Sinisenä kimaltava Gardajärvi, Dolomiittien vuoristo, Venetsia palatseineen, ooppera Veronan Arenalla, hyviä aterioita, runsaasti kulttuuria ja kukkaloistoa. Tällaista tarjoaa lukijamatkamme.

MAANANTAI 21.7.

Finnairin lento Helsinki–Venetsia klo 17.00–18.55. Suomalainen opas on ryhmää vastassa. Kuljetus Mestreen ja majoittuminen Crowne Plaza**** -hotelliin. Illallinen.

TIISTAI 22.7.

Aamiainen, illallinen. Luovutamme huoneet ja matkaamme tilausbussilla Venetsiaan Troncheton saarelle, mistä jatkamme veneellä Venetsian keskustaan. Teemme kävelykierroksen Rialton saarella. Pyhän Markuksen aukiota ympäröivät rakennukset, joiden ansiosta Venetsia kantaa mm. lempinimeä Adrianmeren helmi. Näemme kultamosaiikeistaan, maalauksistaan ja bysanttilaisesta rakennustyylistään tunnetun Pyhän Markuksen basilikan sekä kellotornit, kaupunkivaltion hallitsijoiden tyyssijana vuosisatoja toimineen Herttuoiden palatsin ja palatsista vankiloihin johtavan Huokausten sillan, jota myöten tyrmään saatettiin mm. Giacomo Casanova, tunnettu naisten ymmärtäjä. Kävelemme kuuluisalle, 1500-luvulla rakennetulle Rialton sillalle, joka johtaa Venetsian pääkanaalin Canal Granden ylitse vihannes- ja kalatorille. Rialton ympäristössä ovat tärkeimmät ostosalueet. Kierroksen jälkeen vapaata aikaa lounastaa tai tehdä ostoksia. Palaamme Troncheton saarelle ja jatkamme sieltä bussilla Gardajärvelle Limonen pikkukaupunkiin. Majoittuminen hotelli Alexanderiin****, illallinen.

KESKIVIIKKO 23.7.

Aamiainen, illallinen. Bussiretki vie Italian Alpeille. Alkumatka taittuu viiniviljelysten ja omenapuiden keskellä Adigejoen laaksossa. Tie jatkuu ohi Trenton kaupungin ja nousee Oran kylään. Täältä aloitamme huiman reitin Grandi Dolomiti -tietä; maisemat ovat kerrassaan upeat. Saavumme talviurheilukeskuksena tunnettuun Val di Fiemmeen. Val di Fassa -laaksoa reunustavat jylhät vuoret, Catinaccio ja Latemar. Canazeissa näemme Marmoladajäätikön, yli 3 000 m merenpinnasta. Canazeista alkaa kurvikas nousu kohti Passo Pordoita, 2 239 m. Pidämme tauon, jonka aikana voi valokuvata, vähän patikoida tai lisämaksusta nousta kabiinihissillä n. 3 000 m korkeuteen. Paluumatkalla laskeudumme komean Sellan solan kautta Val Gardenan laaksoon ja pidämme iltapäivätauon puutöistään tunnetussa Ortisein kylässä. Hotelliin saavumme illansuussa ja kokoonnumme illalliselle.

TORSTAI 24.7.

Aamiainen, illallinen. Laivaretki Gardajärvellä suuntautuu piskuiselle Isola del Gardan puutarhasaarelle. Mielenkiintoinen historia juontaa aina Venäjän keisarihoviin saakka. Saarta voi pitää käsityörakentamisen näytteenä, sillä kaikki siellä oleva ruokamulta tuotiin 1800-luvulla mantereelta, samoin kasvillisuus. Saaren ja sen venetsialais-uusgoottilaisen palatsin omistaa Cavazzan suku. Rehevä ja monipuolinen kasvillisuus kukoistaa suotuisan ilmaston ansiosta. Teemme kävelykierroksen ja sen päätteeksi nautimme aperitiivit. Palaamme veneellä Gardonen kylään, missä on aikaa poiketa lounaalle tai ostoksille. Illallinen hotellissa.

PERJANTAI 25.7.

Aamiainen. Iltapäivällä alkaa oopperamatkamme Veronaan, Veneton maakunnan pääkaupunkiin. Ajamme kukkulalle, jolta avautuu hieno näkymä kaupunkiin yli Adigejoen. Kävelykierros historiallisessa keskustassa on matka ihmisen kokoiseen, sopusuhtaiseen arkkitehtuuriin. La Scala -suku (1226–1387) hallitsi paitsi Veronaa myös laajasti koko seutua Gardajärveä ja jopa Toscanaa myöten. Ruhtinassuku jätti jälkipolville useita upeita palatseja, hautamuistomerkkejä sekä aukioita, esimerkkinä tunnelmallinen vihannestori Piazza delle Erbe. Veronan rikas historia yltää myös kirjallisuuteen: Shakespearen Romeo ja Julia saa yhä väen poikkeamaan pienelle sisäpihalle, jossa kuvitellun Julian parveke on. Kierroksemme päättyy Piazza Bralle, jonka reunalla L’Arena, n. 2000-vuotias roomalainen amfiteatteri sijaitsee. Nautimme yhteisen illallisen ennen kuin siirrymme seuraamaan oopperaesitystä. Ensimmäinen varsinainen oopperajuhla L’Arenalla järjestettiin 1913. Me saamme nähdä Georges Bizet’in (1835–1875) oopperan Carmen. Sen kantaesitys oli Pariisissa vuonna 1875. Tapahtumat sijoittuvat Espanjan Sevillaan ja keskiössä on tupakkatehtaan mustalaistyttö Carmen. Ooppera sisältää useita tutuiksi tulleita aarioita ja duettoja, ja teos lajissaan kuuluu eniten esitettyihin. Veronasta palataan hotelliin yömyöhään.

LAUANTAI 26.7.

Aamiainen, lounas, illallinen. Järvikierros tarjoaa jylhiä maisemia ja kauniita rantakaupunkeja. Laivamatka päättyy järven eteläosassa sijaitsevaan Sirmionen kaupunkiin. Sinne huvilansa rakennutti jo ennen ajanlaskua roomalainen runoilija Catullus, ja Sirmionessa huvilallaan lomaili myös oopperalaulaja Maria Callas. Tauon jälkeen jatkamme kohti Salòn kaupunkia. Syömme musiikin siivittämän lounaan ihastuttavassa Villa Arcadiossa. Hotelli-ravintola puutarhoineen on Jaana Nakarin ja hänen perheensä suuren työn sekä erinomaisen tyylitajun tulos. Palaamme omaan hotelliimme ja kokoonnumme vielä jäähyväisillalliselle.

SUNNUNTAI 27.7.

Aamiainen. Matkatavarat muassamme ajelemme aamupäivällä Franciacortan viiniviljelyksille. Seudun viinit ovat tunnettuja, ja Franciacortan kuohuviini onkin palkittu maailman parhaimpiin kuuluvana. Tutustumme viinitilaan, jolla tuotetaan puna-, valko- ja kuohuviiniä. Saamme tietoa tuotannosta, maistelemme tilan viinejä sekä syömme lounaan, minkä jälkeen bussi vie meidät Milanon Malpensan lentokentälle. Finnairin lento Helsinkiin klo 19.00–22.55.

MATKAN HINTA

Matka maksaa 1 540 euroa/hlö jaetussa kahden hengen huoneessa; lisämaksu yhden hengen huoneesta 240 euroa.

Hintaan sisältyvät Finnairin lennot turistiluokassa; hotellimajoitukset Venetsiassa ja Gardajärvellä; ohjelman mukaiset ateriat (ei ruokajuomia) ja aamiaiset; bussikuljetukset ja mainitut retket sekä pääsymaksut kohteisiin; L’Arenan oopperaliput; suomenkielisen oppaan sekä matkanjohtajan palvelut; marginaalivero.

Hintaan eivät sisälly toimistokulut 10 euroa/varaus, liityntälennot Suomessa, matkavakuutus (jonka ottamista suosittelemme aina ulkomaille matkustettaessa).

Erikoisruokavaliosta pyydämme kertomaan matkavarauksen yhteydessä.

Matkavaraukset: Kouvolan Matkatoimisto Oy, (05) 744 3100, sinikka.laukas@kouvolanmatkatoimisto.fi.

Kodin Pellervossa lisävalaistusta antaa päätoimittaja Anna-Liisa Huhtala-Fiskars, 040 590 5332.

Jaa artikkeli