Syysiltoina valoa löytyy nostamalla katse kohti planeettoja, tähtiä ja revontulia.

”Tähtiharrastuksessa jännittävintä on se, että juuri tästä voin nähdä vaikkapa kahden miljoonan valovuoden päässä olevan galaksin tai 3 000 valovuoden päässä olevan tähden”, tunnelmoi Tuukka Perhoniemi Tähtitieteellinen yhdistys Ursasta.

Vähimmillään taivaan tähystelyyn tarvitaan vain pilvetön sää sekä Kuun vaihe, jossa sen loiste ei himmennä tähtien ja planeettojen tuiketta. Näkymät paranevat, jos lähtee etäämmälle katulampuista. Tuukka Perhoniemi suuntaa pääkaupungissa usein katseensa merelle.

”Parhaat katselupaikat ovat sopivasti avaria, kuten mäenlakia, pellonreunoja tai järvenrantoja. Mukaan voi ottaa makuualustan ja loikoilla sen päällä makuupussissa. Silloin näkökenttä avautuu laajemmaksi kuin seisoessa, eikä esimerkiksi tähdenlento vilahda ohi selän takana”, Perhoniemi neuvoo.

Hän lupaa melko varmaksi ainakin yhden tähdenlennon, jos tähyää taivaalle puolisen tuntia. Niin tiheään pieniä kiviä ropisee maan ilmakehään ja palaa poroksi.

Internetin ja kirjojen tähtikartastojen avulla aloittelijakin voi oppia tunnistamaan tähtikuvioita. Syystaivaalla helppoja kohteita ovat esimerkiksi Otava, Kassiopeia ja Joutsen. Jos opettelee Pegasuksen ja Andromedan tähtikuviot, voi niiden avulla löytää Andromedan galaksin paljain silmin.

Tänä syksynä Perhoniemi suosittelee bongailemaan taivaalta erityisesti planeettoja. Jupiter ja Saturnus löytyvät pimeän tullen matalalta eteläiseltä taivaalta.

”Ne ovat ensimmäiset kaksi kirkasta pistettä iltataivaalla. Kirkkaampi Jupiter on oikeanpuoleinen.”

Mars nousee illalla idän suunnasta ja Venus sopii aamuvirkuille, sillä se näkyy koillisessa aamuyöllä.

”Venuksen huomaa varmasti, sillä se on todella kirkas.”

Asiantuntijana Tuukka Perhoniemi, Ursa ry

Lisätietoa:
ursa.fi
heavens-above.com

Kuva: Jari Piikki/Ursa

Näitä kannattaa pongailla

1. Katso Joutsenta

Missä joutsen lentää, siellä menee Linnunrata. Näin neuvoo sanonta ja tarkoittaa, että oma, frisbeen muotoinen Linnurata-galaksimme erottuu taivaalla, kun katsoo illalla eteläiselle taivaalle Joutsenen tähtikuvion suuntaan.

2. Pohjoista roihua

Revontulien syksyinen loimotus on tilastojen mukaan todennäköisintä syyspäivän tasauksen (22.9.) tienoilla. Sitä varmemmin, mitä pohjoisempana pohjantulia tavoittelee.

3. Mars kirkastuu

Lokakuun puolivälissä Mars-planeetta on oppositioissa eli Maasta katsottuna Auringon vastakkaisella puolella, ja siksi planeetta näkyy erityisen kirkkaana itäisellä iltataivaalla.

4. Terve naapurit!

Linnunradan naapurigalaksi Andromeda näkyy samassa suunnassa kuin Mars, mutta paljon korkeammalla. Ensin kannattaa etsiä suuren laatikon muotoinen Pegasuksen tähtikuvio, jonka vasemmasta yläkulmasta lähtee Andromedan tähtikuvio. Galaksi löytyy sen tähtirivistön yläpuolelta.

5. Merkurius lähenee

Himmeähkö Merkurius-planeetta näkyy vain pari kertaa vuodessa. Seuraava tilaisuus tulee marraskuussa, jolloin sen voi löytää kaakosta aamuhämärissä ennen auringonnousua.

Jaa artikkeli