Pietarsaaren jouluvalot tuikkivat ensimmäisen kerran jo 1850-luvulla.
Pietarsaaren museonjohtaja Carola Sundqvist tuntee kaupungin historian kuin omat taskunsa. Carola on työskennellyt museossa lähes 30 vuotta, viimeiset pari vuotta sen johtajana.
”Pietarsaari kuuluu Suomen vanhimpien kaupunkien joukkoon. Kuningatar Kristiina antoi lääninherra Jacob de la Gardielle oikeuden perustaa kaupungin. Perustamiskirja allekirjoitettiin 1652, eli 365 vuotta sitten. Meillä pidetään Jacobin kunniaksi vuosittain kaupunkifestivaalit Jaakon päivänä.”
Usko, toivo ja rakkaus -jouluvalot nähtiin kaupungissa ensimmäisen kerran jo 1850-luvulla. Aluksi ne valaistiin kynttilöillä, koska sähköjä ei vielä ollut.
”Paperisylintereistä tehtiin risti sekä risti ja ankkuri. Niiden sisällä paloivat kynttilät. Sydän ei ollut vielä mukana, koska sen sisälle olisi ollut vaikea turvallisesti asettaa kynttilää.”
Sähkövalot alkoivat loistaa kaupungissa 1913. Kolme vuotta myöhemmin myös sydän saatiin jouluvaloihin.
”Valot olivat aluksi vain pääkadulla, Isokadulla. Ne sytytettiin vasta jouluksi. Nykyisin osa asukkaista sytyttää valot Lucian päivänä. Monelle joulunodotus alkaa silloin. Itsekin sytytän valot vasta tuolloin, 13.12.”, Carola Sundqvist kertoo.
Sydän on kaupunginmuseon kohdalla, sen jälkeen on ankkuri ja lähimpänä kirkkoa loistaa risti.
”Valot ovat asukkaille hyvin tärkeät. Sen todistaa jo se, että 1900-luvun alkupuolella kaupunki kerran päätti, ettei valoja enää sytytetä. Ne sai korvata torille tuotu valaistu kuusi. Asukkaat olivat niin kiukkuisia, että parin vuoden päästä tutut valot taas syttyivät”.
Äidin tekemät
Linda Lindroos asuu puolisonsa ja 6-vuotiaan Amira-tyttärensä kanssa Pietarsaaren historiallisessa kaupunginosassa Skatassa. Amira kuuluu jo neljänteen sukupolveen, joka Skatassa asuu.
”Mummuni syntyi Skatassa. Oma lapsuuskotini oli täällä. Äitini asuu korttelin päässä.”
Synnyinkaupungissa on paljon hyviä puolia: lyhyet välimatkat, kaksikielisyys ja meren läheisyys.
”Ja kun tulee kunnon talvi, niin täällä on aivan mahtavat hiihtoladut!”
Lindan perhe menee jouluvieraaksi hänen äitinsä luo.
”Vietämme hyvin perinteistä joulua joulupuuroineen ja saunoineen. Usein jäämme äidille myös yöksi, vaikka hän asuukin niin lähellä.”
Usko, toivo ja rakkaus ovat loistaneet polvesta polveen Lindan suvussa.
”Omat valoni ovat äidin tekemiä. Hän on tehnyt niitä sukulaisille sekä myös häälahjaksi. Itse en tunne montakaan pietarsaarelaista, joka ei näitä valoja omistaisi.”
Lindalle valot ovat aina olleet hyvin tärkeät.
”Ne liittyvät niin voimakkaasti omiin juuriini, kotiseutuun ja jouluun. Erityisesti rakkausvalo symbolisoi minulle kotiseutua. Olen opiskellut aikoinani Turussa ja muistan, miten ihanaa oli, kun näin jollakin ikkunassa nämä valot. Tiesin heti, että hän on myös Pietarsaaresta kotoisin.”
Lue koko juttu painetusta joulukuun 2017 Kodin Pellervosta. Koko lehti on saatavilla tilaajille myös e-arkistossa www.pellervo-e-lehdet.fi.