Kiinnostavia kasveja on taas tarjolla hyötytarhaan, ruukkuun ja kukkapenkkiin.

Kurpitsoista ja etenkin myskikurpitsoista pitävä voi kokeilla uutuuslajiketta ‘Futtsu Black Early’, jonka koristeelliset, tummanvihreät hedelmät vaalenevat kypsyessään. Puolentoista kilon painoisten hedelmien maku on miedon pähkinäinen ja ne sopivat keittoihin ja piirakoihin.

Siemenet kylvetään esikasvatukseen huhti-toukokuussa. Uutuuslajikkeen siemeniä myy Exotic Garden.

Kaalien ystävän kannattaa tutustua kaletteen, joka on hauska lehtikaalin ja ruusukaalin risteymä. Siitä käytetään myös englanninkielistä nimeä flower sprouts. Kaleten ruusukaalimaiseen varteen kehittyy pieniä, miedosti pähkinäisiä lehtikaalikimppuja.

Siemenet kylvetään esikasvatukseen huhtikuun puolivälissä. Uutuuskaalin siemeniä myy Siemenvesa.

Tomaattien harrastajille on tarjolla lajikkeita joka lähtöön. ‘Green Kiwi’ on kirsikkatomaattiuutuus. Pienet, makeat ja hieman marmoroidut hedelmät jäävät kypsyessäänkin vihreiksi.

Taimikasvatus aloitetaan helmi-maaliskuussa ja satoa päästää korjaamaan heinäkuusta lähtien. Uutuuslajikkeen siemeniä myy Exotic Garden.

 

 

Munakoiso ‘Blanche Ronde à Oeuf’ on uutuus. Sen valkoiset, munan muotoiset hedelmät ovat alle kymmensenttisiä ja ohutkuorisia. Tuoreena ne sopivat salaatteihin, kypsentää hedelmät voidaan wokkipannulla tai uunissa.

Taimikasvatus aloitetaan helmi-maaliskuussa ja satoa saadaan kasvihuoneesta tai lämpimältä seinustalta heinäkuusta lähtien. Munakoison siemenet löytyvät Exotic Gardenin siemenluettelosta.

 

 

Chilien kasvatus on suosittua. Sekä mietoja että hyvinkin tulisia lajikkeita on tarjolla runsaasti. ‘Jamaican Bell’ -lajikkeen hedelmät ovat kellomaiset, miedot ja maukkaat. Kasvutapa on voimakas.

Chilipaprikoiden kasvatus aloitetaan tammi-helmikuussa esikasvatuksella. Parhaiten kylmänarat chilit antavat satoa kasvihuoneesta. ‘Jamaican Bell’ kuuluu Nelson Gardenin valikoimiin.

 

 

 

Koristeportulakat (Portulaca grandiflora) ovat värikkäitä ja kiitollisia kesäkukkia. Ne menestyvät kuivissa ja karuissakin paikoissa pienten lehtiensä ja lamoavan kasvutapansa ansiosta. ‘Kariba’ F2 -lajkkeen on kirkkaat, kerrotut kukat sulkeutuvat auringon laskiessa.

Siemenet voi kylvää suoraan avomaalle, mutta esikasvatus aikaistaa kukintaa. ‘Kariba’ F2 löytyy Nelson Gardenin kukkavalikoimasta.

Mummonpalsami (Impatiens balsamina) on isoäidinaikainen huonekasvi. Se menestyy lämpimässä paikassa myös kesäkukkana. Lisääminen siemenistä on helppoa. Itäminen tapahtuuy noin viikossa, myös pistokaslisäys onnistuu.

Reheväkasvuinen palsami tarvitsee paljon kasteluvettä ja lannoitusta pari kertaa viikossa. Kuihtuneet kukat poistetaan. ‘Mix’-lajikeseoksen kerrotut kukat ovat liloja, punaisia, pinkkejä ja valkoisia. Siemeniä saa useilta siementoimittajilta.

 

 

 

 

 

Chilenkäenkaalilla (Oxalis valdiviensis) on koristeelliset, vihreät lehtiruusukkeet ja keltaiset kukat. Kukinta alkaa jo kesäkuussa ja jatkuu runsaana syksyyn asti. Kasvi sopii sekä ruukkuun että kukkapenkin reunuskasviksi.

Siemenet kylvetään esikasvatukseen maalis-huhtikuussa ja taimet istutetaan ulos yöpakkasten mentyä. Siemeniä on myynnissä Korpikangas Siemenellä ja Exotic Gardenilla.

 

 

Kehäkukat kuuluvat suomalaiseen puutarhaan. Tarhakehäkukka ‘Snow Princess’ on hurmaava uutuus. Kerrannaiset kukat ovat vaihtelevasti voinkeltaisia. Vaaleimmat ovat kokonaan auenneina lähes valkoiset, mutta keskusta erottuu tummempana. Syötävät kukat koristavat salaatteja ja leivonnaisia.

Kehäkukat kylvetään suoraan kasvupaikalleen toukokuussa. ‘Snow Princess’ on Nelson Gardenin uutuuslajike.

 

 

Amerikankiurunkannus (Capnoides sempervirens) ‘Alba’ on ihastuttava kesäkukkapenkin reunus- ja täytekasviksi. Pienissä, puhtaanvalkoisissa viuhkamaisissa kukissa on keltainen huuli. Lehvistö on siro ja ilmava.

Siemenet kylvetään keväällä heti, kun maa on sula. Amerikankiurunkannuksen siemeniä myy Exotic Garden,

 

 

Aurankukka (Agrostemma githago), on vanha ruispeltojen rikkakasvi, jota saattaa harvakseltaan tavata myös luonnosta. Kasvi avaa purppuranpunaiset terälehtensä kesä-heinäkuussa. Aurankukka sopii kukkaryhmiin ja etenkin kukkaniityille. Laji on myrkyllinen.

Siemenet kylvetään syksyllä tai varhain keväällä avomaalle. Aurankukan siemeniä myyvät muun muassa Maatiainen ja AhonAlku. Exotic Gardenista löytyy valkokukkainen lajike ‘Ocean Pearls’.

LEENA NURMI, teksti
SIEMENTOIMITTAJAT, kuvat

Jaa artikkeli