Ihan kohta on esikoiden aika.

Kevättalven kukkaikkuna ei olisi mitään ilman värikkäitä tarhakääpiöesikkoja, jotka ilmestyvät kauppoihin heti kohta joulun jälkeen. Tummalehtisen ruusukkeen keskeltä nousevat keltaiset, valkoiset, oranssit, punaiset tai siniset kukat tuovat tuulahduksen keväästä. Joskus kukkamyymälästä saattaa löytää myös kerrannaiskukkaisia lajikkeita, joiden kukat ovat herkullisia kuin marsipaaniruusut. Osa lajikkeista tuoksuu voimakkaasti.

Ostettaessa kannattaa valita tuuhea, tervelehtinen ja runsasnuppuinen yksilö. Nuput aukeavat parhaiten valoisassa paikassa. Ne kukkivat pisimpään viileässä, 10‒15 lämpöasteessa. Lämpimässä asuinhuoneessa kukista saa nauttia vain viikon verran, mutta jos kukkaset vielä viileään yön ajaksi, ne ilahduttavat pitemmän aikaa.

Kasteluvettä voi antaa kerralla runsaastikin, kunhan aluslautaselle tai suojaruukkuun kertyneen veden kaataa pois. Mullan pinta saa kuivahtaa kastelukertojen välissä, mutta kuivaksi kasvia ei saa päästää. Niin liika märkyys kuin kuivuuskin tappavat esikon nopeasti. Kevääseen hengissä sinnitelleet kääpiöesikot kannatta istuttaa puutarhaan kosteahkoon ja puolivarjoiseen paikkaan, jossa ne tuova iloa seuraavinakin vuosina.

Pastellinsävyiset huone-esikot tulevat myyntiin hieman keväämmällä. Ne ovat kääpiöesikkoja korkeampia. Terälehdet ovat valkoisia, sinisiä tai punaisen eri sävyisiä. Huone-esikko on tuoksuton, joten se sopii tuoksuyliherkillekin. Nykyään myynnissä olevat lajikkeet ovat lähes yksinomaan karvattomia, joten niiden lehtien koskettelu on turvallista. Ne tunnistaa merkinnästä Touch me.

Huone-esikot sietävät huoneilmaa paremmin kuin kääpiöesikot. Hyvin hoidettuina ne kukkivat usein toukokuulle asti. Parhaiten huone-esikotkin viihtyvät viileällä ja valoisalla ikkunalla. Niille riittää tasainen kosteus. Mieto lannoitus kerran viikossa edistää kasvin hyvinvointia. Kuihtuneiden kukkien poistaminen saa huone-esikot kukkimaan pitempään.

Jaa artikkeli