Solmeile kaunis leinikki-makrameematto vaikkapa mökkisaunan pukuhuoneeseen. 

Koko: 63 x 70 cm + hapsut.

Tarvikkeet: 1,6 kg beigeä (73) Paulina-punoskudetta (80 % kierrätyspuuvilla, 20 % polyesteri, 1 kg = 180-190 m) ja harjanvarsi tai verhotanko.

Surmansilmukka: Taita lanka keskeltä kahtia. Vie taite etukautta tangon yli, pujota langanpäät lenkin läpi ja kiristä solmu kiinni tankoon. Kohosolmu = KS (kuva 1): Tee tukilangan ympärille 2 vaakasuuntaista silmusolmua vasemmalta oikealle: Pidä tukilanka oikealla kädellä vaakatasossa työlankojen edessä, *ota vasen työlanka käteen, vie se etukautta tukilangan yli takaisin taakse ja muodostuneen lenkin edestä alas, kiristä solmu tukilangan ympärille vetämällä työlankaa alavasemmalle*, toista *-* samalla langalla vielä kerran ja kiristä solmut kiinni toisiinsa. Kaksoistasosolmu = KTS: Tee neljällä langalla kaksiosainen solmu. 1. vaihe (kuva 2): Vie vas. oleva lanka kahden keskimm. langan yli ja oikean langan ali, vie sitten oikea lanka keskimmäisten ali ja vas. lenkin läpi eteen. Kiristä solmu vetämällä lankoja vastakkaisiin suuntiin. 2. vaihe (kuva 3): Vie oikea lanka keskimmäisten yli ja vas. ali, vie vasen lanka keskimmäisten ali ja lenkin läpi eteen. Kiristä solmu edellisen alapuolelle = 1 KTS.

Työohje: Leikkaa kuteesta 5,7 m:n pituisia työlankoja 46 kpl, 6 m:n pituisia 4 kpl ja 1 m:n pituisia tukilankoja 2 kpl. Solmi langat tankoon surmansilmukoilla niin, että molempiin reunoihin tulee kaksi 6 m lankaa ja 46 lyhyempää näiden keskelle. Tasoita langat 63 cm:n leveyteen. 1. krs: Ota 1 m:n pituinen tukilanka ja solmi se toisesta päästään väliaikaisesti tankoon, työlankojen vas. puolelle. Pidä tukilanka vaakatasossa työlankojen edessä ja solmi jokaisella langalla 1 KS 4–5 cm:n päähän tangosta. 2. krs: *Ota 4 lankaa ja tee 1 KTS*, toista *-* krs loppuun = 25 KTS. 3. krs: Jätä 2 reunimmaista lankaa odottamaan, *ota 4 lankaa ja tee 1 KTS*, toista *-* vielä 23 kertaa ja jätä viimeiset 2 lankaa odottamaan = 24 KTS. 4. krs: *Ota 4 lankaa ja tee niillä 3 KTS, jätä 4 lankaa väliin*, toista *-* krs loppuun ja tee viimeisillä neljällä langalla 3 KTS. Tee tämän jälkeen odottamaan jätetyillä langoilla 1 KTS edellisten solmujen puoliväliin. 5. krs: Kuten 3. krs.

6. krs: *Ota 4 lankaa ja tee niillä 3 KTS*, toista *-* vielä kerran, *jätä 4 lankaa odottamaan, ota seuraavat 4 lankaa ja tee niillä 3 KTS*, toista *-* krs loppuun ja tee viimeisillä 4 langalla 3 KTS. Tee odottamaan jätetyillä langoilla vielä 1 KTS edellisten solmujen puoliväliin. Toista 3.–6. krs:ia, kunnes reunalankojen pituus on 15–20 cm. Ota toinen 1 m:n tukilanka, kiinnitä se maton vas. reunaan ja tee sen ympärille kohosolmut kuten 1. krs:lla.

Viimeistely: Poista tanko. Tiivistä ylä- ja alareunan kohosolmukrs:t maton leveyteen ja päättele tukilangat np:lle. Tasoita lopuksi hapsut.

Malli: Lankava, Sanna Peltoluhta.

Lanka- ja ohjetiedustelut: Lankava Oy, (06) 434 5500, www.lankava.fi.

Jaa artikkeli