Uutiset ja tutkijoiden ennusteet ilmastonmuutoksen vaikutuksista maapallolla ahdistavat. Päivittäin kuolee sukupuuttoon eläimiä, hyönteisiä ja kasveja. Luonnon herkkä systeemi runsaine lajeineen on vaarassa häiriintyä lopullisesti ihmisen ahneuden takia. Siksi haluan, että Kortelahden pientila säilyy elon kirjon runsaana aarrearkkuna. Yksi ihminen ei paljon muuta voi kuin toimia omalla tontillaan parhaan kykynsä mukaan.

Joku voi ajatella, että elän kuplassa, jolla ei ole suurempaa vaikutusta. Omaa oloani kuitenkin helpottaa, jos maailmassa on yksi kukka, yksi perhonen tai yksi maatiainen enemmän. Uskon myös, että jos jokainen tekisi edes yhden monimuotoisuutta lisäävän teon, se ainakin hidastaisi maapallomme köyhtymistä ja sairastumista.

Olen vuokrannut Kortelahden vanhat pellot nimellisellä vuokralla maisemalaidunnusyrittäjälle. Näin saan joka kesä tänne laiduntajia estämään pihapiirin, peltojen, rannan ja pienen suojelumetsän pusikoitumista. Tänä kesänä töissä ja ilonani olivat kolme sonnipoikaa, kaksi kilipukkia ja yhdeksän lammasta. Mukana joukossa pyörivät talon kanat, kissat, koirat ja kahdeksan villiä koiranpentua.

Alkukesästä luokseni pelastettiin yhdeksän ruskean suomenlampaan rescuekatras. En tiedä, mitä uuhet olivat kokeneet. Alku oli yhtä paniikkia. Lampaat pelkäsivät kaikkea ja piiloutuivat laitumen etäisimpään kolkkaan. Nyt loppukesästä rouvat ovat uteliaita, tasapainoisia lampaita. Ne kulkevat luottavaisina perässäni ja ovat ystävystyneet tai ainakin sietävät lähellään muutkin kotieläimet.

Täällä Käränkävaaran kupeessa lammen rannalla on oma mikroilmastonsa. Paahteisesta kesästä huolimatta luonnon kirjo kukoistaa. Pihapiirissä onnistui ainakin mustarastaiden, punarintojen, käpytikkojen, tali-, sini- ja pyrstötiaisten sekä harakoiden pesintä. Kukkaniityllä loistivat päivänkakkarat, keltasauramot, puna-ailakit, mäkitervakot, hopeahanhikit, ketoneilikat, erilaiset kellokukat, upeimpana varsankello. Perhosista tunnistin ainakin sitruunaperhosen, ritariperhosen, amiraalin, keisarinviitan, suruvaipan, neitoperhosen ja erilaisia karttaperhosia ja sinisiipiä.

Nyt ruska alkaa maalailla maisemaan lempisävyjäni. Värikästä, hehkuvaa syksyä!


Maatiaismuori Kirsti Hassinen asuu Kolilla Kortelahden pientilalla porokoirat, maatiaiskissat ja -kanat kavereinaan. Maatiaiskotieläimet ja luonto innoittavat häntä kirjoittajana ja valokuvaajana. 

Kaikki blogin kirjoitukset

Jaa artikkeli