TIE SUURIIN ELÄMYKSIIN

Gardajärven ihanat maisemat, pikku kylien tunnelma, Dolomiittien serpentiinitiet, retkeily vuoriniityllä ja maukas ruoka. Sellaista Italiaa kohtaamme. Ja mikä elämys odottaakaan Veronan Arenalla!

Maanantai 22.7.

Helsinki-Vantaan kentältä lento Riiaan klo 11.15–12.15 ja edelleen Milanoon klo 15.45–17.35. Bussi ja opas ovat vastassa lentokentällä ja jatkamme matkaa Gardajärven itärannalle Malcesinen pikku kaupunkiin. Majoittuminen Laura Christina -hotelliin***. Illallinen hotellin ravintolassa.

Tiistai 23.7.

Aamiainen, illallinen, luontopäivä. Hotelli sijaitsee rauhallisella rinnealueella. Kävelemme kaunista rantatietä (n. 1 km) Malcesinen keskustaan. Maalauksellista näkymää hallitsee Scala-suvun linna 1300-luvulta. Kiipeämme viehättäviä kujia myöten linnakukkulalle, mistä avautuu näkymä taivaansinisen järven ylitse vastarannan vuorille ja rinnekyliin sekä alas satamaan ja sitä ympäröivään pikku kaupunkiin. Tämän saman kauneuden ovat kokeneet monet historian merkkihenkilöt, kuten Johan Wolfgang von Goethe (1710–1782), joka viivähti pitkällä Italian-matkallaan täällä muutamia päiviä.

Seutua hallitsee Italian Alppeihin kuuluva Monte Baldo, 2 218 m. Lännessä se rajautuu Gardajärveen, idässä laskeutuu Adigejoen laaksoon. Matka köysiradalla ylös 1 780 metriin kestää puoli tuntia, ja reitin myötä näkymät avautuvat moneen suuntaan. Alhaalla kasvillisuuteen kuuluvat oliivipuut, oleanterit, viini, palmut, sypressit ja sitrukset. Ylempänä nähdään mm. tammi-, pähkinä-, saarni-, mänty- ja koivupuustoa sekä rinnelaitumia. 1500-luvulla Italian puutarhaksi nimetyllä Monte Baldolla on monia kotoperäisiä lajeja, joita ei muualla voi tavata; kasvien latinankielisissä nimissä jälkiosat baldense tai baldensis viittaavat juuri tähän. Rinteitä kukittavat mm. kämmekät, liljat, vuokot, esikot sekä katkerot ja muut lääkekasvit. Eläimistöön kuuluvat murmelit ja vuorikauriit, kotkat ja erittäin kattava perhoslajisto. Monte Baldolla on suojelualueen status, joka tukee luonnon koskemattomuutta. Nykyisin tämä kasvitieteen aarreaitta kantaa nimeä Hortus Europae, Euroopan puutarha.

Vietämme aikaa vuorella ja nautimme retkieväitä. Illalliselle palaamme hotelliin.

Keskiviikko 24.07.

Aamiainen, illallinen, järvikierros. Gardajärvi on Italian suurin järvi, ympärysmitta on 158 km, kapein kohta on pohjoisen pullonkaulassa, 3 km, ja levein 17 km eteläpäässä. Keskisyvyys on 136 m ja syvin paikka 346 m. Alpit suojaavat seutua pohjoistuulilta ja siksi ilmasto on lenseän välimerellinen, mutta ei koskaan helteinen. Kirjoitetun historian aikana järvi on saanut jääpeitteen vain kerran, vuonna 1701, ns. pienen jääkauden aikana.

Järviseutuun ja sen historiaan tutustumme kokopäiväretkellä. Benito Mussolini liittyy asiaan siten, että hän rakennutti tien järven ympäri ja piti hetken pääkaupunkiaan Salòssa. Me lähdemme bussilla pohjoiseen, Riva del Gardan kaupunkiin, joka aikoinaan kuului Etelä-Tiroliin. Germaanivaikute onkin aistittavissa monissa asioissa, kuten yleisesti kuultavana saksan kielenä. Ajelemme järven länsirantaa läpi tunneleiden ja ohi Limonen sitruunakaupungin Gardone Rivieraan, josta matkailu 1800-luvulla sai alkunsa. Täällä luonto on todella rehevää. Gardonesta matkaamme linjalaivalla Sirmioneen. Keskiaikaisen linnan hallitsemassa kaupungissa voimme poiketa herkuttelemaan jäätelöbaarin antimilla. Bussi palauttaa meidät illansuussa hotelliimme.

Torstai 25.7.

Aamiainen, kevyt lounas, oopperailta Veronassa. Aamupäivällä ajelemme Bardolinoon, erinomaisista viineistään tunnetulle seudulle; viini on yksi maailman kilpailluimmista maataloustuotteista. Viinitilalla saamme tutustua sekä viinin viljelyyn että tuotanto- ja markkinointiprosessiin. Tilan tuotteita maistelemme pikkusuolaisten kera.

Palaamme hotelliin, missä jää pari tuntia lepoaikaa. Myöhemmin iltapäivällä bussi noutaa meidät Veronan-retkelle. Kaupunki sijaitsee Adigejoen rannalla, ja sen historiallista keskustaa voisi luonnehtiaihmisen kokoiseksi, koko arkkitehtuuri on niin sopusuhtaista. La Scala -suku (1226–1387) hallitsi paitsi Veronaa myös laajasti koko seutua Gardajärveä ja aina Toscanaa myöten. Ruhtinassuku jätti jälkeensä useita upeita palatseja, hautamuistomerkkejä sekä aukioita, kuten tunnelmallinen vihannestori Piazza delle Erbe. Veronan rikas historia yltää myös kirjallisuuteen: ShakespearenRomeo ja Julia saa yhä väen poikkeamaan pienelle sisäpihalle, jossa kuvitellun Julian parveke on. Kierroksemme päättyy Piazza Bralle ja Veronan Arenalle upeaan oopperaelämykseen. Amfiteatteri on roomalaisten ajoilta, siis 2 000 vuoden takaa. Ensimmäinen varsinainen oopperajuhla Arenalla järjestettiin Giuseppe Verdin syntymän 100-vuotisjuhlan kunniaksi 1913. Nyt suuren säveltäjän syntymästä on kulunut 200 vuotta ja me pääsemme liki 20 000 muun kanssa seuraamaan Verdin Nabucco-oopperaa. Malcesineen palaamme yöllä.

Perjantai 26.7.
Aamiainen, lounas, illallinen, yritysvierailu. Rauhallisen aamun jälkeen bussikuljetus Salón lähelle Villa Arcadio -hotelliin, jonka omistaa suomalaissyntyinen Jaana Nakari italialaisen puolisonsa kanssa. Villa Arcadio sijaitsee upealla näköalapaikalla, ja rakennuksen historia on satojen vuosien syvyydessä, kyseessä on nimittäin entinen luostari. Nautimme sään mukaan joko terassilla tai ravintolassa kolmen ruokalajin lounaan. Ravintola käyttää ruoka-aineina mahdollisimman paljon oman tilan tuotteita. Teemme maatilalla kierroksen emäntämme opastamina, samalla on mahdollisuus ostaa lähellä sijaitsevan sitrustilan tuotteita. Matkalla poiketaan mahdollisuuksien mukaan italialaisten ruokien herkkukauppaan. Illansuussa palataan Malcesineen.

Lauantai 27.7.

Aamiainen, illallinen, vuoristopäivä. Lähdemme bussiretkelle Italian Alpeille. Alkumatka taittuu viiniviljelysten ja omenapuiden keskellä Adigejoen laaksossa. Tie jatkuu ohi Trenton kaupungin ja nousee Oran kylään. Täältä aloitamme huiman nousun Grandi Dolomiti -tietä; maisemat ovat kerrassaan upeat. Saavumme talviurheilukisoista tunnettuun Val di Fiemmeen. Val di Fassa -laaksoa reunustavat jylhät vuoret, Catinaccio ja Latemar. Canazeissa näemme Marmoladajäätikön, yli 3 000 m merenpinnasta. Canazeista alkaa kurvikas nousu kohti Passo Pordoita, 2 239 m. Pidämme tauon, jonka aikana voi valokuvata, vähän patikoida tai lisämaksusta nousta köysiradalla vieläkin korkeammalle. Matka jatkuu Passo Sellaan, 2 244 m, mistä vähitellen laskeudumme puutöistään kuuluisaan Val Gardenan laaksoon. Pysähdymme Ortisein kylässä vaikkapa nauttimaan kahvit.

Paluumatkalla Malcesineen ohitamme Bolzanon kaupungin sekä Toblinon linnan. Viimeisen yhteisen iltamme kunniaksi nautimme hotellissa lähtiäisillallisen.

Sunnuntai 28.7.

Aamiaisen jälkeen lähdemme kaikkine tavaroinemme hotellista. Ajelemme Franciacortaan, kuululle kuohuviinialueelle. Kohteemme on yksi seudun parhaimmista viinitiloista. Pitkät perinteet omaavan perheyrityksen tiloissa on ilo vierailla, ja täällä myös nautimme kevyen lounaan talon viinien kera. Tutustumme tilan toimintaan, viinikellariin sekä pieneen maatilamuseoon. Perheyritys tuottaa matkailupalveluja ja yksi osakkaista on erikoistunut erilaisten tapahtumien järjestämiseen. Monipuolisuutta kuvaa myös oma antiikkikauppa.

Lounaan jälkeen ajelemme Milanoon lentokentälle. Lento Riiaan klo 18.20–22.00 ja edelleen Helsinkiin klo 22.50–23.55.

Matkan hinta

Matka maksaa 1473 € / hlö jaetussa kahden hengen huoneessa, lisämaksu yhden hengen huoneesta 200 €. Hintaan sisältyvät menopaluulennot Helsinki–Riika–Milano; majoitus Laura Chistina -hotellissa***, jossa on ravintola, baari, uima-allas, huoneissa mukavuudet sekä parveke tai terassi; bussikuljetukset ja ohjelman mukaiset retket; edestakainen köysiratalippu Monte Baldolle Malcesinessa; vierailut maistiaisineen viinitiloilla; tutustuminen ja lounas Villa Arcadiossa; Veronan kaupunkikierros paikallisoppaineen, oopperaliput Veronan Arenalle; marginaalivero; suomenkielinen opastus. Ruokajuomat eivät sisälly hintaan. Mahdolliset ruokarajoitteet pyydetään kertomaan matkavarauksen yhteydessä.
Matkavaraukset: Kouvolan Matkatoimisto, (05) 744 3100.

Kodin Pellervossa lisävalaistusta antaa toimituspäällikkö Anna-Liisa Huhtala-Fiskars, 040 590 5332.

 

Jaa artikkeli