Kodin Pellervon lokakuun käsityönumerossa koiran liivin ohje oli puutteellinen. Silmukkalukemat olivat oikein, mutta 1. kerroksen lisäykset olivat epäselvät. Purkamaan ei joudu, vaikka olisi tehnyt lehden ohjeen mukaan. Tässä päivitetty ohje.

KOKO: Lyhytkarvainen chihuahua 6 kg.

TARVIKKEET: Sukkalankoja ja villalankoja esim. Novita 7 veljestä (80 % villa, 20 % polyamidi, 100 g = 200 m), Lankava Lysti (75 % villa, 25 % polyamidi, 100 g = n. 200 m) ja Drops Karisma (100 % villa, 50 g = 100 m) yhteensä 100 g esim. värejä keltainen, luumunpunainen, sinapinkeltainen, merenvihreä, violetti ja vaaleanpunainen. 80 cm pyöröpuikko ja sukkapuikot 3,5 mm tai käsialan mukaan.

Joustinneule: Neulo suljettuna neuleena kokoajan 1 n, 1 s kiertäen o. Neulo tasona *1 n, 1 o* ja nosta kerroksen 1. s aina neulomatta puikolle.

Sileä neule: Neulo suljettuna neuleena kokoajan oikein. Neulo tasona oikealla oikein ja nurjalla nurin. Nosta 1. s aina neulomatta puikolle.

Tiheys: 22 s ja 29,5 krs = 10 cm sileää neuletta.

L1O: Oikealle kallistuva silmukan lisäys: Nosta silmukoiden välinen lankajuoksu takakautta vasemmalle puikolle ja neulo se etureunasta oikein.

L1V: Vasemmalle kallistuva silmukan lisäys: Nosta silmukoiden välinen lankajuoksu etukautta vasemmalle puikolle ja neulo se takareunasta oikein.

Yvk = ylivetokavennus: Nosta 1 s neulomatta, neulo 1 o ja vedä nostettu s neulotun yli.  

Joustimen ulkoreunojen neulominen.

TYÖOHJE

Neulo liivi kauluksesta kohti häntää. Neulo ensin kaulus suljettuna neuleena, sitten selän ja vatsan osat käpälänaukkojen matkalta erikseen tasona, tämän jälkeen taas kaikilla silmukoilla suljetusti ja lopuksi raidallista selkäosaa tasona.

Luo keltaisella langalla sukkapuikoille 66 s = 17+16+17+16 s. Neulo kaulusta varten joustinneuletta suljettuna neuleena 7 cm tai tarvittava pituus. Lisää seuraavalla kerroksella työhön 10 s.

1. krs: Neulo keltaisella 3 o, lisää 1 s (= neulo sama s etu- ja takareunastaan oikein), 4 o, L1O ja merkitse silmukka, neulo 15 s joustinta kuten s:t näkyvät, L1V ja merkitse s, 4 o, lisää 1 s, *5 o, lisää 1 s*, toista *-* vielä 5 kertaa, 2 o = 76 s. Katkaise lanka, jatka mallineuleita suljetusti ja raidoita samalla näin: 6 krs luumu, *3 krs sinapinkeltainen, 7 krs merenvihreä, 4 krs violetti, 6 krs vaaleanpunainen, 8 krs luumu*, toista *-*.

2. krs: Luumunpunaisella 8 o, 17 s joustinneuletta (= toista *1 n, 1 s kiert. o* 8 kertaa, 1 n), 51 o.

3. krs: 8 o, L1O, 17 s joustinta, L1V, 51 o = 78 s.

4. krs: 8 o, 19 s joustinta (= aloita ja lopeta 1 s kiert. o), 51 o.

5. krs: 8 o, L1O, 19 s joustinta, L1V, 51 o = 80 s.

6. krs: 8 o, 21 s joustinneuletta (= aloita ja lopeta 1 n), 51 o.

7. krs: 8 o, L1O, 21 s joustinta, L1V, 51 o = 82 s. Katkaise lanka ja jatka sinapinkeltaisella

8-9. krs: 8 o, 23 s joustinneuletta (aloita ja lopeta 1 s kiert. o), 51 o. Katkaise lanka ja jatka merenvihreällä

10 krs: 8 o, L1O, 23 s joustinta, L1V, 51 o = 84 s.

11.-15. krs: 8 o, 25 s joustinneuletta (aloita ja lopeta 1 s kiert. o), 51 o.

Katkaise lanka ja siirrä kerroksen ensimmäiset 8 s pyöröpuikolle muiden sileän neuleen silmukoiden jatkoksi (= kerroksen uusi vaihtumiskohta) = 59 s. Siirrä joustimen 25 s apulangalle odottamaan. Jatka sitten 59 silmukalla sileää neuletta tasona raidoituksen mukaan ja neulo samalla molemmissa reunoissa 3 silmukalla ainaoikeinneuletta.

1. krs (op): Neulo violetilla 59 o ja käännä.

2. krs (np): Nosta 1. s neulomatta, 2 o, neulo nurin kunnes jäljellä on 3 s, neulo 3 o ja käännä.

3. krs: Nosta 1. s neulomatta, 58 o, käännä.

Toista 2.-3. krs:ia. Neulo yhteensä 21 krs (= n. 8 cm) raidoittamalla näin: 4 krs violetti, 6 krs vaaleanpunainen, 8 krs luumunpunainen ja 3 krs sinapinkeltainen. Katkaise lanka ja jätä s:t odottamaan. Siirrä sitten joustimen 25 s sukkapuikolle. Aloita op:lta merenvihreällä ja neulo joustinneuletta tasona 21 krs. Käänny ja jatka mallineuleita suljettuna neuleena kaikilla silmukoilla. Kerroksen vaihtumiskohta on nyt joustimen alussa.

Kun olet neulonut merenvihreällä 7 krs ja violetilla 4 krs, katkaise lanka ja siirrä joustimen ensimmäiset 8 s pyöröpuikolle sileän neuleen silmukoiden jatkoksi = 67 s. Siirrä sitten joustinneuleen keskimmäiset 9 s apulangalle odottamaan. Jatka 67 s:lla mallineuleita tasona ja pyöristä samalla joustinneuleen ulkoreunat. Aloita vaaleanpunaisella joustimen vasemmasta reunasta.

1. krs (op): Päätä 2 s (= nosta 1. s neulomatta, *neulo 1 o ja vedä nostettu s neulotun yli*, toista *-* vielä kerran), neulo 6 s joustinneuletta, 59 o ja 8 s joustinneuletta, käännä (kuva 1).

2. krs (np): Päätä 2 s, neulo mallineuleita krs loppuun ja käännä.

Toista 2. krs:sta. Kun olet neulonut 6 krs vaaleanpunaisella, jatka luumunpunaisella kunnes kaikki joustimen s:t on päätetty ja jäljellä on 59 s. Jatka sileää neuletta tasona ja neulo luumunpunainen raita loppuun. Neulo sitten 3 krs sinapinkeltaisella, 7 krs merenvihreällä, 4 krs violetilla ja 2 krs vaaleanpunaisella. Jatka v.punaisella ja aloita ulkoreunojen pyöristäminen ja vaihda väriä raidoituksen mukaan: *Nosta 1. s neulomatta, 1 o, tee yvk, neulo kunnes jäljellä on 4 s, kavenna 2 o yht., 2 o. Neulo 2 krs kaventamatta*, toista *-* vielä kerran. Toista taas kavennukset ja neulo 1 krs kaventamatta. Päätä sitten molemmissa reunoissa jokaisen kerroksen alussa 2 s yhteensä 2 kertaa. Katkaise lanka ja jätä loput 45 s puikolle.

REUNUS

Siirrä reunojen s:t pidemmälle pyöröpuikolle. Aloita oikealta puolelta näin: Siirrä apulangan 9 s puikolle ja neulo ne keltaisella langalla oikein. Poimi näiden jatkoksi koukun avulla joustimen päätetyt 8 s näin: Vie koukku silmukan molempien reunojen läpi, ota lanka koukulle, vedä se s:n läpi ja siirrä puikolle. Poimi samoin sileän neuleen reunasta 1 s jokaiselta kerrokselta ja pyöristetyn reunan päätetyt 4 s. Neulo puikolle jätetyt 45 s oikein ja poimi sitten toisen puolen reunasilmukat vastaavasti = n. 118 s.

Neulo tämän jälkeen ainaoikeinneuletta suljettuna neuleen 5 krs. Päätä s:t seuraavalla krs:lla oikein neuloen. Tee halutessasi etukäpälien aukkoihin hihat näin: Poimi reunas:t kolmelle puikolle ja neulo 3-4 cm joustinneuletta suljettuna.

VINKKI 

Voit muuttaa liivin mitoitusta koirasi mittojen mukaiseksi lisäämällä kauluksen ympärysmittaa, tekemällä selkäpuolelle lisäyksiä niskan ja yläselän matkalla. Lisäykset kannattaa tehdä selän molemmille puolille näin: Merkitse selän keskikohdan molemmilta puolilta esim. 7 s ja tee lisäykset sopivin kerrosvälein näiden merkkien kohdalla = + 2 s. Etutassujen aukkoa voi pienentää tai suurentaa tarpeen mukaan. Etujalkojen jälkeen tulevan suljetun neuleen pituutta voi myös muuttaa, samoin selän loppuosan sileää neuletta. Ota koirasta mittoja ja sovita liiviä työn edetessä.

VIIMEISTELY

Päättele langat ja höyrytä valmis vaate kevyesti nurjalta kannattelemalla rautaa ilmassa liivin päällä tai kastele se. Puristele liika vesi pois mutta älä väännä. Muotoile kuivumaan tasoon pyyhkeiden päälle.

Suunnittelija: Marja Rautiainen.

Lankatiedustelut: lankava.fi ja novita.fi.
Ohjetiedustelut: marja.rautiainen@phnet.fi sekä maanantaisin kello 10–17: 050 306 8301.

 

Jaa artikkeli