Siirry sisältöön

Me veimme padan. Piilotimme sen tunturiin, tunnustavat lapset Kaari Utrion historiallisessa romaanissa Oppinut neiti. Keittopata oli niin arvokas kapine, että se oli kiirehdittävä turvaan, kun köyhään kotaan saapui outoa väkeä.

Rautapata oli satoja vuosia monen perheen ainoa keittoastia, kertoo Ritva Kylli kirjassa Suomen ruokahistoria. Vielä vuonna 1849 ilmestyi keittokirja, joka opasti kokkaamaan rautapadassa avotulella ja hiilloksella. Padassa kypsyivät puurot, perunat, sopat ja kaikki muu. Paikoin padassa keiteltiin aluksi kahviakin.

Ikivanha perinne jatkuu, mutta modernissa muodossa. Esimerkiksi pataleipää leipoo moni.

”Entisajan syysteurastuksista periytyy se, että pataruoat liitetään usein syksyyn. Pataruokia voi kuitenkin valmistaa ympäri vuoden, niin liedellä kuin uunissa. Nykypata voi olla lasia tai keramiikkaa, valurautaa tai muovia, terästä, savea, emalia tai vaikka sähköllä toimiva haudutuspata”, kertoo Mirja Pummila, Keski-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija.

Muhevan herkun salaisuus on ennallaan. Pataruokaa kypsytellään pitkään matalassa lämpötilassa, uunissa noin 140–150 asteessa.

”Murea nauta- tai riistapata vie pisimmillään viitisen tuntia, mutta kasvispata proteiinilisineen kypsyy 40 minuutissa. Possua, broileria, kalaa ja jauhelihaakin voi mainiosti laittaa pataan, mutta lihoja ei saisi pilkkoa liian pieniksi paloiksi eikä laittaa pataan kylminä.”

Ainesten päälle lorautetaan nestettä niin paljon, että kaikki peittyy. Vettä, punaviiniä tai vaikka olutta, joka sopii varsinkin riistan ja poron kanssa. Hapokkuutta voi hakea riisiviinillä, etikalla tai tomaattipyreellä.

”Puulämmittäjän kannattaa ehdottomasti hyödyntää lämpö myös ruoanlaitossa ja laittaa pata uuniin muhimaan.”

Mainos – sisältö jatkuu alla

Tilaa Kodin Pellervo nyt

Kodin Pellervo on ystävä, jonka seuraan jokainen voi tulla juuri sellaisena kuin on. Jutuistamme välittyy mummolan kiireetön tunnelma, vaikka ne ovat raikkaasti tätä päivää. Elämme leppoisasti ja annamme toistenkin elää.

Mainos päättyy