Karun kaunis Kroatia

Maatilan Pellervon lukija- ja ammattimatka suuntautuu huhtikuussa Kroatiaan, Tutustumme tämän tulevan EU-maan maatalouteen, luontoon, kulttuuriin, ihmisiin ja ruokaan.

Kroatia on vasta astumassa EU:n kynnyksen yli, maa liittyy unioniin ensi heinäkuussa. Maatalous on matkailun ohella Kroatian talouden keskeinen tukipilari. Hallitus on hyväksynyt useita ohjelmia maataloustuotannon kehittämiseksi, hedelmä-, oliivi- ja viiniviljelysten lisäämiseksi sekä konekannan uusimiseksi.

Kroatian maatalous on painottunut kolmelle erilaiselle alueelle: Pannoniaan Pohjois-Kroatiaan, jossa on mannerilmasto ja pellot erittäin viljavia, Keski-Kroatian vuoristovyöhykkeelle, jossa on perinteisesti kasvatettu karjaa, sekä Välimeren alueelle, jossa tuotetaan mm. hedelmiä ja vihanneksia.

Maatalouden lisäksi tutustumme Kroatian luontoon ja kulttuuriin sekä rannikon lomatunnelmaan. Eräs kohokohdista on varmasti tutustuminen yhteen Euroopan kauneimmista luontokohteista: Plitvicen kansallispuistoon.

Ti 9.4. Ljubljana ja Zagreb

Kokoonnumme aamulla Helsinki–Vantaan lentoasemalla. Aamupäivälento Helsinki–Ljubljana. Oppaamme on meitä kentällä vastassa. Jatkamme Slovenian pääkaupunkiin Ljubljanaan, jossa teemme kävellen opastetun kierroksen vanhan kaupungin keskustaan. Meille jää myös hiukan omaa aikaa tutustua idylliseen alueeseen. Jatkamme matkaamme kohti Kroatian pääkaupunkia Zagrebia, nautimme myöhäisen lounaan matkan varrella paikallisessa ravintolassa. Saavumme alkuillasta Zagrebiin, jossa majoitumme turistiluokan keskustahotelliin. Ilta vapaata.

 

Ke 10.4. Suurlähetystö, tuottajajärjestö

Aamiainen. Tutustumme oppaan johdolla Zagrebin keskustaan, jonka jälkeen vierailemme Suomen suurlähetystössä. (Sillä varauksella, että suurlähetystölle ei tule pakollisia muita menoja samaan ajankohtaan). Lounas paikallisessa ravintolassa.

Iltapäivällä tapaamme paikallisen tuottajajärjestön edustajan. Hän esittelee meille organisaationsa toimintaa. Palaamme loppuiltapäivästä hotellille, jonka jälkeen vapaata aikaa nauttia esimerkiksi vanhan kaupungin tunnelmasta.

To 11.4. Maatilavierailuja, Titon synnyinkoti

Aamiaisen jälkeen seuraamme liittyy paikallinen maatalosammattilainen, joka kertoo meille Kroatian maataloudesta. Vierailemme maatilamatkailua harjoittavalla tilalla, tutustumme nautakarja- ja peltoviljelytilaan sekä paikalliseen juustolaan. Nautimme päivän aikana paikallisen maalaislounaan talon viineineen.

Päivän päätteeksi vierailemme edesmenneen Presidentti Josip Bros Titon synnyinkodissa Kumrovecin kylässä. Titon ja muiden Zagorjen alueen talonpoikien elämää 1800-luvun lopussa pääsee seuramaan Staro selo -etnokylässä, joka muistuttaa Helsingin Seurasaarta. Palaamme alkuillasta Zagrebiin. Ilta on vapaata, sen voi käyttää varaamalla reppuun pientä evästä ja juotavaa seuraavan päivän patikkaa varten.

Pe 12.4. Plitvicen kansallispuisto

Aikainen aamiainen. Hyvästelemme Zagrebin ja suuntaamme eräälle Euroopan kauneimmista kansallispuistoista – Plitviceen. Otamme eväsreppumme ja laitamme hyvät jalkineet jalkaamme ollaksemme valmiit tutustumaan retkeillen ja moottoroidulla kyydillä kansallispuiston alueeseen. Alueella on hyvät, merkityt polut ja liikumme oppaan johdolla rauhalliseen tahtiin, retki soveltuu normaalikuntoisille, eikä vaadi suuria ponnisteluja. Kävelytahti on rauhallinen ja pysähdyksiä tulee usein. Retken kesto on noin kolme tuntia.

Iltapäivällä jatkamme bussilla kohti Adrianmeren rannikkoa – Opatijan kaupunkia. Matkan varrella tutustumme viinintuotantoon ja nautimme päivällisen talon viineineen. Illansuussa saavumme Opatijaan ja majoitumme turistitason rannikkohotelliin. Ilta vapaata aikaa.

La 13.4. Kalankasvatus ja puutarhaviljely

Aamiainen. Tutustumme Opatijan keskustan alueeseen. Aamupäivällä tutustumme kalankasvatukseen sekä paikalliseen puutarhaviljelyyn, joka muodostuu mm. oliivi- ja sitrushedelmistä. Loppupäivä on vapaata aikaa nauttia rantalomakaupungin tunnelmasta. Illallinen hotellilla.

Su 14.4. Vapaapäivä, lisähintainen retki

Niille, jotka eivät osallistu lisähintaiselle retkelle on sunnuntai omatoimipäivä. Illallinen hotellilla.

Aamiaisen jälkeen teemme oppaamme johdolla lisähintaisen retken Krk:n saarelle. Retken hinta on 70 euroa/hlö, osallistujamäärä vähintään 20 henkilöä. Krk on kansallispuistoaluetta ja Kroatian toiseksi suurin saari. Vierailemme saaren historiallisissa kylissä ja kaupungeissa, ihailemme saaren luonnonmuodostelmia ja viiniä ja juustoja tarjoilevalla maaseutumatkailutilalla, jossa maistelemme tilan herkkuja. Tutustumme saaren pääkaupunkiin nimeltään Krk, jonka muinainen vanha kaupunki on nähtävyys. Illallinen hotellilla.

Ma 15.4. Rentoutumista, päätösillallinen

Päivä on varattu rentoutumiseen ja valmistautumiseen kotimatkaa varten. Opas lähtee halukkaiden kanssa paikallisbussilla läheiseen Rijekan kaupunkiin, jossa on mahdollisuus tehdä tuliaisostoksia. Alkuillasta kokoonnumme hotelliimme yhteiselle päätösillalliselle, jonka päätämme hyvissä ajoin, silmällä pitäen seuraavan aamun kotimatkalle lähtöä.

 

Ti 16.4. Kotimatka

Aikainen aamiainen tai aamiaispaketti ja kuljetus Ljubljanan lentokentälle. Aamulento Helsinkiin, jonne saavumme puolenpäivän aikaan.

Matkan hinta:
• Jaetussa kahden hengen huoneessa 1 485 €/hlö
• Yhden hengen huoneen lisä 210 €
• Trio Travelsin palvelumaksu on 15 €/hlö
• Maatilayrittäjällä on verovähennysmahdollisuus, joten matka ei ole Suomen Kuluttajaviraston valmismatkavakuuden piirissä.

 

Hinta sisältää:
• Edestakaiset reittilennot turistiluokassa Helsinki–Ljubljana.
• Suomenkielisen oppaan palvelut koko matkan ajan.
• Majoituksen ***-hotellissa aamiaisella.
• Ruokailut ohjelman mukaisesti (ei sisällä ruokajuomia ellei toisin mainita).
• Matkaohjelman mukaiset retket ja ammattivierailut sisäänpääsymaksuineen.
• Matkaohjelman mukaiset kuljetukset.
• Maatilan Pellervon edustaja on mukana koko matkan ajan.

Hinta ei sisällä:
• Matkavakuutusta, jonka ottamista suosittelemme jo ennakkomaksun maksamisen jälkeen.
• Muita matkaohjelmassa mainitsemattomia palveluja.
• Lisähintaista retkeä Krk:n saarelle. Hinta 70 €/hlö.
• Trio Travelsin palvelumaksua 15 €/hlö

Jaa artikkeli