Kohta huutaa maa kalkkia ja lannoitusta, puskat leikkausta, nurmi haravaa. Ja niin viherihmistä viedään.

Taimet

Siemenestä kasvaa hetkessä ponteva taimi, josta kesän mittaan saadaan suun ja silmän ruokaa. Taimia kurittavat taudit pysyvät loitolla, kun kylvöt tehdään puhtaaseen multaan.

Taimettumisen jälkeen paras paikka on valoisa, viileähkö viherhuone tai ikkunalauta. Lisävalon turvin kasvatus onnistuu muuallakin. Hentoja juuria ei pidä tukahduttaa liialla kastelulla, mutta jos multa tyystin kuivuu, siitä tilasta eivät taimet toinnu.

 
Taimikasvatus palkitsee.

Leikkaus

Kevättalven ensimmäiset leikkaukset tehdään omena- ja päärynätarhassa; hoitotoimet jo ennen silmujen turpoamista. Luumut ja kirsikat käsitellään heti pahimpien pakkasten mentyä tai vasta syksyllä mahlan vuotovaaran takia. Kun hedelmäpuita typistellään vuosittain, säästytään suurten pintojen viiltämiseltä.

 
Marjapensaat leikataan joka kevät.

Pensaat

Marjapensaista poistetaan muutama satoa tuottanut vanha verso maata myöten ennen kuin silmut avautuvat. Samalla harvennetaan uusia versoja.

Ryhmäruusut tarvitsevat voimakkaan leikkauksen joka kevät. Paleltuneiden lisäksi napsitaan paksuimmat versot 3–5 silmun yläpuolelta. Koristepensaita käsitellään tarpeen mukaan: poistetaan kuolleet ja vioittuneet versot. Kasvusto pysyy elinvoimaisena, kun säännöllisesti leikataan muutama vanhin oksa pois. Kun tarvitaan nuorennusta, katkaistaan koko pensas kyllin alhaalta, vain 10–20 sentin korkuiseksi, ettei kasvustosta tule luutamainen.

Nurmi

Lumen alta paljastuu kuollutta heinää. Sen rapsuttaminen pois virkistää koko kasvustoa. Tiivis nurmi saattaa kaivata kalkkia, hiekkakatetta ja ilmastointia: talikolla pistellään reikiä ja täytetään ne hiekalla. Samettinurmea haluava lannoittaa, kastelee ja kitkee rikkaruohot.

Kokonaan kuolleisiin kohtiin tehdään paikkauskylvö. Pinta rikotaan ja siemenet peitetään kevyesti hiekkamultaseoksella. Painanteisiin lisätään ennen kylvöä uutta multaa, joka tiivistetään kunnolla. Kastelua tarvitaan, kunnes ruoho orastaa.


Istutuksille annetaan muhevaa multaa.

Maaperä

Ravinteikas ja hyväkuntoinen maa on kaiken perusta. Uusien istutusten kasvualustaan lisätään kalkkia, peruslannoitetta ja rakennetta parantavia aineita. Tiiviille maalle annetaan karkeaa hiekkaa tai turvetta.

Helposti kuivuvia ja karkeita hiekkamaita parannetaan savella tai eloperäisellä aineksella. Komposti sopii kaikille maille, ja lantakomposti luovuttaa myös ravinteita.

Puuntuhkaa voi käyttää kalkitsemiseen, mutta se sisältää jonkin verran hivenravinteita. Vesiliukoista, nopeasti kalkitsevaa tuhkaa levitetään keväthangille, etenkin hedelmäpuiden ja marjapensaiden alustoille. Perustamisvaiheessa menekki on 50 litraa aarille, ylläpitoon riittää vajaa ämpärillinen

 
Astiataimia saa istuttaa keväästä syksyyn.

Paljasjuuriset pensasaidan taimet ja esipakatut ruusut istutetaan lehdettöminä keväällä tai syksyllä. Astiataimia voi istuttaa koko kasvukauden. Istutuskuopan pitää olla kyllin suuri ja se täytetään parannetulla maalla tai ostomullalla.

Aitapensaiden alut haaroittuvat hyvin, kun oksat leikataan reilusti alas. Puiden taimet puolestaan tuetaan hyvin. Istutuksia kastellaan, kunnes taimet ovat juurtuneet. Savimaalla puut, pensaat ja perennat istutetaan kohopenkkeihin, ettei talvimärkyys pääse niitä kurittamaan.

LEENA NURMI, teksti ja kuvat

Jaa artikkeli