Kuvat Jarmo Uusi-Rintakoski

Torstai 4.10.
Lento Muncheniin Lufthansan vuorolla LH 2463 klo 13.20–14.50. Lentokentältä matkaamme Itävallan Salzkammergutiin. Bussimatka kestää 3,5 tuntia. Majapaikkamme on Gasthaus Zimmerbräu St. Wofgangin pikkukaupungin keskustassa, Wolfgangjärven läheisyydessä. Zimmerbräun historia on vaiheikas: 1300-luvulla se toimi hevostallina, nyt se on viehättävä, perinteitä kunnioittava ja perheomisteinen neljän tähden hotelli. St. Wolfgangissa, kuten seudun jokaisessa kylässä ja kaupungissa, talojen julkisivut suorastaan kilpailevat kauneudessa: seinämaalaukset, puuleikkaukset, parvekkeilta ryöppyävät kukkien putoukset, ikkunoista pilkottavat pitsiverhot ovat toinen toistaan viehättävämpiä. Kuin menneiden aikojen postikorttiin astuisi.
Päivälliselle kokoonnumme hotellin ravintolaan.

Perjantai 5.10.
Aamiainen ja illallinen. Ajamme kauniiseen Bad Ischlin kaupunkiin, joka tunnetaan moninaisesta kulttuuristaan. Aivan erityinen merkitys sillä on operetin ystäville: Franz Lehar eleli kaupungissa vuosikymmenet, aina kuolinvuoteensa 1948 saakka. Nimeä vaalitaan järjestämällä kesäisin musiikkijuhlat säveltäjän kunniaksi. Itävalta-Unkarin (1867–1918) keisari Franz Joseph vietti puolisonsa Elisabethin eli Sissin, kanssa täällä liki 60 kesää biedermeiertyyliin rakennetussa kesäpalatsissaan. Perehdymme opastetulla kierroksella loistokkaaseen Kaiservillaan.
Hienojen maisemien halki ajelemme Schlierbachiin, missä tutustumme viinin ja juuston tuotantoon. Jatkamme vielä matkaa St. Florianiin, jolla pyhimyksineen on suuri merkitys katolisen kirkon historiassa. Vierailemme myös maatilalla maistelemassa tilan omia tuotteita.

Lauantai 6.10.
Aamiainen ja illallinen. Tänään pääsemme osallisiksi syksyn sykähdyttävästä tapahtumasta, kun karja kuljetetaan vuoriniityiltä takaisin laaksoon ja kotilaitumille. Almabtrieb on juhla, johon kokoontuu koko kylän ja naapurikylienkin väki, saattaapa juhlakansaa tulla bussilasteittain kauempaakin. Hienosti koristeltujen nautojen kulkue askeltaa likeiseen Russbachin kylään. Tahtia sorkastelijoille antaa kotiseudun kauneutta ja luomakunnan rikkautta musiikillaan ylistävä soittokunta. Syödään naisten kokkaamaa tukevaa keittoa, tiriseviä lihamakkaroita, vastaleivottua leipää ja juodaan sitä mitä mieli tekee. Juhlissa on niin iloinen ja niin sydämellinen tunnelma, ettei pois hennoisi lähteä.
Mutta me lähdemme laivalla Wolfgangjärvelle ja päädymme St. Gilgeniin. Silmänruokaa on täälläkin, kauniita rakennuksia, kapeita tunnelmallisia kujia, kukkia. Me päädymme herkuttelemaan: tutustumme Mozart-kuulien valmistukseen, maistelemme näitä kuuluisia konvehteja ja juomme iltapäiväkahvit Mozart-kakun kera.

Sunnuntai 7.10.
Aamiainen ja illallinen. Osallistumme sadonkorjuujuhlaan, saamme nähdä perinteisiin alppikamppeisiin sonnustautuneita komeita kulkueita, kuulla kotiseutulauluja ja torvisoittokuntaa, ja kirkossa vietetään satokauden kiitosmessua.
Iltapäivällä lähdemme patikoimaan. Reitti ei vaadi urheilijan kuntoa, mutta kauneutta vastaanottavainen mieli keventää askeleen. Saamme ihailla vuoria ja järveä, tuntea raikkaan alppituulen ja nähdä syksyisten niittyjen kultakukat. Vuorten sylissä löydämme lepohetken ja istahdamme nauttimaan runsaista retkieväistämme.

Maanantai 8.10.
Aamiainen ja illallinen. Matkaamme 60 km päässä sijaitsevaan Salzburgin kaupunkiin. Teemme tässä Wolfgang Amadeus Mozartin synnyinkaupungissa kiertoajelun, kaupungin vanhimpiin osiin tutustumme jalkaisin. Jää myös vapaata aikaa kierrellä itsekseen, poiketa vaikkapa säveltäjämestarin kotimuseossa, tehdä tuliaisostoksia, katsella Salzachjoen virtailua kaupungin povessa, poiketa lounaalla tai kahvitella aidon Sacher-kakun ääressä.
Yhteiselle lähtiäisillalliselle kokoonnumme hotellimme ruokasaliin.

Tiistai 9.10.
Aamiainen ja lounas. Hyvästelemme hotellimme, ihastuttavan neljän tähden hevostalli Zimmerbräun ja lähdemme bussilla kohti Muncheniä, Baijerin osavaltion pääkaupunkia. Munchen Isarjoen varrella on Saksan kolmanneksi suurin kaupunki. Se on täynnä historiaa, kulttuuria ja rakennustaidetta. Kiertoajelulla tutustumme keskeisimpiin nähtävyyksiin, kävelemme raatihuoneen torille katselemaan tornin herttaista kellopeliä ja lopulta lounastamme kuuluisan Hofbräuhausin holvien alla oikein peribaijerilaiseen tyyliin.
Bussikuljetus lentoasemalle ja lento Helsinkiin vuorolla LH 2466 klo 19.35–23.05.

Matkan hinta
Matka maksaa 1495 euroa/henkilö jaetussa kahden hengen huoneessa, lisämaksu yhden hengen huoneesta 120 euroa. Hintaan sisältyvät lennot Helsinki–Munchen–Helsinki turistiluokassa; majoitus hotelli Zimmerbräussa****; ohjelmassa mainitut ateriat (ei ruokajuomia) ja aamiaiset; bussikuljetukset sekä ohjelmassa mainitut retket ja pääsymaksut kohteisiin; suomenkielisen oppaan palvelut.
Hintaan eivät sisälly matkavakuutus, jonka ottamista suosittelemme aina ulkomaille matkustettaessa, liityntälennot Suomessa; palvelumaksu 10 euroa.

Jaa artikkeli