Siirry sisältöön

”Periaatteessa täysikuu on joka kuukausi samanlainen”, tietää Tiera Laitinen, Ilmatieteen laitoksen avaruustutkija.

Ihan turhaa elokuutamon hehkutus ei silti ole. Se tuntuu ihmisestä suuremmalta kuin muut kuutamot, koska kesällä kuu vaikuttaa näköhavaintoihin ilmestymällä lähelle taivaanrantaa. Se taas johtuu siitä, että kesällä maapallon pohjoispuolisko kallistuu kohti aurinkoa ja lisäksi täydenkuun aikaan poispäin kuusta.

”Ehkä elokuun täysikuu tuntuu erityiseltä myös siksi, että valoisan ajan jälkeen se alkaa taas näkyä vaikuttavana pimenevissä illoissa. Kesällä täysikuuta on myös mukavampi ihailla kuin talvella.”

Tutkijalle täysikuu tarkoittaa vuorokautta, jolloin kuu ja aurinko ovat maan vastakkaisilla puolilla. Silloin aurinko valaisee kokonaan sen kuun puoliskon, joka näkyy maahan.

”Täyden kuun tunnistaa siitä, että kuu näyttää täysin pyöreältä ja tavallista kirkkaammalta, eivätkä sen pinnanmuodot heitä lainkaan varjoja, vaan aurinko valaisee kuun jokaisen kolon pohjan”, Laitinen kertoo.

Täysikuu saa merenkin liikkeelle, todistaa tiede, sillä vuorovesi on silloin korkeimmillaan. Vähemmän varmaa tietoa tarjoaa kansanperinne, joka kertoo kuuhulluista.

”Esimerkiksi erään helsinkiläisen hotellin asiakaspalvelijat ovat 1970-luvulla kertoneet omalaatuisesti käyttäytyvistä asiakkaista täydenkuun aikaan. Yksi kanniskeli saunaklapeja eri kerroksissa, toinen jakeli kokinhattu päässä kaalinpäitä ja joku kaivoi kynäveitsellä hotellin aulan lattiasta vesisuonta esiin”, kertoo Suomalaisen kirjallisuuden seuran arkistotutkija Juha Nirkko.

”Elokuun kuutamolla on sanottu myös olevan erityistä lumovoimaa kasveille – kuten elokuun yösalamoillakin.”

22.8. Täysikuu

Mainos – sisältö jatkuu alla

Tilaa Kodin Pellervo nyt

Kodin Pellervo on ystävä, jonka seuraan jokainen voi tulla juuri sellaisena kuin on. Jutuistamme välittyy mummolan kiireetön tunnelma, vaikka ne ovat raikkaasti tätä päivää. Elämme leppoisasti ja annamme toistenkin elää.

Mainos päättyy