Vihannestatar on yksi itämaisen keittiön uutuuskasveista. Lehtien maku muistuttaa korianteria, joten kasvia kutsutaan myös vietnamilaiseksi korianteriksi.

Tatarkasveihin kuuluva vihannestatar (Persicaria odorata) muistuttaa ulkonäöltään kotoista ukontatartamme (P. lapathifolia). Molempien lehdet ovat tummatäpläiset.

Maultaan vihannestattaren lehdet ovat sekoitus pippuria, sitruunaa, minttua, basilikaa ja korianteria. Voi olla, että tämä kasvi maistuu myös korianteriin karsaasti suhtautuville. Yrtti sopii ennen kaikkea itämaisiin liha-, kala- ja kanaruokiin, mutta se antaa makua myös tavallisiin salaatteihin ja keittoihin. Kasvista voi kerätä satoa pitkin kesää.

Elinvoimainen vihannestatar on kotoisin trooppisilta ja subtrooppisilta alueilta, joten se ei talvehdi Suomen oloissa. Yrtti pitää valoisasta ja aurinkoisesta, lämpimästä ja kosteasta paikasta. Kasvualustan pitää olla läpäisevää ja keskiravinteista.

Vihannesmaallakin tatar viihtyy. Lämpiminä kesinä se kasvaa reheväksi. Nivelikkäät versot voivat venyä 70-senttisiksi ja puskasta saattaa tulla yhtä leveä. Versot eivät juuri haaraannu, vaan uusia nousee tyvestä kaiken aikaa.

Talveksi kasvi on siirrettävä kasvihuoneeseen tai ikkunalaudalle, sillä ensimmäinen syyshalla vie lämpimien maiden asukin.

Vihannestatarta lisätään nopeasti juurtuvista pistokkaista. Taimia on myynnissä esimerkiksi Alajoen kasvitarhalla sekä Koroisten ja Metsälammen puutarhalla. Uutuusyrtin voi löytää myös kaupan vihannestiskiltä. Jos ruukkuyrtin mielii istuttaa ulos, se pitää istuttaa isompaan astiaan ja karaista pihamaan oloihin vähitellen.

LEENA NURMI, teksti ja kuva

Jaa artikkeli