Tänä keväänä tulee minulle 10 vuotta täyteen Maatiaismuorina Kolin Kortelahdessa. Omat maatiaiseni ovat tuoneet ilon ja merkityksen arkipäiviini ja innostaneet minut valokuvaukseen ja kirjoittamiseen. Sen kunniaksi kirjoitin maatiaisuuden teesit.

 

Rikasta perimää ja kulttuurihistoriaa

Kaikki kotieläimet on jalostettu maatiaisista. Maatiaiskotieläimissä on säilynyt ominaisuuksia ja monimuotoisuutta, jotka olemme tehojalostuksella menettäneet. Kotieläintutkimuksessa maatiaiset ovat tärkeää tutkimusaineistoa. Maatiaiskotieläimet ovat synnyttäneet ja säilyttäneet suomalaisen maiseman.

Suomalaiset eivät olisi selvinneet ilman pystykorvaansa, suomenhevostaan ja suomenkarjaansa. Maatiaispystykorvasta kehittyi oiva metsästäjän kumppani Suomen salomailla. Suomenpystykorva edustaa arvokasta elävää suomalaista kulttuuriperintöä, joka liittyy kiinteästi historiaamme.

Talviset, ankarat metsät ja upottavat hanget ovat jalostaneet suomenhevosesta sisukkaan taistelijan. Suomenhevosella on ollut suuri merkitys maamme itsenäisyyden puolustamisessa ja jälleenrakentamisessa sodan jälkeen.

Vähällä selviytyvä, sitkeä maatiaislehmä kasvatti ravitsevalla maidollaan pienviljelijän lapsikatraan. Ei voisi kuvitella saamelaiskulttuuria ilman poroa ja porokoiraa.

Elämäntapa

Maatiaiskotieläimet ovat meille suomalaisille paljon enemmän kuin pelkkiä tuotantoeläimiä. Kyyttö navetassa on ollut myös emännän uskottu ystävä. Suomenvuohi tai lammas voi olla perheen tärkeä lemmikki.

Monet lapsiperheet tai eläkeläiset ovat muuttaneet maalle ja hankkineet pienen lammaskatraan tai vuohilauman. Stressaantuneelle tai masentuneelle ihmiselle voi suositella lääkkeeksi lammasterapiaa tai vuohivaellusta metsässä.

Kohtuullisuutta ja aitoa hitautta

Maatiaiskotieläimet ovat sopeutuneet vallitseviin olosuhteisiin. Ne tulevat toimeen lähiympäristöstä saatavalla luonnollisella ravinnolla. Maatiaisista puuttuvat viimeisen vuosisadan tehojalostuksen tuomat ongelmat. Esimerkiksi maatiaiskana munii vuodessa vähemmän, mutta elää ja munii vanhemmaksi kuin tehojalostettu hybridirotu.

Lapinporokoira ei ehkä ole ulkomuodoltaan kovin yhtenäinen rotu. Se on kuitenkin tutkitusti perimältään monimuotoinen, mikä takaa rodun terveyden. Lapinporokoira on rakenteeltaan ja turkiltaan pohjoiseen luontoon sopiva konstailematon ihmisen kumppani, jonka hyvään hoitoon ei tarvita suuria eläinlääkärin tai lemmikkikaupan palveluja.

Pienentää hiilijalanjälkeä

Punaisen tuvan mummo eli 50-luvulla hiilineutraalia elämää. Siinä elämäntavassa on meillä nykyajan suurkuluttajilla turhakkeiden keskellä paljon opittavaa. Voisimme edelleenkin kasvattaa perunat ja juurekset, kerätä marjat ja nostaa kunniaan naapuriavun ja talkoot.

Maatiaiset sopivat erinomaisesti luonnonmukaiseen ja ympäristöä säästävään ruuan lähituotantoon. Eläimet laiduntavat luonnonniityillä ja näin edistävät luonnon monimuotoisuutta. Lapinlehmästä saa sopivan määrän maitoa perheelle ja erinomaista juustoa. Ravintolat haluavat tarjota asiakkailleen herkullista suomenlampaan lihaa, joka on tuotettu lähellä kestävän kehityksen periaattein. Pohjolan tumma mehiläinen kerää Suomen suven parhaat aromit talteen hunajaan.

Lisää tietoa maatiaiskotieläimistä: maatiaismuori.fi.


Maatiaismuori Kirsti Hassinen asuu Kolilla Kortelahden pientilalla porokoirat, maatiaiskissat ja -kanat kavereinaan. Maatiaiskotieläimet ja luonto innoittavat häntä kirjoittajana ja valokuvaajana.

Kaikki blogin kirjoitukset

Jaa artikkeli