Siirry sisältöön

Töissä on hoppu ja harrastuksissa haipakkaa. Ulkona luonto jo odottaa talvirauhaa. Pitäisiköhän ihmisenkin huilata? 

”Vuodenaikojen vaihtumiset ovat siirtymiä ja siksi hyviä hetkiä pysähtymiseen ja itsetutkiskeluun”, psykologi Maisa Lehtinen sanoo ja antaa kysymyksillä ajatuksille suuntaa: ”Mikä on suhteeni syksyyn? Mitä se minussa herättää? Mitä tarvitsen tässä hetkessä?”

Jotakuta tuleva kaamos kammottaa, toinen saa hurjasti virtaa, kun kesää ja lomia seuraa täyteläinen arki. Molemmille psykologi ehdottaisi automaattisten toiminta- ja ajatusmalliensa haastamista, itsensä kuuntelemista ja tietoisten valintojen tekemistä. Esimerkiksi iloa tuovien asioiden etsimistä alakulon vastapainoksi ja levon hetkien löytämistä touhun keskelle.

”Arki täyttyy helposti. Aktiivisuus tuo paljon hyvää ja innostavaa, mutta aina ei itsekään huomaa, milloin alkaa mennä liian lujaa.”

Ylikierroksilla keskittyminen herpaantuu ja harkintakyky heikkenee. Kaikki tehtävät alkavat tuntua yhtä tärkeiltä, ja mieli hyppii asiasta toiseen. Öisin valvottaakin.

”Yksittäisiä huonosti öitä sattuu kaikille, mutta jos tilanne jatkuu pitkään, on hyvä painaa jarrua.”

Mieli ja hermosto tarvitsevat palautumiseen lepoa ja rauhoittumista. ”Ympäri vuoden”, Lehtinen korostaa. ”Unen riittävästä määrästä ja laadusta ei voi liikaa puhua. Mutta mitä enemmän on tekemistä, sitä enemmän tarvitsee palautumista myös päivällä.”

Jollekin harrastus voi tuoda tyyneyttä, toiselle taide, musiikki tai luonto. Lehtinen neuvoo jälleen kysymyksiä omalle mielelle:

”Mikä minua on aiemmin rauhoittanut? Milloin tarvitsen yksinoloa ja mitä voisin tehdä muiden kanssa? Niitä kumpaakin tarvitaan.”

Mainos – sisältö jatkuu alla

Tilaa Kodin Pellervo nyt

Kodin Pellervo on ystävä, jonka seuraan jokainen voi tulla juuri sellaisena kuin on. Jutuistamme välittyy mummolan kiireetön tunnelma, vaikka ne ovat raikkaasti tätä päivää. Elämme leppoisasti ja annamme toistenkin elää.

Mainos päättyy